Swedish domain scam – exported by Sweden Part1

Okej, då börjar vi den här blogginläggsserien med ett inlägg som ger lite bakgrund till det jag ska berätta om och kika lite på verksamheten ur ett fågelperspektiv, med vad jag känner till fram till idag (lika bra att skriva så, för varje sten jag lyfter på leder till nya gömmor). Jag passar även på att skapa en egen kategori för denna serie pga av att det kommer att bli ett flertal.

Internet Sweden om Svenska IT Registret

Verksamheten som jag inriktat mig på är ”Svenska IT Registret”, som de ”just nu” kallar sig i Sverige.*
(* De har har nu bytt företagsnamn till Enheten för Domän & Registrering Stockholm AB så det finns anledning att tro att de snart ömsar skinn igen)

Denna verksamhet visade upp sig första gången (såvitt jag känner till) som Sellnet i februari 2005.
Verksamheten gick då, liksom än idag ut på att telefonledes kontakta företrädesvis okunniga kunder – små till multinationella företag (det finns ingen hejd för vilka som fallit offer för dem) – och påstå att:

-”Hej jag heter XXX och ringer från [placeholder för myndighetsklingande verksamhetsnamn (just nu säger de ”Kontrollenheten för Svenska IT Registret”)].

-Vi har en kund i den andra telefonluren som vill registrera ett domännamn, men vi är skyldiga att kontrollera så att dom inte gör intrång..bla bla och vi erbjuder er en möjlighet att blockera registreringarna (för det visar sig att den påhittade kunden planerar att registrera den uppringdes domän med ett kort prefix eller ”ab” som suffix under .com, .net, .org, .info, .name, .mobi, .eu, .nu, .biz och ibland diverse för Svenska innehavare okända ccTLDer) och den uppringde erbjuds att ”blockera” registreringen.

I de fall någon frågar om det kostar något, så får de ett inlindat svar om att det kostar 1900 kronor (vad som inte berättas är att det är en styckekostnad ex moms). Dessutom finns det offer som inte bara har ”blockerat” registreringarna av ett domännamn, utan i flera fall 2-4 domäner mao upp till 40 stycken domäner á 1900 ex moms.

I de fall den uppringde är ovetande om denna aktör, så svarar de i 9 fall av 10 ja till att de vill blockera den konkurrerande registreringen. Kruxet här är att ”Svenska IT Registret” spelar in samtalet på ljudfil.
(Det här även hänt vid ett par tillfällen att kunder svurit på att ljudfilerna som efteråt spelats upp för dem är förvanskade). Oavsett så sitter de flesta kunder fast i ett muntligt avtal som ingåtts med säljaren hos ”Svenska IT Registret”.

Steg 2 för Svenska IT Registret när de fått sin kund är att registrera domänerna på kunden och peka ut domänen till kundens ordinarie domän.

Internet Sweden om SIR faktura

Steg 3 är att ”överlåta fodran” till Quickfinans Sverige AB som i sin tur fakturerar kunden.
Varför? Jo naturligtvis för att Quickfinans Sverige AB är ett ”systerföretag” och genom att överlåta fakturan, så kan de ”stämpla” med att fakturan endast kan betalas till Quickfinans. (Personerna bakom Quickfinans återfinns på flera ställen i detta stora nätverk av företag och verksamheter.)

quickfinansstämpel

Om kunden kontaktar Quickfinans, så blir svaret ”Vi vet inte vad fakturan avser, vi har köpt den fodran och kommer att se till att den betalas”. Om kunden kontaktar Svenska IT Registret (och mot förmodan får tag på dem) så är de HELT oförstående till all uppkomlig kritik, har en ljudupptagning på beställningen och hotar med kronofogden. Övervägande lurade kunder börjar i detta läge att söka information – och oavsett vad de hittar om hur de ska kunna bestrida, polisanmäla osv, så känner de flesta sig skamsna över att blivit så grundlurade att de biter ihop och betalar av rädsla att få en betalningsanmärkning hos fogden.

Detta är upplägget! Det har evolverat lite under åren med att exempelvis ha en kund i andra luren ”som Svenska IT Regitrets säljare VET kommer att lägga upp domänerna på [placeholder för sida som exempelvis ”bytdoman.com” (just denna domän används av Svenska IT Registrets konkurrent Princita KB) där diverse skrämselpropaganda läggs upp, för att visa ”hur illa det kan gå” alt1 eller alt2] .

De lurade kunderna försöker ju efter bästa förmåga att få upprättelse genom olika instanser, men polisanmälningar läggs ner pga av bristande bevis, det skrivs en del artiklar i rikstäckande eller lokala tidningar, och skojarna hamnar på diverse varningslistor. Och när det blåser som allra hårdast för verksamheten, så tror de flesta att de gömmer sig under någon sten och kurar.
Men är det verkligen så då?

Nej defenitivt inte!

Denna verksamhet har klonat sig till stora delar av Europa. De sitter fortfarande i samma lokaler i Stockholm, lyfter samma telefon, men ringer kunder i andra länder. Men då företräder de andra utlandsregistrerade bolag osv osv.
De erbjuder även samma upplägg för exempelvis ”varumärken” (Vi har en rysk kund som vill registrera ditt bolagsnamn som varumärke, men vi ger dig förtur för 15 000:- ex moms)

De har även anställda i andra länder som i sin tur ringer, men emellanåt agerar de som den ”elake kunden som vill registrera den uppringdes domän/varumärke” eller så är det dom som registrerar varumärken mm.

Det är alltså vad man ser när man skrapar lite på ytan, men nu ska vi penetrera!
Det här är vad jag kartlagt under en längre tid fram till idag.

För att mitt engagemang ska göra skillnad, så behöver du hjälpa till att sprida, länka och varna!

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

15 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *