WP.NU – Precis vad JAG behöver!

Jag, precis som ”alla andra” har alltsom oftast problem med (för) långa URLer – speciellt eftersom jag emellanåt använder historiska ögonblicksbilder och googlesökningar mm som referenser – URLer som har en benägenhet att bli sjukt långa och inte sällan så klipps domänlänkarna då av i inlägg och även e-mail osv.

Som en snabb lösning så installerade jag då ett WP-plugin till denna blogg som då skapade URLer av typen http://internetsweden.se/URL/xxx – men ärligt talat..det är ju inte speciellt kort..så jag tänkte om.

Efter ”viss anpassning” (och buggfixhjälp mm – Tack ”FH”!!) så har jag nu fått [wp.nu] att fungera som jag vill. Allt är inte helt som jag tänkt ännu, men det viktigaste funktionerna fungerar precis som dom ska.

Följande fungerar (naturligtvis) inte i Internet Explorer, men väl i flera andra webbläsare som exempelvis Firefox (IE-användare är alltså hänvisade till att själva gå in på wp.nu):

Dra texten ”Shorten with a custom alias” och/eller ”Shorten without a custom alias” upp till din toolbar, så får du nya möjligheter. (Döp till annat om du önskar)


När du sedan besöker en sida du vill referera till (men som har alldeles för lång länk) som i mitt exempel.
Du klickar då på ”Shorten with a custom alias”

Du får då upp en textruta som du fyller i med vad du önskar och jag skriver alltså AB96 (för ”Aftonbladet årgång 1996”)

klickar ok och sekunden efter så har du skapat din anpassade förkortade URL:


Du kan prova och se hur det blir: http://wp.nu/AB96
Behöver du inte bestämma vad länken ska heta, så kan du låta tjänsten välja åt dig istället och klickar då på den andra genvägen du skapat:

..så får du en tilldelad kort URL som exempelvis http://wp.nu/4.

[wp.nu] ligger uppe för mina egna behov av URL-förkortare och det är mina egna behov jag utgått ifrån, men det är fritt för vem som helst att använda.

Jag förbehåller mig rätten att radera länkar till innehåll som är olagligt eller som jag ser som olämpligt.

(Parantes: Jag undrar om att alla twittrande personer är medvetna om att ”bit.ly” är den mest använda domänen under Khadaffistyrda Libyens toppdomän .ly.)
Mvh
http://wp.nu/1

Related Articles

12 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • […] WP.NU – Precis vad JAG behöver! | Domäner enligt Internet Sweden http://www.internetsweden.se/wpnu-precis-vad-jag-behover – view page – cached Jag, precis som alla andra har alltsom oftast problem med (för) långa URLer – speciellt eftersom jag emellanåt använder historiska ögonblicksbilder och […]

 • Björn Sennbrink , lördag 16 januari 2010 @ 16:45

  Låses custom alias till en URL för all framtid eller finns det någon time-out för detta?

 • internetsweden , lördag 16 januari 2010 @ 17:04

  @Björn Sennbrink – jag har inte satt något ”bäst före”, utan tänker med jämna mellanrum ögna igenom efter ”blaj” och olagligheter – annars ”no limit”
  //Peter

 • Martin , lördag 16 januari 2010 @ 21:15

  Tack Peter… Man sparar faktiskt en hel bokstav jämfört med bit.ly 🙂

 • internetsweden , lördag 16 januari 2010 @ 23:12

  @Martin – Det finns fler värden än så för MIG och det är för mig som jag slängt upp den, sen får du om jag inte minns fel minst 5-teckens random extension via bit.ly, medan man än så länge får 1-teckens från wp.nu,( typ http://wp.nu/1 ) med möjlighet att döpa länken till ”vad du vill”, sen har jag inte sett möjligheten med toolbarfeature för bit.ly – men det kanske finns..
  //Peter

 • Emil Vikstrom , söndag 17 januari 2010 @ 15:00

  URLerna blir fortfarande superlånga jämfört med http://to./
  😉

 • johan , söndag 17 januari 2010 @ 19:22

  Nice! Det blir att prova…

 • Magnus , söndag 17 januari 2010 @ 20:07

  Testat med bra resultat på Twitter, kanske är för att det verkar väldigt seriöst med en så elegant url. Fick massor av RT alltså och jag tror inte för en sekund att det har med mitt underbara skrivande att göra 🙂

 • Internet Sweden , söndag 17 januari 2010 @ 20:28

  @Magnus – Jag för min del tror att det är en kombination av wp.nu, topic och ditt underbara skrivande..

 • […] för den som missat så fick jag användning av domänen [wp.nu] som jag skrev om igår. Alltså en anpassningsbar URL-förkortare, som det finns en hel del användningsområden för. Jag […]

 • Claes , måndag 18 januari 2010 @ 23:10

  Herregud, du kör PC?

 • Internet Sweden , tisdag 19 januari 2010 @ 0:05

  @Claes – Vad härlig du är – du kan faktiskt nästan alltid att få mig att småle!

  Hehe ja, jag kör inte bara 1, 2 eller 3 PC´s utan flera!
  Om det inte vore för min iPod och iPhone så skulle jag väl vara helt ”hedenhös”..
  //Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *