Missa inte tidigare inlägg

Övrigt
oktober 19, 2018

2018 – ser ut att bli ett (1) bedrägeri i minuten!

Övrigt
oktober 14, 2018

Ny djupare analys av UG:s inslag “Sverigefakturorna”

Övrigt
oktober 12, 2018

Ang. Uppdrag Gransknings avsnitt “Sverigefakturorna”

Övrigt
augusti 13, 2018

Porrspam, prenumerationsfällor och udda toppdomäner

Övrigt
augusti 13, 2018

Inom kort: Den viktigaste händelsen på väldigt många år.. FFF, Finacial Fraud Forum !

Övrigt
augusti 10, 2018

Ett bedrägeri i minuten (Juli 2018)

Övrigt
augusti 3, 2018

Konsumentproblem, Kinashoppar och Google

Övrigt
maj 29, 2018

10 år med internetsweden.se

Övrigt
maj 27, 2018

Klockan är tolv, allt är lugnt! – eller?

Övrigt
april 21, 2018

Sökresultatkapningarna – smart googling

Bedragare
februari 7, 2018

Facit på “Lag och ordning”-inlägget

Bedragare
februari 6, 2018

Lag och ordning förutses bli en av de viktigare valfrågorna 2018, men..

Övrigt
november 12, 2017

När landet lagom först blev allt, sedan..

Övrigt
oktober 31, 2017

Idag är det en bra dag för svenska konsumenter!

Bank ID
oktober 30, 2017

Ont, det gör ont, det gör ont..

Bedragare
oktober 25, 2017

Ett litet inlägg om enkel källkritik

Bedragare
augusti 17, 2017

Men varför gör inte polisen någonting då?

VD-bedrägerier
juni 11, 2017

Nu ett år senare så säger jag det igen: ca 100 miljoner kronor per dag!!

Skadlig kod
februari 28, 2017

Sverige minst drabbat av skadlig kod i världen Q4 2016

Domäner
december 21, 2016

Dagens tankenöt – “Utgivningsbevis i orätta händer”

Bedragare
december 17, 2016

När Polischefer förenklar..

Övrigt
december 15, 2016

Dagens tankenöt – “Spökbolag”

Källgranskning
december 8, 2016

Aftonbladet är osnygga!

Övrigt
december 6, 2016

Bra att veta om e-postadresser.

Falska sidor och immaterialrättsliga brott
november 2, 2016

Hur företag och varumärken utnyttjas, utan att polis “kan” agera..

Bedragare
oktober 5, 2016

Kostnaderna för bedrägerier är större än vi kan ana

Massmedia informerar och varnar
oktober 2, 2016

Det begås ett bedrägeribrott varje minut, året runt!

Bedragare
september 29, 2016

Blir det Sveriges största bedrägeri genom tiderna?

Övrigt
augusti 31, 2016

Lägenhetsbluffar

Bluffakturor
augusti 29, 2016

När snillen spekulerar..

Användande och beteenden på internet

På måndag kommer .SE att göra det möjligt för våra partners (registrarer) att erbjuda sina kunder ( DIG! ) möjligheten att nyregistrera eller förnya .se-domäner på perioder mellan 1-10 år alt. 12-120 månader. Observera att minimum är 1 år/12 månader.

Med denna förändring kommer även möjligheten att förnya .se-domäner 12 månader innan aktivt förfallodatum, mot nuvarande 90 dagar.

Detta har varit efterfrågat av såväl kunder som partners under så länge jag kommer ihåg och jag är därför mycket glad av att vara del av ett .SE som förverkligar denna möjlighet.

Personligen anser jag att det är ett naturligt steg att ta för .SE Registry 9 månader efter att .SE bytt affärsmodell till en sk registry-registrarmodell, som gör det möjligt för .SE´s registrarer att ta ett helhetsansvar för sina kunder.

Men det är faktiskt inte det som jag tänkte ta upp i detta inlägg, utan lite annat men börjar med att jag fått ett antal frågeställningar sedan vi första gången presenterade denna nyhet med flerårsbetalningar, nämligen varför .SE inte tillåter 1, 2, 3 osv-månaders registreringar.

Dvs något som skulle kunna liknas vid trial-registreringar eller vad andra skulle kalla “månadstasting”. Alltså att man “prövar” ett domännamn innan man bestämmer sig.

Och anledningarna jag ser är många och ingen av dem speciellt tilltalande. Jag är även medveten om att det funnits försök hos vissa TLDer att erbjuda detta, men inget försök har övertygat mig om att det är en speciellt bra idé..

Hursom helt så har jag tittat på lite andra TLDer och framförallt så har jag tittat på kontinenter och surfvanor, internetpenetration, trender och statistik.

Det är inte alltid jag kommer till några specifika slutsatser, men jag gillar att skruva och analysera på sätt som andra kanske inte gör och jag är intresserad av att hitta saker som skiljer vårt (svenskarnas) sätt att se på webben, använda sökmotorer och använda domännamn, för att se om jag hittar något som man kan ta lärdom av.

Jag försöker dra lärdom av problem andra TLDer har/haft för att snabbt känna igen trender om problemen skulle börja synas under .se och jag ögnar åtminstone varje dag igenom dagens .se-registreringar för att hittar nya registreringstrender och nya stora aktörer.

Naturligtvis finns det automatiska system som ser saker som jag inte gör, men det har visat sig att det mänskliga ögat reagerar på lite andra saker än övervakningssystem.

Men det finns också stora olikheter mellan registreringar under .se och många andra TLDer. Vi har exempelvis över 5% IDN-domäner, vilket kan jämföras med .no som har 4,2% och .dk som har ca 5%, medan .fi bara har ca 2%, en siffra som ganska väl överensstämmer med de tyskspråkiga TLDerna.

Det ska även nämnas att det är skillnad på IDN och IDN..
Jag har för mig att .SE erbjuder 248 tecken (rätta mig gärna om jag har fel) och jag har för mig att .no erbjuder lika många, medan .de erbjuder 92, .fi erbjuder 17, .dk erbjuder 7 osv. Skillnaderna ligger alltså på flera plan och det är inte samma tecken som erbjuds, utan är nationellt eller regionalt varierande.

Närmast nu så vet jag att EURid (.eu) den 10 december kommer att göra det möjligt att registrera 282 IDN-tecken (eftersom de som bekant har lite fler språk att stödja än exempelvis .se)

Men problemet stannar inte där, utan ett annat problem som historiskt visat sig är att tecken kan se likadana ut fast de är olika tecken från olika teckenuppsättningar, så för att förhinda att internetanvändare drabbas av spoofade domäner
http://en.wikipedia.org/wiki/IDN_homograph_attack
http://www.cs.technion.ac.il/~gabr/papers/homograph_full.pdf
..så har exempelvis EURid försäkrat sig om att IDN-tecken från olika språk inte får blandas genom att ett valideringsscript

Andra TLDer, som jag inte vill namnge, men jag kan säga att det bla handlar om världens största TLD och en annan TLD som är betydande för Sverige pga av antalet svenska registranter erbjuder mixade teckenuppsättningar, dessa erbjuder också registreringar av punycode.
Detta gör inte .se

Oj känner att detta kan komma att bli ett mycket långt inlägg..

Men kan inte alla bara använda a-z och 0-9 tecken då?
Njae det fungerade väl till en början, men det är knappast naturligt. Skriver ett par meningar utan att skriva å,ä och ö, så ser du själv hur frekvent vi använder dessa tre tecken i “vardagsmeningar”.

Tänk dig då ett språk som ryska, arabiska eller kinesiska.. och titta på dessa tangentbords teckenuppsättningar:

och jämför med exempelvis kinesiska (taiwan):

eller det här ryska:

eller det här arabiska:

Fler teckenuppsättningar hittar du på http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout

Min poäng här är att över hälften av jordens befolkning inte använder det latinska alfabetet, så varför påtvinga dem domänadresser med latinska tecken?

ICANNs sk “fasttrack” av IDN-TLDer tror jag därför kommer att bli en stor succé när det kommer till domänregistreringar.

Tittar man tex på detta Google-resultat av .cn-domäner eller detta japanska eller det här sydkoreanska

Så ser jag skillnader som att numeriska tecken används på ett helt annat sätt än hos Svenska eller västerländska domäner.

Varför – vet inte säkert, men en anledning kan säkert vara att 0-9 är de enda tecken vi har gemensamt. En annan sak jag ser är “korta domäner” som för våra svenska ögon kan se mycket märkliga ut som exempelvis
www.9721.cn som leder till www.chinabgao.com som är en kinesisk site för marknadsundersökningar (enligt Google translate) och jag “gissar” att de använder 9721.cn pga av just teckenuppsättningen på kinesiska tangentbord, för sidan är helt på kinesiska.

Jag har alltså ingen aning, utan skriver bara vad jag tror.
En annan sådan adress är www.xs8.cn som verkar vara en datingsida. Båda dessa två exempel har Page Rank 7, vilket borde innebära en hyfsad trafik.

Konstigheterna fortsätter med 783456788839.cn som leder till newegg.com (som dessutom är en engelsk sida).

Men jag är för trött för att gå in på detaljer om det, men tänkte ge en annan olikhet som vi har med tyskspråkiga TLDer för jag reflekterar emellanåt över att det kommer några frågor på Webmaster Network om det är att föredra med eller utan bindestreck i domännamn och svaren är nästan uteslutande att bindestreck inte är något att ha i domännamn.

Så ser vi svenskar på bindestreck..men skillnaden är STOOOR med hur tyskspråkiga användare ser på bindestreck i domännamn.

Medan de endast har ca 2% IDN-domäner (mot våra drygt 5%), så har mellan 35-40% av ALLA domännamn i dessa TLDer “ett eller flera bindestreck” i sig.

På min fråga hur det kan komma sig, så får jag veta att om en tysktalande skriver en “typein” dvs chansar och skriver in ett domännamn, så prövar han/hon vanligtvis MED bindestreck och fungerar inte det, så prövar man utan.

Jag tror iofs att detta grundar sig i språkskillnader mellan Tyska och Svenska, men det skulle heller inte förvåna mig om detta fenomen kommer att öka även under .se framöver – inte minst pga av att .se är en TLD-typo av världens största ccTLD .de

Näe, nu har jag skrivit av mig för ikväll.

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Läs mer här

Internet Sweden | Peter Forsman

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för.. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman

15 Comments

 1. Markus Jalmerot skriver:

  Bra post!

  % för IDN i utlandet beror nog en del på användning av IDN-bokstäver i själva språket med. Norge har t. ex oftare o än ö, i motsats till svenska. Tyska har säkert också mindre frekvent idn-bruk i sprket, än vi ha i Sverige.

  Imponerade med att tyskarna använder “-” vid type-ins, det var helt nytt för mig!

  Nummer och Kina: Ja, vanliga latinska bokstäver suger nog helt där borta. Utom för de som inte har kinesiska som modersmål.

 2. Joakim Green skriver:

  Väldigt intressant post!

  Förändringarna från IIS är mer än välkommet och känns som en naturlig utveckling.

  Precis som Markus reagerar jag också väldigt mycket på det du skriver om tyska “type-ins”. Är förändringarna så pass stora så kan man verkligen undra hur medborgare i Östasien tänker i de lägena…

 3. Anders skriver:

  Riktigt bra inlägg. Jag tror inte något speciellt på IDN domäner för den stora massan än, men vem vet vad som händer framöver. I Vietnam så får man en gratis IDN-domän med varje vanlig man köper. Jag antar att det är så att man ska kunna undvika att någon renommesnyltar.

 4. internetsweden skriver:

  @Markus Jalmerot – Det gäller inte bara .de, utan flera tyskspråkiga TLDer

  Men tar man exempelvis ett googleresultat som detta
  http://www.google.se/search?hl=sv&rlz=1T4ACPW_svSE325SE325&num=100&q=site%3A.de&btnG=S%C3%B6k&meta=&aq=f&oq=

  och plockar ut de adresser som ser ut att vara två sammansatta ord och testar med bindestreck så:

  http://www.jobware.de och http://www.job-ware.de
  http://www.justbooks.de och http://www.just-books.de
  http://www.rossmannversand.de och http://www.rossmann-versand.de
  http://www.reiseplanung.de och http://www.reise-planung.de
  http://www.3min.de och http://www.3-min.de
  http://www.golocal.de och http://www.go-local.de
  http://www.frankentipps.de och http://www.franken-tipps.de
  http://www.anwalt24.de och http://www.anwalt-24.de
  http://www.rollingstone.de och http://www.rolling-stone.de
  http://www.tomsgutscheine.de och http://www.toms-gutscheine.de
  http://www.reifendirekt.de och http://www.reifen-direkt.de
  http://www.nationalparkregion.de och http://www.nationalpark-region.de
  http://www.berlinonline.de och http://www.berlin-online.de
  http://www.verlagruhr.de och http://www.verlag-ruhr.de
  http://www.orphanet.de och http://www.orpha-net.de
  http://www.chbeck.de och http://www.ch-beck.de
  http://www.eintrittskarte.de och http://www.eintritts-karte.de
  http://www.medialine.de och http://www.media-line.de
  http://www.radiobremen.de och http://www.radio-bremen.de
  http://www.ralphsliwinski.de och http://www.ralph-sliwinski.de
  http://www.samsungmobile.de och http://www.samsung-mobile.de
  http://www.toptarif.de och http://www.top-tarif.de
  http://www.blackautumn.de och http://www.black-autumn.de
  http://www.phpwelt.de och http://www.php-welt.de
  http://www.dwelle.de och http://www.d-welle.de

  Så hittar jag direkt 25 stycken som har alternativa bindestrecksdomäner registrerade.

  @Joakim Green – Det är åt det hållet jag anser också, naturligtvis beroende på målgrupp och innehåll, men jag tror att det är bra att ta till sig olikheter i användande av domäner/surfvanor.

  @Anders – Du glömmer det “viktigaste” i detta sammanhang – även om JAG tror att bundling av “vanliga” och IDN-domäner är ett utmärkt sätt att gå, så handlar det om IDN-hybrider för exempelvis Vietnameser.
  Dvs även om de kan skriva domännamnet på vietnamesiska med sina egna speciella tecken, så finns inte möjligheten att få till TLDn (nu har jag ingen naing om Vietnam ens ansökt eller har planer för exempelvis .việtnam) men jag tror och hoppas att du förstår vad jag menar.
  Som att Kina som idag har .cn kommer att parallellt använda .中国 som TLD.
  //Peter

 5. internetsweden skriver:

  Måste bara skriva detta också. Jag hittade denna sida http://www.ingenieurweb.de/companies/technologiekompetenz.htm där man ser några bindestrecksdomäner, men jag testade ett tiotal som jag tyckte “skulle kunna ha ett bindestreck” och alla jag prövade var registrerade.
  //Peter

 6. Joakim Green skriver:

  @Peter Forsman – Det kan nog ligga en hel del i det du säger angående den tyska toppdomänen och bindestreck. Till och med Google ger stöd för dina teorier.

  Gör följande sökning: http://www.google.com/search?hl=en&q=site%3A*-*.de (Observera att det bara är att byta ut TLD:n för att få se antal sökresultat och sedan jämföra)

 7. internetsweden skriver:

  @Joakim Green – sifferspannet gällde “samtliga” tyskspråkiga TLDer…(och jag är inte osäker på % om jag gett sken av det). //Peter

 8. Björn skriver:

  När jag först läste hur vanligt det var med bindestreck i .de-domäner så trodde jag det va en typo, Ron på DNjournal skrev att det var 50% (Juni 2009). De siffrorna hade han fått direkt av Denic’s CEO Sabine Dolderer.

  http://www.dnjournal.com/cover/2009/june.htm

 9. internetsweden skriver:

  @Björn – intressant, men jag tror iofs att det kan vara så att man “höftat” och sagt ungefär hälften, för de siffror jag sett är inte fullt däruppe, men .de har en högre procent än andra tyskspråkiga TLDer.
  Oavsett så handlar det om en betydlig skillnad mot hur vi själva registrerar domäner under .se.
  Även om jag tror att även siffran under .se är högre än vad många domänkunniga är medvetna om; lite drygt 11%
  //Peter

 10. Björn skriver:

  @internetsweden, det kan nog vara så att det är lite höftat. Men i vilket fall så verkar det till stor del vara skyddsregistreringar? I exemplen ovan så är de med bindestreck ofta helt andra sajter och ibland bara parkerade (annan ägare?). Så frågan är om de i första hand väljer bindestreck eller om det är vanligare att man bara kompletterar.

 11. Magnus skriver:

  Intressant artikel men jag tycker att vi har reagerat för lite på den riktigt bra nyheten, här ska förlängas i 12-årsperioder på allt, grymt skönt.

 12. Fredrik Näs skriver:

  Detta har jag verkligen längtat efter, storstilat av IIS!

  MVH Fredrik Näs

 13. Pogoed skriver:

  Intressant artikel men jag tycker att vi har reagerat för lite på den riktigt bra nyheten, här ska förlängas i 12-årsperioder på allt, grymt skönt.

 14. Internet Sweden skriver:

  @Magnus och @Pogoed – Jag är ledsen att behöva göra er besvikna, men det handlar om 10 årsmöjlighet.
  120 månader = 10 år

  //Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *