Missa inte tidigare inlägg

Övrigt
oktober 19, 2018

2018 – ser ut att bli ett (1) bedrägeri i minuten!

Övrigt
oktober 14, 2018

Ny djupare analys av UG:s inslag “Sverigefakturorna”

Övrigt
oktober 12, 2018

Ang. Uppdrag Gransknings avsnitt “Sverigefakturorna”

Övrigt
augusti 13, 2018

Porrspam, prenumerationsfällor och udda toppdomäner

Övrigt
augusti 13, 2018

Inom kort: Den viktigaste händelsen på väldigt många år.. FFF, Finacial Fraud Forum !

Övrigt
augusti 10, 2018

Ett bedrägeri i minuten (Juli 2018)

Övrigt
augusti 3, 2018

Konsumentproblem, Kinashoppar och Google

Övrigt
maj 29, 2018

10 år med internetsweden.se

Övrigt
maj 27, 2018

Klockan är tolv, allt är lugnt! – eller?

Övrigt
april 21, 2018

Sökresultatkapningarna – smart googling

Bedragare
februari 7, 2018

Facit på “Lag och ordning”-inlägget

Bedragare
februari 6, 2018

Lag och ordning förutses bli en av de viktigare valfrågorna 2018, men..

Övrigt
november 12, 2017

När landet lagom först blev allt, sedan..

Övrigt
oktober 31, 2017

Idag är det en bra dag för svenska konsumenter!

Bank ID
oktober 30, 2017

Ont, det gör ont, det gör ont..

Bedragare
oktober 25, 2017

Ett litet inlägg om enkel källkritik

Bedragare
augusti 17, 2017

Men varför gör inte polisen någonting då?

VD-bedrägerier
juni 11, 2017

Nu ett år senare så säger jag det igen: ca 100 miljoner kronor per dag!!

Skadlig kod
februari 28, 2017

Sverige minst drabbat av skadlig kod i världen Q4 2016

Domäner
december 21, 2016

Dagens tankenöt – “Utgivningsbevis i orätta händer”

Bedragare
december 17, 2016

När Polischefer förenklar..

Övrigt
december 15, 2016

Dagens tankenöt – “Spökbolag”

Källgranskning
december 8, 2016

Aftonbladet är osnygga!

Övrigt
december 6, 2016

Bra att veta om e-postadresser.

Falska sidor och immaterialrättsliga brott
november 2, 2016

Hur företag och varumärken utnyttjas, utan att polis “kan” agera..

Bedragare
oktober 5, 2016

Kostnaderna för bedrägerier är större än vi kan ana

Massmedia informerar och varnar
oktober 2, 2016

Det begås ett bedrägeribrott varje minut, året runt!

Bedragare
september 29, 2016

Blir det Sveriges största bedrägeri genom tiderna?

Övrigt
augusti 31, 2016

Lägenhetsbluffar

Bluffakturor
augusti 29, 2016

När snillen spekulerar..

Swedish domain scam – exported by Sweden Part1

Okej, då börjar vi den här blogginläggsserien med ett inlägg som ger lite bakgrund till det jag ska berätta om och kika lite på verksamheten ur ett fågelperspektiv, med vad jag känner till fram till idag (lika bra att skriva så, för varje sten jag lyfter på leder till nya gömmor). Jag passar även på att skapa en egen kategori för denna serie pga av att det kommer att bli ett flertal.

Internet Sweden om Svenska IT Registret

Verksamheten som jag inriktat mig på är “Svenska IT Registret”, som de “just nu” kallar sig i Sverige.*
(* De har har nu bytt företagsnamn till Enheten för Domän & Registrering Stockholm AB så det finns anledning att tro att de snart ömsar skinn igen)

Denna verksamhet visade upp sig första gången (såvitt jag känner till) som Sellnet i februari 2005.
Verksamheten gick då, liksom än idag ut på att telefonledes kontakta företrädesvis okunniga kunder – små till multinationella företag (det finns ingen hejd för vilka som fallit offer för dem) – och påstå att:

-“Hej jag heter XXX och ringer från [placeholder för myndighetsklingande verksamhetsnamn (just nu säger de “Kontrollenheten för Svenska IT Registret”)].

-Vi har en kund i den andra telefonluren som vill registrera ett domännamn, men vi är skyldiga att kontrollera så att dom inte gör intrång..bla bla och vi erbjuder er en möjlighet att blockera registreringarna (för det visar sig att den påhittade kunden planerar att registrera den uppringdes domän med ett kort prefix eller “ab” som suffix under .com, .net, .org, .info, .name, .mobi, .eu, .nu, .biz och ibland diverse för Svenska innehavare okända ccTLDer) och den uppringde erbjuds att “blockera” registreringen.

I de fall någon frågar om det kostar något, så får de ett inlindat svar om att det kostar 1900 kronor (vad som inte berättas är att det är en styckekostnad ex moms). Dessutom finns det offer som inte bara har “blockerat” registreringarna av ett domännamn, utan i flera fall 2-4 domäner mao upp till 40 stycken domäner á 1900 ex moms.

I de fall den uppringde är ovetande om denna aktör, så svarar de i 9 fall av 10 ja till att de vill blockera den konkurrerande registreringen. Kruxet här är att “Svenska IT Registret” spelar in samtalet på ljudfil.
(Det här även hänt vid ett par tillfällen att kunder svurit på att ljudfilerna som efteråt spelats upp för dem är förvanskade). Oavsett så sitter de flesta kunder fast i ett muntligt avtal som ingåtts med säljaren hos “Svenska IT Registret”.

Steg 2 för Svenska IT Registret när de fått sin kund är att registrera domänerna på kunden och peka ut domänen till kundens ordinarie domän.

Internet Sweden om SIR faktura

Steg 3 är att “överlåta fodran” till Quickfinans Sverige AB som i sin tur fakturerar kunden.
Varför? Jo naturligtvis för att Quickfinans Sverige AB är ett “systerföretag” och genom att överlåta fakturan, så kan de “stämpla” med att fakturan endast kan betalas till Quickfinans. (Personerna bakom Quickfinans återfinns på flera ställen i detta stora nätverk av företag och verksamheter.)

quickfinansstämpel

Om kunden kontaktar Quickfinans, så blir svaret “Vi vet inte vad fakturan avser, vi har köpt den fodran och kommer att se till att den betalas”. Om kunden kontaktar Svenska IT Registret (och mot förmodan får tag på dem) så är de HELT oförstående till all uppkomlig kritik, har en ljudupptagning på beställningen och hotar med kronofogden. Övervägande lurade kunder börjar i detta läge att söka information – och oavsett vad de hittar om hur de ska kunna bestrida, polisanmäla osv, så känner de flesta sig skamsna över att blivit så grundlurade att de biter ihop och betalar av rädsla att få en betalningsanmärkning hos fogden.

Detta är upplägget! Det har evolverat lite under åren med att exempelvis ha en kund i andra luren “som Svenska IT Regitrets säljare VET kommer att lägga upp domänerna på [placeholder för sida som exempelvis “bytdoman.com” (just denna domän används av Svenska IT Registrets konkurrent Princita KB) där diverse skrämselpropaganda läggs upp, för att visa “hur illa det kan gå” alt1 eller alt2] .

De lurade kunderna försöker ju efter bästa förmåga att få upprättelse genom olika instanser, men polisanmälningar läggs ner pga av bristande bevis, det skrivs en del artiklar i rikstäckande eller lokala tidningar, och skojarna hamnar på diverse varningslistor. Och när det blåser som allra hårdast för verksamheten, så tror de flesta att de gömmer sig under någon sten och kurar.
Men är det verkligen så då?

Nej defenitivt inte!

Denna verksamhet har klonat sig till stora delar av Europa. De sitter fortfarande i samma lokaler i Stockholm, lyfter samma telefon, men ringer kunder i andra länder. Men då företräder de andra utlandsregistrerade bolag osv osv.
De erbjuder även samma upplägg för exempelvis “varumärken” (Vi har en rysk kund som vill registrera ditt bolagsnamn som varumärke, men vi ger dig förtur för 15 000:- ex moms)

De har även anställda i andra länder som i sin tur ringer, men emellanåt agerar de som den “elake kunden som vill registrera den uppringdes domän/varumärke” eller så är det dom som registrerar varumärken mm.

Det är alltså vad man ser när man skrapar lite på ytan, men nu ska vi penetrera!
Det här är vad jag kartlagt under en längre tid fram till idag.

För att mitt engagemang ska göra skillnad, så behöver du hjälpa till att sprida, länka och varna!

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Internet Sweden | Peter Forsman

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för.. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman

15 Comments

 1. Tack för att du tar dig tiden med detta. Verkar vara alldeles för enkelt för företag att blåsa på detta sätt. Mer vardag än inte.

 2. Benny skriver:

  Har själv blivit upprind för ca 4 år sedan. Dom påstod att någon försökte registrera .com-varianten av mitt firmanamn. Tyckte att det lät lite skumt, vem skulle ha nytta av mitt namn? Jag svarade dem med att jag inte var intresserad och de kunde ta namnet om de ville.
  Gissa vad hände?
  Nada.

  Efteråt gick jag in och registrerade namnet själv för att slippa dryga påhälsningar.

 3. Lars skriver:

  Bra! Det är svårt att få översikt hur dessa företag fungerar. Jag får ofta höra om om försäljare som ring och försökt övertala kunden att köpa fler domännamn. Säg alltid nej, aldrig ja i en telefon till en försäljare.

 4. Johan Ejermark skriver:

  Instämmer i tidigare hejjarop och tack. Tacksam för att du rotar i det här. Det är skandalöst att försöka lura av stackars mindre vetande företag dyra pengar för domäner.

  Ett bolag som heter (hette) IT-verket ringde mig flera gånger för ett par år sedan. Lyckades fånga ett sånt samtal på telefonsvararen (http://www.youtube.com/user/johanase#play/uploads/40/PFXKQNi0O04)

 5. internetsweden skriver:

  @Johan – nu går du historien i förväg 😉 – jag kommer naturligtvis lista under vilka namn de har agerat under, varav ett då är…IT-Verket.

 6. Magnus skriver:

  Ruskigt fult företag, blev tvungen att skriva om din artikelserie.

 7. internetsweden skriver:

  @Magnus – Tack för det! Ja det dom pysslar med är allt ifrån snyggt..

  //Peter

 8. Björn skriver:

  Grymt bra grävt och bra att du skriver om detta.

 9. Verkligen en eloge till er som har tid att gräva i sånt här!
  ———
  Tack Axel!

  Peter Forsman | internetsweden.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *