1,7 miljoner svenska datorer med trojaner?

Are you frightened?
– Yes!
Not nearly frightened enough.
I know what hunts you.

 

Efter dagens inslag i SVT ABC, så har flera personer hört av sig till mig för att få veta källan till mitt påstående om att var 5:e dator är infekterad av skadlig kod.
(Faktiskt lite förvånande; även ett par personer som jag inbillat mig var väl medvetna om siffran.)

Och som jag svarat dessa så bygger jag det påståendet på de två senaste rapporterna jag läst inom detta område.

Dels (Anti-Phishing Working Group) APWG:s senaste rapport för 1:a kvartalet 2012, där Sverige är ”bäst i världen” med 17,94% infekterade datorer och där andelen trojaner står för 80,77%.

Sidan 8
http://www.antiphishing.org/reports/apwg_trends_report_q1_2012.pdf

Jag har även skrivit om detta tidigare:
https://www.internetsweden.se/idg-natfiskeattacker-slar-nya-rekord/

Men jag har också tagit till mig rapporten från PandaLabs för 2:a kvartalet 2012 som nyligen släpptes:
http://press.pandasecurity.com/wp-content/uploads/2012/08/Quarterly-Report-PandaLabs-April-June-2012.pdf

Där Sverige redan halkat ner till en andraplats med 19,07% och där trojanandelen är 78,92%

Jag är dessutom övertygad om att jag känner till anledningen till varför den svenska procentsatsen försämrats och gissar även att den kommer att fortsätta en bit till.

Och om ökningen från mars till juni var en försämring på 1,13% och vi nu snart är 2 månader från den senaste mätningen, så torde vi ligga mycket nära 20%-strecket nu.

Med andra ord är var femte svensk dator infekterad av skadlig kod och andelen trojaner är ungefär 80%.

Statistiskt sett, så är alltså 15-16% av svenska datorer infekterade av trojaner.

Men ni som läser mina inlägg, vet att jag gillar att leka med siffror och blandar referenser, så vi gör ett försök att hitta ett faktiskt antal, istället för en procentsats som egentligen inte säger någonting utan referenstal.

Så nu ”trollar” jag lite..

För jag har ju bara en procentsats, så jag försöker gissa mig till hur många det kan handla om och tittar på rapporten ”Svenskarna och Internet  2011
https://www.iis.se/docs/SOI2011.pdf

Där kan jag på sidan 10 läsa att:

”Det genomsnittliga antalet människor i ett svenskt hushåll är 2,5 personer. Det genomsnittliga antalet datorer är 2,8. Det finns således fler datorer än människor i svenska hushåll. ”

(Ingen behöver berätta för mig att detta är ett väldigt trubbigt sätt att hantera siffror..men det bästa jag kommer på)

Tar vi nu uppgifterna från Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverige som berättar att Sverige 31/3 2012 hade 9 495 113 invånare, så dividerar vi antalet med 2,5 och multiplicerar med 2,8 så får vi en summa på 10 634 526 svenska datorer (jag har ingen uppfattning om det är en rimlig siffra eller inte)

Men det skulle då innebära  att 2 126 905 svenska datorer är infekterade av skadlig kod och av dessa så innehåller 1 701 524 svenska datorer trojaner.

Så se gärna till att du har ett antivirusprogram som även hanterar malware (vilket de flesta, men inte alla gör).
Se dessutom till att uppdatera antivirusprogrammet – annars gör det INGEN, eller iaf minimal nytta att du har det installerat.

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Oliv N , tisdag 22 januari 2013 @ 19:55

  ”jag känner till anledningen till varför”

  Men säg det då.. är vi slappa på antivirus eller har det hänt något speciellt??

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 22 januari 2013 @ 21:11

  @Oliv N – Nja anledningarna kan såklart vara flera och ej uppdaterade AV-program kan såklart bidra en del, men där är vi inte sämre än andra, nej det jag menar spelar in är att under perioden vi låg i poleposition så hade vi hjälp av ett internetfonden-stött projekt som heter http://sakrare.ikyon.se/ – när detta slutade så dalade också vår placering. Men nu är det igång igen lika bra och bättre än tidigare – så jag förväntar mig att siffrorna även framöver kommer att bli bättre för Sverige – och alltså mycket pga http://sakrare.ikyon.se/

  Peter Forsman | internetsweden.se

 • […] Vad dessa ”olika hack” med skadlig kod sedan leder/lett till är att miljontals svenska klienter idag är smittade av skadlig kod (mestadels ca 80% trojaner av olika slag). Jag har tidigare skrivit ett inlägg som talar för att det kan finnas så mycket som 1,7 miljoner smittade konsumentdatorer (företagsdatorer ej inkluderade) Se: https://www.internetsweden.se/17-miljoner-svenska-datorer-med-trojaner […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *