Ang. Uppdrag Gransknings avsnitt ”Sverigefakturorna”

Ang. Uppdrag Gransknings avsnitt ”Sverigefakturorna”

Med anledning av detta inslag ”Sverigefakturorna”
Sverigefakturorna | Uppdrag Granskning

Och även om detta fenomen eller aktörer inte är främmande för mig, så är det ändå väldigt intressant att se det från en programredaktions ögon.
Jag kan ju också tycka att det nästan blir lite komiskt, när SVT:s lokala nyhetsredaktioner sedan snuttifierar beloppen och styckar ner allt till ”den kommunen betalade si och den andre betalade så” och vips så har man överlevt den dagens nyhetstorka.
Och visst, det kan jag ju ge er att det är illa att det drabbat offentlig förvaltning, men det är ju inte hela sanningen, hela problemet eller ens den ena halvan av problemet!

Eller för att vara mer exakt än så, det är bara 29,8% av problemet.

Hur jag menar?

Jo, för de stygga bolagen som avses i inslaget är de vem-som-helst kan hitta på Förenade Bolags varningslista:

http://www.forenadebolag.se/varningslistan/universal-solutions/
http://www.forenadebolag.se/varningslistan/interpoly-chemicals/
http://www.forenadebolag.se/varningslistan/genlite-search/
http://www.forenadebolag.se/varningslistan/royal-chemical-industries/
http://www.forenadebolag.se/varningslistan/millenium-computer-systems-ab/

Det är alltså dessa som genom att fånga upp beställarna med mutor kunnat kränga på dem pallvis med ”bulk-noname-skräpprodukter” till (bland annat) myndigheter och kommuner.

Och summan som Uppdrag Granskning visat upp att Stat, Landsting och Kommuner betalat till busarna är 88 448 617 kronor mellan 2012-2016, och ja, det är självklart förfärligt att skattepengar gått till det.

men..

genom att ta samma organisationsnummer (de 5 bedrägliga företagen) och slå dem genom UC-ägda allabolag.se (som visar omsättningen för bolagen de aktuella åren), så kan vi se vad dessa 5 bolag omsatt tillsammans per år. (Omsättningen nedan visas per år  i TKR, alltså tusentals kronor)

Summan blir hiskeliga 297 018 000 kronor under 5 års tid och då UG rapporterar att Stat, Landsting och Kommuner stått för 88 448 617 kronor under dessa år, så motsvarar det 29,8%
Och det som saknas är då 208 569 383 kronor eller 70,2% och den naturliga förklaringen är då att offren för alla dessa pengar är alla UTOM Stat, Landsting och Kommuner.

Alltså svenska företag!

Så det vore på sin plats för varje ekonomiavdelning och företagsledare att gå hem till kammaren och undersöka utifall just ert företag sponsrat dessa bedragare.
Om så är fallet och ni hittar en lång räcka med betalda fakturor – gör er själva tjänsten och undersök hur det var möjligt, för om ingen förändring sker, så gör ni det fortfarande till andra bolag, utan att ens känna till det!

Referenser:
https://www.allabolag.se/5566816988/universal-solutions-sweden-ab
https://www.allabolag.se/5567631451/interpoly-chemicals-ab
https://www.allabolag.se/5566612346/genlite-search-ab
https://www.allabolag.se/5566416219/royal-chemical-industries-ab
https://www.allabolag.se/5566515879/millennium-computer-systems-ab

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *