Ett litet inlägg om domäner

Jag har sagt det förut flera gånger, men det är värt att sägas igen – .se-domäner attraherar numera fler än bara Svenskar.

Under ganska lång tid nu har jag hävdat att .se-domäner i ökande takt börjar dra till sig utländska ögon i blogginlägg som detta eller i framträdanden som detta. Jag beklagar den sämre konverteringen av typsnitt i processen från powerpoint till pdf av den andra länken – vilket gör pdf:en endast hjälpligt läsbar. Jag uppmanar iaf den intresserade att ögna igenom PDF:en. Där jag bla berättar att det genomsnittlige domännamnsinnehavet under ett år vuxit från 1,89 domäner/innehavare till 2,05 (oktober 2009) en siffra som nu är en bit över 2,06. Vad som också är intressant att jämföra är att .se-innehavare är betydligt mer ”trogna”, med en förnyelsegrad på 89%.
(i jämförelse med exempelvis .com där förnyelsegraden sjunkit från 76% i Q1 2007 till 70,5% i Q3 2009 Källa).

Jag lägger ingen värdering i följande, men tycker ändå att det är intressant; tittar vi på .SE:s tillväxtlista och plockar topp-10 från listan så ser det ut så här:

Loopia AB – (Svenskt, men med Norska ägare)
One.com – (Danska)
Binero AB – (Svenska)
Surftown Europe AS – (Danska)
Premium Registrations Sweden AB – (Svenska)
Crystone AB – (Svenska)
Ascio Technologies Inc – (Danska)
AB Name ISP – (Svenska)
Active 24 AS – (Norska)
SE Direkt (*) (Svenska, men ges en felaktig placering, då .SE Direkts nyregistreringar endast består av ca hälften, resten av ”ombud” fram till 31/12)

Fördelningsmässigt så har vi alltså 50% utländska intressen bland registrarer, men om vi skulle titta på antal administrerade domäner hos registrarena, så är det TOTAL dominans bland registrarer med utländska ägare. Som du även kan se av PDF:en ovan så har fördelningen utländska registrarer ökat sedan affärsmodellsbytet i mars 2009 till November 2009 från 31% till 37% (och jag kan inte säga med säkerhet utan att ha räknat på nytt, men uppskattar att det bör ligga på ca 40% idag och ökande..)

Vi kan samtidigt konstatera att bland alla de 240 landskodsdomänerna (ccTLDerna) som finns i världen, så ligger vi på 22:a plats storleksmässigt, långt långt efter giganter som .DE (drygt 13 milj.), .CN (ca 12,5 milj.) och  .UK (ca 7,8 milj.) Källa

Därför är det ju extra intressant att kontatera att rekordet bland ccTLD-domäner som byttes ägare under 2009 var en .se-domän – och köparen var inte Svensk (SPIL GAMES B.V.). Däremot var plats 10 på samma lista en Svensk köpare som jag tidigare skrev om här.

10-i-topplistan över de största försäljningarna bland ccTLDer under 2009
1. Spel.se  $266,000

2. Software.co.uk$249,000
3. Gartenmöbel.de (IDN) $214,500
3. Gartenmoebel.de $214,500
5. FlatRate.de $200,000
6. NewBrand.de $177,600
7. OnlineCasino.co.uk $165,000
7. HorseRacing.co.uk $165,000
9. Hardware.de $148,274
10. MSB.se $141,550
Källa 

En annan tydlig trend är frisläppningar av .se-domäner. Som många av er vet så förändrades frisläppningen iom affärsmodellsbytet; från att ha en stor frisläppning varje månad, så sprids de numera ut under 20 dagar per månad – mest för att skydda systemen från last, men det har också lett till att det är lite mer lättöverskådligt och det är numera flera registrarer aktiva under dessa tider, än innan affärsmodellsbytet.

Men även här ökar andelen utländskt intresse påfallande det senaste året. Och om du tittar på bilden till vänster så har jag maskat lite och tagit bort specifik data och jag ska säga att landskoden [SC] Seychellerna är överrepresenterad just denna morgon, men fördelningen mellan Svenska vs icke-Svenska innehavare stämmer i stort sett varje frisläppning dvs ca 2/3 av dessa domäner går till utlandsregistrerade innehavare. [SE] = Sverige,  [SC] = Seychellerna, [DE] = Tyskland, [US] = USA (Annars brukar även en rad andra Europeiska landskoder finnas representerade).

Så jag avslutar som jag började: .se-domäner attraherar numera fler än bara Svenskar.

Related Articles

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Johan / City Network , lördag 27 februari 2010 @ 23:55

    Intressant läsning. Har, som du vet, förbryllat mig över den dominans utländska (ägarskap) registrarer har över .SE ett bra tag. Nu kommer då nästa fråga – kan man få be om en liknande analys av .DK och .NO – är det samma läge där? Finns det många länder som har liknande situation?

  • […] februari så skrev jag det här inlägget om hur vi nu kan se ett ökande intresse av såväl utländska innehavare av .se-domäner, som ett […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *