Nytt SMS-spam

IMG_1577Just nu skickas en hel del olika SMS-spam ut till svenska mobiltelefoner från okänd aktör.
Som avsändare för meddelandet står ”Lyxresa” och meddelandet som skickas lyder (klicka på bilden, för större kopia i nytt fönster):

Hej Lisbeth!

Du har fått en
femstjärnig lyxsemester
på Malta för endast
3990kr per par!

-> www.goo.gl/SH4kYx

Avreg? SMSa
0046769432614

Och naturligtvis är detta bluff!

Eftersom goo.gl är Googles länkförkortare så döljs den URLen som den egentliga adressen som besökare hamnar på :

Så lurade mottagare kommer istället att flyttas vidare till en sida (http://www.kevinsxxx.com/2010/11/fh-54-school-girls-riding-on-my-face.html) som (av adressen att döma) inte alls har speciellt mycket  med något resevinst/erbjudande att göra, utan istället landar man på en sida med ”vuxet innehåll”:
redirect

Telefonnumret som mottagare uppmanas sms:a svar till för att inte få fler SMS av denna typ är

0046769432614 – alltså 076-943 26 14 som är ett nummer som tillhandahålls av Tele2

FireShot Capture 25 - PTS Nummertjänster - Sök operatör_ - http___e-tjanster.pts.se_telefoni_

 

 

 

 

Men du bör inte alls ta någon kontakt med dessa aktörer, utan istället anmäla eländet till Konsumentverket. Det gör du HÄR.

För i Sverige (och i stort sett hela Europa) gäller sk ”opt-in”, som innebär att du på förhand behöver ha godkänt dessa utskick. Har du inte gett din tillåtelse, så är utskicket olagligt:

Företag får inte skicka reklam via e-post eller sms/mms till dig som du inte har beställt. Sådan reklam brukar kallas för skräppost eller spam.
Lagen gäller bara meddelanden med ett kommersiellt syfte. Opinionsbildning, upplysningar och liknande budskap räknas inte som skräppost. Det är förbjudet att skicka obeställd e-postreklam till privatpersoner och enskilda firmor, men inte till aktiebolag, stiftelser och andra juridiska personer.

Jag har inte själv besökt måladressen, så jag har ingen uppfattning om det lurar skadlig kod på sidan, men ser att 453 stycken personer flaggat det som spam och att det är relaterat till virus hos tjänsten Truecaller, så det är inte otänkbart att du smittar din dator eller mobiltelefon om du är ”nyfiken”, så mitt råd är att helt avstå!

virus

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *