Användande och beteenden på internet

På måndag kommer .SE att göra det möjligt för våra partners (registrarer) att erbjuda sina kunder ( DIG! ) möjligheten att nyregistrera eller förnya .se-domäner på perioder mellan 1-10 år alt. 12-120 månader. Observera att minimum är 1 år/12 månader.

Med denna förändring kommer även möjligheten att förnya .se-domäner 12 månader innan aktivt förfallodatum, mot nuvarande 90 dagar.

Detta har varit efterfrågat av såväl kunder som partners under så länge jag kommer ihåg och jag är därför mycket glad av att vara del av ett .SE som förverkligar denna möjlighet.

Personligen anser jag att det är ett naturligt steg att ta för .SE Registry 9 månader efter att .SE bytt affärsmodell till en sk registry-registrarmodell, som gör det möjligt för .SE´s registrarer att ta ett helhetsansvar för sina kunder.

Men det är faktiskt inte det som jag tänkte ta upp i detta inlägg, utan lite annat men börjar med att jag fått ett antal frågeställningar sedan vi första gången presenterade denna nyhet med flerårsbetalningar, nämligen varför .SE inte tillåter 1, 2, 3 osv-månaders registreringar.

Dvs något som skulle kunna liknas vid trial-registreringar eller vad andra skulle kalla ”månadstasting”. Alltså att man ”prövar” ett domännamn innan man bestämmer sig.

Och anledningarna jag ser är många och ingen av dem speciellt tilltalande. Jag är även medveten om att det funnits försök hos vissa TLDer att erbjuda detta, men inget försök har övertygat mig om att det är en speciellt bra idé..

Hursom helt så har jag tittat på lite andra TLDer och framförallt så har jag tittat på kontinenter och surfvanor, internetpenetration, trender och statistik.

Det är inte alltid jag kommer till några specifika slutsatser, men jag gillar att skruva och analysera på sätt som andra kanske inte gör och jag är intresserad av att hitta saker som skiljer vårt (svenskarnas) sätt att se på webben, använda sökmotorer och använda domännamn, för att se om jag hittar något som man kan ta lärdom av.

Jag försöker dra lärdom av problem andra TLDer har/haft för att snabbt känna igen trender om problemen skulle börja synas under .se och jag ögnar åtminstone varje dag igenom dagens .se-registreringar för att hittar nya registreringstrender och nya stora aktörer.

Naturligtvis finns det automatiska system som ser saker som jag inte gör, men det har visat sig att det mänskliga ögat reagerar på lite andra saker än övervakningssystem.

Men det finns också stora olikheter mellan registreringar under .se och många andra TLDer. Vi har exempelvis över 5% IDN-domäner, vilket kan jämföras med .no som har 4,2% och .dk som har ca 5%, medan .fi bara har ca 2%, en siffra som ganska väl överensstämmer med de tyskspråkiga TLDerna.

Det ska även nämnas att det är skillnad på IDN och IDN..
Jag har för mig att .SE erbjuder 248 tecken (rätta mig gärna om jag har fel) och jag har för mig att .no erbjuder lika många, medan .de erbjuder 92, .fi erbjuder 17, .dk erbjuder 7 osv. Skillnaderna ligger alltså på flera plan och det är inte samma tecken som erbjuds, utan är nationellt eller regionalt varierande.

Närmast nu så vet jag att EURid (.eu) den 10 december kommer att göra det möjligt att registrera 282 IDN-tecken (eftersom de som bekant har lite fler språk att stödja än exempelvis .se)

Men problemet stannar inte där, utan ett annat problem som historiskt visat sig är att tecken kan se likadana ut fast de är olika tecken från olika teckenuppsättningar, så för att förhinda att internetanvändare drabbas av spoofade domäner
http://en.wikipedia.org/wiki/IDN_homograph_attack
http://www.cs.technion.ac.il/~gabr/papers/homograph_full.pdf
..så har exempelvis EURid försäkrat sig om att IDN-tecken från olika språk inte får blandas genom att ett valideringsscript

Andra TLDer, som jag inte vill namnge, men jag kan säga att det bla handlar om världens största TLD och en annan TLD som är betydande för Sverige pga av antalet svenska registranter erbjuder mixade teckenuppsättningar, dessa erbjuder också registreringar av punycode.
Detta gör inte .se

Oj känner att detta kan komma att bli ett mycket långt inlägg..

Men kan inte alla bara använda a-z och 0-9 tecken då?
Njae det fungerade väl till en början, men det är knappast naturligt. Skriver ett par meningar utan att skriva å,ä och ö, så ser du själv hur frekvent vi använder dessa tre tecken i ”vardagsmeningar”.

Tänk dig då ett språk som ryska, arabiska eller kinesiska.. och titta på dessa tangentbords teckenuppsättningar:

och jämför med exempelvis kinesiska (taiwan):

eller det här ryska:

eller det här arabiska:

Fler teckenuppsättningar hittar du på http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout

Min poäng här är att över hälften av jordens befolkning inte använder det latinska alfabetet, så varför påtvinga dem domänadresser med latinska tecken?

ICANNs sk ”fasttrack” av IDN-TLDer tror jag därför kommer att bli en stor succé när det kommer till domänregistreringar.

Tittar man tex på detta Google-resultat av .cn-domäner eller detta japanska eller det här sydkoreanska

Så ser jag skillnader som att numeriska tecken används på ett helt annat sätt än hos Svenska eller västerländska domäner.

Varför – vet inte säkert, men en anledning kan säkert vara att 0-9 är de enda tecken vi har gemensamt. En annan sak jag ser är ”korta domäner” som för våra svenska ögon kan se mycket märkliga ut som exempelvis
www.9721.cn som leder till www.chinabgao.com som är en kinesisk site för marknadsundersökningar (enligt Google translate) och jag ”gissar” att de använder 9721.cn pga av just teckenuppsättningen på kinesiska tangentbord, för sidan är helt på kinesiska.

Jag har alltså ingen aning, utan skriver bara vad jag tror.
En annan sådan adress är www.xs8.cn som verkar vara en datingsida. Båda dessa två exempel har Page Rank 7, vilket borde innebära en hyfsad trafik.

Konstigheterna fortsätter med 783456788839.cn som leder till newegg.com (som dessutom är en engelsk sida).

Men jag är för trött för att gå in på detaljer om det, men tänkte ge en annan olikhet som vi har med tyskspråkiga TLDer för jag reflekterar emellanåt över att det kommer några frågor på Webmaster Network om det är att föredra med eller utan bindestreck i domännamn och svaren är nästan uteslutande att bindestreck inte är något att ha i domännamn.

Så ser vi svenskar på bindestreck..men skillnaden är STOOOR med hur tyskspråkiga användare ser på bindestreck i domännamn.

Medan de endast har ca 2% IDN-domäner (mot våra drygt 5%), så har mellan 35-40% av ALLA domännamn i dessa TLDer ”ett eller flera bindestreck” i sig.

På min fråga hur det kan komma sig, så får jag veta att om en tysktalande skriver en ”typein” dvs chansar och skriver in ett domännamn, så prövar han/hon vanligtvis MED bindestreck och fungerar inte det, så prövar man utan.

Jag tror iofs att detta grundar sig i språkskillnader mellan Tyska och Svenska, men det skulle heller inte förvåna mig om detta fenomen kommer att öka även under .se framöver – inte minst pga av att .se är en TLD-typo av världens största ccTLD .de

Näe, nu har jag skrivit av mig för ikväll.

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Läs mer här

Related Articles

15 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *