Sparbanken Öresund-härvan – andra bedrägerirättegången avbryts och skjuts upp

Sparbanken Öresund logotype

Jag läste i helgen att en av de åtalade i den så kallade Sparbanken Öresund-härvan inte dök upp till rättegången och att den därför skjutits upp på obestämd framtid.

Totalt är 7 stycken åtalade i denna omgång av rättegång.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/rattegang-om-bedrageri-avbryts

Tidigare är 11 personer (målvakter) åtalade och dömda efter ett helt makalöst och monstruöst arbete av (framförallt) den skånska polisen kring bankhärvan.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/facebook-verktyg-for-liga

Då jag är ”medveten” om tillvägagångssätt, omfattning och ”kriminell sfärer” som varit involverade i denna bankhärva, så vill jag upprepa vad  kammaråklagare Bo Albrektsson säger till Sydsvenskan:

– Allt tyder på att viruset spreds via Facebook.

Ta det som en stark varningsklocka!

Och avsikten med det här inlägget är just att upplysa DIG om att vara väldigt vaksam med vilka appar du godkänner, vilka länkar du klickar på, för det går att gömma väldigt stygga installationsfiler i det godkännandet..

Och vips så har du laddat ner en trojan, som i sin tur själv och hämtar rootkit med keylogger och installerar sig självt.

Det som är speciellt med Sparbanken Öresund är att bedrägerierna egentligen bara KAN ha gått till på ett sätt – Sparbanken Öresund tillåter endast BankID.
BankID ”certifierar”/godkänner specifik(a) dator(er) att ansluta och logga in på Internetbanken, tillsammans med personlig kod.

Detta är ju säkert och bra – ända tills de godkända datorerna blir fjärrstyrda av tredje part och utför transaktioner i ditt ställe.. utan att du märker något tills ditt bankkonto plötsligt är tomt.

Nu finns det såväl näringsidkare, som privatpersoner bland de som drabbats av bankkunderna – men som konsument/privatperson så har du oftast inte lika bra uppdaterade antivirusskydd som företag har, så bör därför vara extra misstänksam och försiktig till plötsliga inbjudningar till Facebookapplikationer och klicka på länkar som skickats till dig från främmande personer osv och lämna ALDRIG ut bankkoder!

Höj garden en smula och träna på att vara lite misstänksam till ”märkliga saker” – AntiVirusprogram är idag ett absolut måste – men glöm inte att det även måste uppdateras och du måste även ha ditt ”sunda förnuft” påslaget hela tiden.

Detta inte minst då den svenska rikspolisen inte ens verkar medvetna/kunniga om hur BankID fungerar vs annan banklogin!?

”I media har det förekommit uppgifter om att bankkonton töms helt automatiskt utan att några spår lämnas. Polisen har ingen information om att så har skett, tvärtom krävs det att man som kontohavare knappar in koder flera gånger för att överföringar ska ske.”

Referens:  Flera olika typer av datorangrepp

 

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *