T.R.A.F.F.I.C. MILAN 2010 – Dag1

Redan förra året när T.R.A.F.F.I.C. hölls i Amsterdam, så var jag lite småintresserad av att bli med, men pga att .SE då .. hade en del att göra.. mellan de två övergångarna till ny affärsmodell för .SE (övergångarna för ombud -> registrarer skedde i mars och slutet av maj) och även pga en del andra faktorer så kändes det inte så aktuellt med Amsterdam förra året.

Men för nån månad sedan så damp det ner ett par mail från arrangörerna Howard NeuRick Latona och sessionsmoderatorn Rick Silver, där jag inviterades att göra en presentation av den Svenska toppdomänen under en eftermiddagssession för de Skandinaviska TLDerna.  Efter lite jox så var jag på väg ner till T.R.A.F.F.I.C. MILAN 2010.

Väl nere på kvällen, incheckad och klar, så träffade jag ett par Svenska ansikten jag kände igen, så jag anslöt till dem + ett gäng glada grabbar och tjejer.
Det var personer från registrarer, registryn, parkeringsprogram,  TRAFFIC-arrangörer, domainers och lite andra vältaliga personer. Efter att halvt gått vilse, hittade vi till slut en restaurang som serverade pizza – för vad annat beställer man väl första kvällen i Milano!?

Dagen efter så var det dags. Efter ett lite försenat öppningstal av Rick Latona och en kortare ”speed-presentation” av de som önskade berätta lite om sig själva och sin verksamhet (ett mycket intressant inslag, som jag tror att fler konferenser av det här slaget skulle ta efter – glatt överraskad, även om jag själv valde att sitta stum, mest för att jag hade min .SE-presentation framför mig), så presenterade företrädate för .it-domäner registret, regler och marknaden för it-domäner.
Det var ganska intressant men gav mig faktiskt inte så mycket mer än vad jag visste innan. Det jag mest reagerade på under det passet var faktiskt registraren register.it som iofs erbjuder ett 15-tal TLDer för registrering, men berättade att de under 2009 hade 10 000 sökningar i minuten i snitt! Låter kanske inte så rysligt märkligt, men det är det faktiskt!
Eftersom det gör 167 slagningar i sekunden dygnet runt, eller om vi vänder på det; 600 000 i timmen eller 14,4 miljoner per dygn vilket gör mer än 5,2 miljarder slagningar under 2009. Vilket var precis vad de presenterade; 5,2 miljarder freeslagningar under 2009!
– För mig är det helt fantastiskt, eftersom det endast handlar om en enda registrar.

Efter lunch var det så dags för det Skandinavska passet.
Eftersom våra grannländers registryn valt att inte närvara, så presenterades .no (Norge), .dk (Danmark), .is (Island) och .gl (Grönland) av den mycket kompetente (och säkerhetsmedvetne) Peter Larsen från LarsenData/Gratisdns.dk.
Men jag startade passet och hade anpassat min presentation efter åhörarna, eftersom det var en kvart jag fått på mig, så försökte jag koncentrera mig på vad en potentiell registrar, nya registranter och andra domänintresserade skulle kunna tänkas se som bra att känna till.
Jag valde alltså medvetet bort att presentera .SE som stiftelse, urkunden, att vinsten går tillbaka till Svenskt internet, alla sidoprojekt, all utveckling osv. eftersom det inte kändes viktigt för min målgrupp. (Vilket skulle visa sig var en sund uppfattning, mer om det senare).
Presentationen finns här i PDF-form: http://internetsweden.se/Presentation_english.pdf

Efter mig var det då Peter Larsens tur och det var inget nytt som sades, mer än att Peter Larsen (som är aktiv bekämpare av Reverse Domain Hijacking, som jag bla skrivit om här) var tämligen kritisk mot främst det Danska domänregistret DK-Hostmaster. Jag har själv väldigt lite erfarenhet av .dk-domäner, vilket Peter Larsen däremot har enormt mycket av (för närvarande administrerar Gratisdns.dk 149 235 .dk-domäner).

Men låt oss säga att ”det skulle varit till DK-Hostmasters fördel” om de presenterat sig själva istället för Peter Larsen gjorde det.. Well, det blev lite frågor som vi klarade av i ganska rask takt, kommer inte ihåg så noga, men det var bla nån om antalstak för .se-domäner, svårighetsgrad på frågorna för att bli registrar osv. Det var lite roligt för att moderatorn Rick Silver ritade på ett stort blockpapper och kategoriserade alla TLDer utifrån ifall det krävdes någon lokal närvaro och andra begränsningar, som förprövning mm, till om det var först-till-kvarn och fritt antal som gällde. Och Rick Silver avslutade passet med att; ”Jaha, då kan vi alla vara överens om att det är .se-domäner som vi ska registrera”.
Efter passet och senare på kvällen kom ett flertal personer fram och tyckte att presentationen var mycket lyckad, vilket jag tyckte var riktigt skönt, inte minst för att jag bara gissat mig till vilken typ av åhörare jag hade framför mig. Hursomhelst så gick det bra.

Efter lite kaffe så var det dags för konferensens första live auktionen. Det var 50 stycken .eu-domäner som skulle auktioneras ut. Vilka det var kan ni se här och av de 50 så var det 10 som såldes och de flesta till reserve-priset som var satt dvs 500 Euro. Så hmpff.. den floppen var det en och annan som hade ganska kul åt resterande delen av konferensen.
Vilka .eu-domäner som väl bytte ägare kan ni se här. (Jag kan ärligt säga att Om jag haft en stor påse pengar över mm, så skulle jag inte lagt en spänn på någon av dessa domäner. Jag misstänker dessutom att Rick Latona satt reserve-priset löjligt högt för domäner ingen vill ha).

En sen kväll med mat och dryck i trevligt sällskap. En kväll full av överraskningar dock.. (se tidigare inlägg).

Related Articles

5 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Internet Sweden , söndag 2 maj 2010 @ 23:35

  Thanks Michele,
  The pleasure was all mine and I find your registrar as very interesting in many ways and yourself as a supernice fellow. And just for the record: You said ”I dont know, perhaps 101 00 links”, but the truth is really: 350 570 links (I have checked it up). So you should go under ”SilentKnight” instead.
  I hope to see your application soon 😉
  //Peter

 • Johan / City Network , söndag 2 maj 2010 @ 23:20

  Bra presentation. Roligt det gick bra!

 • Michele Neylon , söndag 2 maj 2010 @ 23:24

  It was good to meet you and your presentation made .se sound very attractive to registrars 🙂

 • Internet Sweden , söndag 2 maj 2010 @ 23:37

  Tack,
  Ja det var händelserikt, ska köra ett eller ett par inlägg till om Milano tänkte jag, men är för trött för att kunna tänka nu.
  Höres..
  //Peter

 • Internet Sweden , söndag 2 maj 2010 @ 23:37

  Tack,
  Ja det var händelserikt, ska köra ett eller ett par inlägg till om Milano tänkte jag, men är för trött för att kunna tänka nu.
  Höres..
  //Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *