Utländska intressen får .SE att växa

I februari så skrev jag det här inlägget om hur vi nu kan se ett ökande intresse av såväl utländska innehavare av .se-domäner, som ett ökande intresse av utländska ägare till ackrediterade registrarer. Nu visar det sig att 2/3 av tillväxten under de 3 senaste månaderna har gjorts genom registrarer med utländska ägare.

Jag ansåg då i februari att jag inte kunde göra en rättvis bedömning av tillväxten, pga att tillväxtlistan är dynamisk öven de senaste 90 dagarna och eftersom .SE Direkt, klippte sitt partnerskap med .SE:s tidigare ombud (enligt tidigare affärsmodell) först vid årsskiftet, så blir det en relevant jämförelse först 1/4.

Så jag kikade lite på .SE:s tillväxtlista nu på kvällen, för att se om jag kan dra några slutsatser av de siffrorna. Och jag är inte överraskad över att jag kan hitta 19 stycken utlandsägda registrarer bland de 50 mest aktiva registrarerna (vilket motsvarar 38%), vilket är en ökning bara från de siffror som jag informerade om i december:
httpv://www.youtube.com/watch?v=DWPnD5ZezFM

Och även om jag i detta inlägg räknar registrarerna lite annorlunda än vad som gjordes då (då var det svenska vs utländska orgnummer för registrarerna, medan jag i detta inlägg räknar vilket land det ägarna kommer ifrån), så blir det trots all mycket påtagligt och en mycket intressant aspekt.

Jag vill heller inte säga att det jag ser är något negativt, utan snarare bara något som jag förutspått under mycket lång tid, för det är så att de 19 stycken utlandsägda registrarerna står för 65% av registreringarna de senaste 3 månaderna, vilket man krasst kan översätta till att utländska intressen står för ca 2/3 av .SE:s tillväxt de senaste tre månaderna, redan 1 år efter affärsmodellsbytet.

Jag är vidare övertygad om att den siffran dessutom kommer att öka en hel del framöver, allteftersom fler utländska registrarer ansöker om att ackreditera sig.
Vilken, eller om, det har betydelse för dig som innehavare har jag idag svårt att avgöra.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *