Min summering av .SE 2009

Det blir lite av en snabbsummering av 2009.
Nu har det snart gått ett år sedan jag engagerades och sedan anställdes av .SE Registry som registraransvarig (partneransvarig) och att jobba med .SE´s domäner.

Och vilken resa 2009 blev!
Ser jag tillbaka på året så har jag varit involverad i ett par av de största förändringarna av .se-domäner sedan registreringarna släpptes fria ”för alla utan förprövning” 2003.

.SE Registry har gått till en registry-registrarmodell genom två stycken sk ”övergångar” i mars och maj, då registrarer fick ”hämta hem” sina kunders domäner och sköter nu all nyreg och förnyelse mm.

.SE Registry jobbar numera uteslutande med ackrediterade registrerar (fn 132 stycken).

.SE Registrys registrarer behöver genomgå såväl funktionstester av deras system, som kunskapscertifiering på individnivå.

.SE Registry har helt gått över till EPP.

.SE Registry har infört ”upp till” 10 år/120 månaders registreringar/förnyelser.

.SE Registry har sänkt grossistpriset med 34%.

.SE Registry har sänkt kostnaden för registraransökan.

.SE Registry har gått från 1 dags stora frisläppande per månad, till 20 dagar per månad (lastspridning).

.SE har börjat blogga genom internetdagarna.se (där jag gjort några gästspel http://www.internetdagarna.se/author/Peter%20Forsman ).

.SE twittrar: http://twitter.com/stiftelsen

.SE stod som värd för IETF75 http://www.ietf75.se/
och mycket mycket mer..

Mitt under dessa, för verksamheten helt omvälvande förändringar, samtidigt som det är ”business as usual”, så ålägger .SE´s tillsynsmyndighet PTS; .SE att spärra teckenföljden B-A-N-K i .se-domäner.

Först ett par dagar innan .SE avkrävts en skriftlig handlingsplan för detta, så gick PTS genom representant ut i media och berättade att man avsåg att backa från kravet.
Läs hela händelseförloppet här: http://www.iis.se/domaner/bank-i-domannamn/

PTS hade dessutom tagit detta beslut, utan att tillfråga sakkunniga, branschen eller domäninnehavare.
Vilket ledde till ett motstånd i form av registrarledda aktioner som: http://www.namnbank.se/
Välformulerade svarsbrev från föreningen Registrars http://www.registrars.se/dokument/
Även jag själv försökte tydliggöra genom bla https://www.internetsweden.se/sparr-for-teckenfoljden-bank-ar-illa-genomtankt/ och https://www.internetsweden.se/ang-bank-i-svenska-domaner/
Om det var pga av dessa aktioner eller att .SE meddelat att man inte avsåg att uppfylla tillsynsmyndighetens krav eller allt gemensamt, låter jag vara osagt och det är för mig mindre viktigt.
Jag är glad att PTS kom till insikt om att det var flera steg i fel riktning för den Svenska TLDn.

Men den glädjen byttes ganska snart till det motsatta, när en kedja av händelser ledde till att en ”vanlig” zonuppdatering sänkte hela TLDn under ca 1 timme.
Även om det är lätt att säga att det var den mänskliga faktorn, så gör man bäst i att se till en del besvärande omständigheter som föranledde incidenten.
– men jag vill inte sticka under stolen med att – ”det viktigaste .SE har” – gick sönder.
Det har genomförts flera skilda utredningar och det genomförs betydande förändringar – vi pratar numera om ”dubbla hängslen och livremmar” (min reflektion).

Sen var det bara att ladda om batterierna och genomföra ”mitt pass” på Internetdagarna 2009 efter bästa förmåga; http://www.internetdagarna.se/program-2009/4-november/1239
(Ett pass som jag nu fått reda på fick ett av de bättre betygen av åhörarna sett till samtliga seminarier).

Just ja, sen har jag hunnit med att göra två ”roadshower” för totalt ett mycket stort antal registrarer, träffat och haft utbyte med flera andra registryn osv.

Sedan 2006 har .SE dessutom avslutat året med en subventionerad kampanj riktad mot .SE´s partners, vilket lett till att det blivit en större försäljningstopp i slutet på år -06, -07 och -08.
Detta valdes bort 2009 av olika anledningar. Men trots det så ökade antalet aktiva .se-domäner med 12% under 2009: http://www.internetstatistik.se/content/1843-antalet-aktiva-se-domaner-upp-12-procent-under-2009.html

Men trots det ofattbara med incidenten som höll på att ”grusa året”, så passar jag ändå på att glädja mig åt det mycket inspirerande samarbetet med .SE´s registrarer och föreningen Registrars.se och att det genomförts två partnerundersökningar (i Juni och December) och .SE´s partners har aldrig tidigare gett .SE högre betyg än i dessa.

Jag la sedan en ”viss fritid” på att kartlägga och skriva om busar: https://www.internetsweden.se/category/swedish-domain-scam-exported-by-sweden/

För den som är intresserad av en liten ”sneakpeak” av vad som händer på .SE 2010 så ligger ett publicerat dokument på registrars.se där vi ger lite besked:
http://www.registrars.se/wp-content/uploads/2007/05/feedback-till-registrars.pdf

Det har varit ett kul, krävande och stundtals riktigt tufft 2009 och jag hoppas att 2010 blir lika kul..

Det är med viss stolthet jag kan säga att jag jobbar för .SE Registry och värnar och främjar den Svenska delen av Internet. Det finns kvar en del att förbättra, men .SE är defenitivt på rätt väg nu..

Related Articles

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Björn , torsdag 21 januari 2010 @ 18:36

    Helt klart ett händelserikt och intressant år när det spaltas upp.

  • Property Marbella , fredag 22 januari 2010 @ 16:51

    Gratulerar till det första året, många bra och djupa grävningar bland skurkar och busar på internet. Sakta börjar tidningars reportrar ochså uppmärksamma dig. Jag ser framemot ett lika bra eller bättre 2010 från dig.

  • […] även om det har varit en del nyheter även i år, så i jämförelse med min summering från mitt första år på .SE, så har arbetet på .SE intensifierats av kvalitetshöjande insatser på alla plan i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *