Ett år av ”Svensk frihet”

För en tid sedan skrev jag om mitt 2009 på .SE och hur händelserikt det blev.

Varför skriver jag det här idag då?
Jo, När jag postar detta, så har det slagit om till 9:e Mars 2010 dvs det har gått ett år sedan .SE bytte affärsmodell den 9:e Mars 2009.
(Därav titeln på detta inlägg – det är alltså ett år sedan en innehavare av en Svensk .se-domän fritt kunde välja vilken av .SE´s registrarer som skulle administrera hans eller hennes domännamn).
Vid övergången fanns det ca 870 000 registrerade .se-domäner
http://www.iis.se/domaner/statistik/?download=2

Och efter övergången, där innehavare aktivt kunde välja en av .SE´s ackrediterade registrarer så var det ca 422 000 domäner vars innehavare inte gjort detta aktiva val och då istället landade hos .SE Direkt (.SE´s egna registrar), lite som ett skyddsnät..

..och idag administrerar de ca 331 000, vilket är en förändring på ca 91 000 domäner på ett års tid eller ca 7 580 per månad, eller ca 1 770 i veckan eller ca 253 per dag eller ca 10,5 i timmen – det går fort om man tittar på det så.
Min egna gissning är att .SE Direkt sannolikt kommer att förlora kunders domäner i snabbare takt allteftersom priset höjs..

För den som missat det och för att undvika att följande nyhet kommer som en överraskning för ett antal innehavare som använder .SE Direkt som registrar så vill jag förmedla att de den 1:a April 2010 höjer priset för nyregistrering och förnyelser:

Nytt pris 1 april 2010
Från och med den 1 april 2010 inför .SE Direkt nya priser på domännamn.

Registreringsavgift: 550 kronor inklusive moms (440 exklusive moms).
Årsavgift: 200 kronor inklusive moms (160 exklusive moms).

Källa: http://www.sedirekt.se/

Men jag vill också poängtera att det finns de kunder som aktivt väljer att få just .SE Direkt som registrar.
Det är inte fler än ett snitt på ca 10 stycken per dag.
Men jag vill poängetera att .SE Direkt inte tillhandahåller några egna DNS-tjänster, så du förutsätts ha egna namnservrar eller nyttja annans namnserver.
Den största styrkan många kunder ser i .SE Direkt är ”Domänhanteraren”.

(Kuriosa: samma domänhanterare som för ca 3 år sedan fick kritik innan den introducerades har nu visat sig vara en styrka för många innehavare, pga av att de flesta andra registrarer ännu inte fått en motsvarande kontrollpanelsfunktioner på plats).

Dessa domäner som inte längre administreras av .SE Direkt är en blandning av avregistrerade domäner, men främst innehavare som valt annan registrar.
Under samma period 9 Mars 2009 -8 Mars 2010 så har antal registrerade .se-domäner ökat från ca 870 000 till idag vid lunchtid slog räknaren om till 960 000.

Innan jag fortsätter så vill jag tipsa alla om att .SE har en söktjänst som visar vilken registrar som administrerar ditt .se-domännamn för den som är osäker på vilken registrar han/hon har sin domän hos. Tjänsten ser ut så här:

Men jag vill avsluta det här inlägget med att berätta att ”julkampanjen 2008” ledde till att bla ett större antal 3-teckens domäner registrerades men även en stor mängd andra domännamn. Och de som inte förnyades har nu deaktiverats och med start den 17:e mars (har jag för mig att det är) och i 10 dagar framåt så kommer dessa domäner att frisläppas.

(Jag ber dig observera att samtliga domäner på deaktiveringslistan KAN förnyas av innehavaren fram till att domänen hamnar i status: karantän/quarantine – så för att domänen ligger på deaktiveringslistan är ingen garanti för att det kommer att frisläppas, utan du behöver säkerställa det genom en separat namnslagning och se status där.)

Men jag har iaf tagit denna lista:
http://www.iis.se/statistics/bardate_domains.txt och snabbt joxat ihop en excelfil och tryckt upp den som htm-fil, så den är ruskstor och tar lite tid att ladda, men jag la upp den så att du som läsare lätt kan sortera på datum för att se om det är något som kan intressera.
https://www.internetsweden.se/deactivated_10_03_08.htm

Deaktiveringslista sorterad på nästkommande 5-25 dagar (dvs de som hamnat i status: karantän) kanske är något som skulle uppskattas om det visades tydligare på iis.se?
Skulle det vara intressant att se vilka domäner som kommer att frisläppas dagarna framöver?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *