Porrspam, prenumerationsfällor och udda toppdomäner

Porrspam, prenumerationsfällor och udda toppdomäner

Med anledning av bland annat det här inlägget som jag skrev
https://www.internetsweden.se/sokresultatkapningarna-smart-googling/
till följd av en SVT-artikel som jag bidrog till
https://www.svt.se/nyheter/konsument/tusentals-har-porrkapats-de-flesta-vet-inte-om-det
så fördjupade jag mig ytterligare om fenomenet.

An av anledningarna till det var att SVT, (kanske inte helt schysst) namndroppade en lista på utsatta företag och myndigheter, vars företrädare sedan en efter en började kontakta mig (givetvis hänvisad av SVT).
Och gång efter annan så fick jag veta att flera av deras experter mycket noggrannt hade undersökt påståendet att de var utsatta, men inte hittat någonting alls, så vad menade jag egentligen med att påstå det jag gjorde.

Eftersom de sannolikt inte läst, eller i allafall inte fullt förstått hur man googlar lite mer avancerat, som jag beskrev i inlägget, som att skriva

“svt” site:.gq

(Jag tyckte inte att det var läge att påpeka att det berättade mer om deras experter, än om mig att de inte hittade vad de sökte).
Men efter att jag så utförligt guidade dem till det jag såg, så fick jag ganska kortfattade tack efter varandra.
Jag har inte för avsikt att outa någon, men det handlade såväl om myndigheter som multinationella företag.

Nåväl, senare under våren fick jag möjlighet att uppdatera samordnande delar av brottsbekämpningen om min ”trendspaning” och från den presentationen kommer följande bild, som visar hur många indexerade webbsidor Google hade indexerat för varje toppdomän, för att ge brottsbekämparna en relation till exempelvis .se (som funnits sedan 1984).

Och så idag så ser jag att även SPAMHAUS, som graderar toppdomänernas utsatthet för ”dåliga domäner” gjort samma reflektion som jag:
Observera att de mäter antal domäner, medan min kontroll är indexerade sidor (dvs flera indexerade sidor kan finnas under en domän).

https://www.spamhaus.org/statistics/tlds/

Related Articles

2 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Niklas Sandqvist , onsdag 26 september 2018 @ 8:10

  De här toppdomänerna förstör mycket mera än man kan tro. Sökresultaten smyger sig upp i listan kan jag notera, vilket gör att till slut hamnar ”vanlig” trafik på de här skräpsiterna.

  Och värst av allt, något som väldigt få tänker på är att man blir drabbad av negativ SEO genom att man får inlänkar (länkjuise) från dessa domäner, dessa kan man hitta i Search console och är banne mig nästan omöjliga att bli kvitt…

 • Internet Sweden | Peter Forsman , onsdag 26 september 2018 @ 8:58

  Hej Niklas,
  Men det har blivit så omfattande att ganska precis alla är drabbade, det är mest hur olika mycket drabbade de är. Om vi tar en enkel kontroll för resultat där artikeltiteln slutar på ”- DN.SE”
  Och vi ser att det finns 1230 resultat med rippade URLer från dn.se
  https://www.google.se/search?ei=uTirW-yJA-GMrwST8rWwBg&q=intitle%3A”-+DN.SE”+site%3A.gq
  och gör man en snarlik sökning med den unika användningen av ”| Expressen” så ser vi 842 resultat https://www.google.se/search?ei=ZTurW6TOJNLRrgSKhp-AAg&q=intitle%3A%22%7C+Expressen%22+site%3A.gq

  Andra som tidigare var synligt drabbade har uppenbart lyckats få bort URLer där de drabbades, däribland regeringen.se (som tidigare hade tusentals och nu ”ett par stycken”..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *