Svensk Handel ger mig svar på tal, eller?

En representant för Svensk Handels varninggslista; Eva Dahlén har kommenterat mitt inlägg https://www.internetsweden.se/nu-laddar-jag-om-mot-bedragare-pa-internet/ som lyder:

”Svensk Handels Varningslista grundar sig på dialogen med våra medlemmar och deras vittnesutsagor om vad som hänt i säljsituationen. På Varningslistan finns flera företag med samma organisationsnummer. Vi ger alltid företagen en varning för oseriösa försäljningsmetoder och om inte inflödet av klagomål minskar drastiskt hamnar de på Varningslistan. För omprövning krävs att klagomålen i princip upphör helt. De företag som legat länge på vår Varningslista gör det på grund av att klagomål fortfarande kommer in kontinuerligt. Vi registrerar alla inkomna klagomål och har därför ett väl dokumenterat underlag för beslut om publicering på Varningslistan.”

Och även om jag uppskattar att Svensk Handel läser mina inlägg, så köper jag inte hennes förklaring på någon punkt, utan texten leder till misstänksamhet, ifrågasättanden och konstaterande av rent nonsens. Vem försöker hon lura?

Eva skriver:

”På Varningslistan finns flera företag med samma organisationsnummer.”

– Jo, detta har jag väl med all önskvärd tydlighet visat https://www.internetsweden.se/wp-content/uploads/2011/08/sh31peter.gif eller i alla de inlägg då jag pekat på just detta..

Att Svensk Handel väljer att inte visa organisationsnummerkopplingar mellan olika verksamhetsnamn har ENDAST en förvillande inverkan på läsaren som ser till antalet varningar och läser de senast publicerade. Detta kan jag se som likvärdigt med att SH avsiktligt manipulera läsaren till att tro att hoten är fler och större än vad som är sant.

Tar vi exemplet med den enskilda firman MB Marketing i Borås  som drivs av Marcus Blomqvist (därav initialerna)

Så anser jag det motsägelsefullt att Svensk Handel överhuvudtaget listar hans verksamheter på mer än ett ställe (eftersom de tidigare inte längre är aktiva och därmed har anmälningarna helt avtagit), då Eva skriver:

”Vi ger alltid företagen en varning för oseriösa försäljningsmetoder och om inte inflödet av klagomål minskar drastiskt hamnar de på Varningslistan. För omprövning krävs att klagomålen i princip upphör helt.”

Vi får ju förutsätta att Svensk Handel vid det här laget väl känner till de sätt denna typ av bluffakturerare agerar – de använder ett verksamhetsnamn på bluffakturor fram tills dess det är ”förbrukat” dvs det finns så pass många och tydliga varningar, att det det inte är lönsamt att använda namnet. Därefter väljer man att gå under annat verksamhetsnamn fram till att det är förbrukat..och så fortsätter man.

Trots det kan vi hitta följande varningar på listan med publiceringsdatum:

 100827: MB-Marketing Borås

101214: Nordisk Web Positionering

110223: Svensk Webb Optimering

110427: Skandinavisk Webb Optimering

110505: Nordiska Webb Byrån

110520: Skandinaviska Webb Kontoret

110704: Webbregistrering Sverige

Vi pratar alltså om en persons verk som gör ett större utskick i respektive namn och Svensk Handel tycks även missat att Marcus i November 2010 gick under namnet ”Web Advertising i Borås” http://nlt.se/startsidan/lidkoping/1.1031652-varnar-for-ny-fakturabluff

Att inte redogöra för läsaren att detta är samma bolag som byter ut verksamhetsnamn efter varje bluffutskick, får mig att snudda vid tanken att det är ett cyniskt och ett girigt sätt att värva medlemmar till Svensk Handel.

Jag är också mycket väl medveten om hur Svensk Handel (och för den delen Varningsinfo i Sverige AB) hanterar ”nya busar”

– Dessa rings upp och får ultimatum om att lägga ner anspråken mot Svensk Handels (eller varningsinfo:s) medlemmar som fått faktura – ANNARS hamnar de på varningslistan.”

Detta kan vi summera med att min synhur en trovärdig varningslista, etiskt administreras, inte överensstämmer med Svensk Handels syn!

Vidare skriver Eva att:

De företag som legat länge på vår Varningslista gör det på grund av att klagomål fortfarande kommer in kontinuerligt.

Detta är uppenbarligen inte helt sant!

Den 24 februari 2011 så hade Svensk Handel uppenbarligen så pass mycket väldokumenterade klagomålsunderlag för att publicera en varning för ”European Tenders AB, 556773-4529” mer kända som svenskaffarsformedling.se / bevakaupphandling.se
https://www.internetsweden.se/nya-foretag-som-hamnat-pa-svensk-handels-varningslista/

EUROPEAN TENDERS AB hette tidigare Svensk Affärsförmedling AB och har under de senaste åren fått varningar och kritik på ett stort antal håll.
Däremot har de gjort sig kända för att ”försöka hota kritiker till tystnadhttp://blogg.reco.se/det-gar-inte-att-hota-sig-till-ett-battre-online-rykte (postat 19 april 2010) då detta inte gick som förväntat, utan istället fick stor uppmärksamhet, så valde det då 1½ år gamla bolaget Svensk Affärsförmedling AB att byta namn 2010-05-18 till EUROPEAN TENDERS AB för att fortsätta med samma verksamhet.

Hursomhelst så publicerades European Tenders AB, 556773-4529 på Svensk Handels varningslista i februari, för att en tid efteråt plötsligt försvinna !?

Men har klagomålen slutat då menar du?
Nej knappast!
http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.373807/varning-for-european-tenders
http://svenskforetagsforening.se/2011/06/massmail-fran-european-tenders-bevaka-upphandling-svensk-affarsformedling/
och senast den 18 augusti 2011 varnas det i TV om bluffakturor – där en faktura från European Tenders hålls upp och Svensk Handel ska ha blivit informerade om detta.
http://svtplay.se/v/2504559/fler_bluffakturor_under_sommaren

De uppgifter jag fått, talar istället om att Svensk Handel mottagit hot om stämning från European Tenders AB, 556773-4529 och att detta är anledningen till att varningen är borttagen. Allstå INTE pga av att klagomålen minskat.

Slutligen skriver Eva:

”Vi registrerar alla inkomna klagomål och har därför ett väl dokumenterat underlag för beslut om publicering på Varningslistan.”

Jag anser inte detta vara det minsta trovärdigt, med hänvisning till att Svensk Handel under 4½ månad på två (2) ställen i varningslistan varnade för Upplands-Bro Kommun

https://www.internetsweden.se/svensk-handel-varnar-for-upplands-bro-kommun/

Jag hade ett otal kontakter med Svensk Handel och representanter för Upplands-Bro Kommun, för att på så sätt kunna verka för att misstaget rättades till så fort som möjligt, eftersom varningarna även ledde till att företagsupplysningen allabolag.se varnade för kommunen. Det som gjorde mig rädd och förbannat var att jag fick höra att det inte alls var på det sättet och att Svensk Handels ansvariga inte alls kunde se att de varnade för kommunen.

SH:s dokumenterade underlag ledde alltså till dessa två varningar av påhittade verksamhetsnamn ”Hitta Sidorna” och ”Gula sidorna” tillsammans med Upplands-Bro kommuns organisationsnummer och ett telefonnummer som gick till enligt hitta.se gick till ”Tlt Trading” på Lidingö

http://wp.nu/5C6 som påstås ligga på en adress; ”Kometvägen 11, 181 63 LIDINGÖ”.

Är det då inte ganska intressant att Posten.se berättar att Kometvägen bara går från 1 upp till nummer 9 – något nummer 11 finns inte:
http://www.posten.se/soktjanst/postnummersok/resultat.jspv?pnr=181+63

De två varningarna såg ut så här:

 ——–

101015: Hitta Sidorna

Tel: 08-550 025 43

Fax: uppgift saknas

Hitta Sidorna

Org.nr: 212000-0100

Adress: uppgift saknas

Postadr: uppgift saknas

——–

101015: Gula sidorna

Tel: 08-550 025 43

Fax: uppgift saknas

Gula Sidorna

Org.nr: 212000-0100

Adress: uppgift saknas

Postadr: uppgift saknas

——–

Fram till att Svensk Handel mailade mig och berättade att de tagit bort kommunens organisationsummer.

Kvar fanns då:

——–

101015: Hitta Sidorna

Tel: 08-550 025 43

Fax: uppgift saknas

Hitta Sidorna

Org.nr: uppgift saknas

Adress: uppgift saknas

Postadr: uppgift saknas

——–

101015: Gula sidorna

Tel: 08-550 025 43

Fax: uppgift saknas

Gula Sidorna

Org.nr: uppgift saknas

Adress: uppgift saknas

Postadr: uppgift saknas

——–

Nej Svensk Handel.. Jag anser att er varningslista gjort stor nytta genom åren och räddat många från bedrägerier.
Men det är inte trovärdigt att ogranskat posta varningar, byggd på knapphändig information, helt utan källgranskning av personal, till synes utan elementär kunskap att hantera detta, som att alla organisationsnummer som startar på ”2” står för Stat, landsting, kommuner och församlingar..

Eller om vi tar ett färskare exempel från den 24/8 2001 där ni inte kan skilja ”företag” från ”domännamn” – och dessutom lyckas med att varna för HELT FEL domännamn (och helt oskyldigt) :

Tweetet varnar för ”Företaget Företagslistan.se”, medan varningen på Varningslista handlar om ”Företagslansering.se

 ”Se upp. Två nya företag upp på Varningslistan igår Företagslistan.se och DinLokalaDel.se: http://bit.ly/r3L9Lz

 http://twitter.com/#!/Varningslistan/status/106268530630074368

Företagslistan.se
DinLokalaDel.se

På varningslistan stod istället
110823: Företagslansering.se Företagslansering Sverige AB
110823: DinLokalaDel.se Länsdelen Norden AB

Dessutom så hade domänen företagslansering.se registrerats med felaktiga uppgifter och därför deaktiverats av .SE Registry, tillsammans med ett flertal andra, 5 dagar innan varningen från Svensk Handel publicerades, den 18/8.

Dessa ”nya företag” som Varningslistan varnade för, handlade om Företagslansering Sverige AB och Länsdelen Norden AB, som inte alls nya företag, utan fanns där sedan innan:

Det enda nya var den nya fasaden (domänerna).

110715: Norden Media Länsdelen Norden AB
110530: hittaforetagen.se Företagslansering Sverige AB

Jag vill inget annat än att er varningslista ska vara trovärdig – men jag hoppas på ett ”kompetenslyft”!

Läs mer här

Related Articles

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Nikke Lindqvist , onsdag 14 september 2011 @ 14:44

    Suck. Det känns verkligen som om det här skulle ligga någon annanstans än hos Svensk handel. Visst var det en gång Dicks baby? Kanske borde det fortsätta att vara det istället?

  • […] andra företag, MB Marketing, återfinns på varningslistorna för blufföretag. Detta företag använder sig också av namnen Sökmotorbyrån Sverige,  Skandinavisk Webb Optimering, Svensk Webb Optimering, Nordisk Web […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *