Framtiden gör mig rädd

I det här inlägget kommer jag sväva ut i demografiinvandringspolitik/biståndspolitik, omvärldsanalys, framtid och lite annat jox, men den röda tråden är att de alla är faktorer som jag ser är bidragande faktorer till att det ser ut som det gör idag och varför internetrelaterade bedrägerier är en snöbollseffekt som bara börjat sin resa utför.. och varför vi ser just länder som Nigeria, Kina och Indien vara ursprungsländer för dem.  Jag ser det som HELT naturligt!

Jag försvarar inte och jag letar inga ursäkter och jag accepterar inte, utan försöker hitta bidragande faktorer.

Förra veckan så deltog jag i Aftonbladet-TV:s satsning Brottscentralen kring ämnet Romansbedrägerier, som jag även skrivit ett eget inlägg om här.

På frågan om vilka som ligger bakom de flesta romansbedrägerier, så var mitt svar att det är personer från pärlbandet av kustländer i Västafrika.
Hela vägen från Liberia till  Kamerun men främst från Nigeria.

Saken är att så har det varit under många många år (nigeriabrev generellt) och det verkar komma i vågor, med olika typer av lotterier och bortglömda arv, till mer tidsenliga katastrofhjälps-mail och t ex. när arabiska statsledare störtas, så har det helt plötsligt grävts upp en massa massa bortglömda skatter…ja, ni förstår, men fortfarande så skickas meddelandena från IP-nummer i Nigeria (eller dess grannländer).

Och en annan variant som flyttar på sig och utvecklas och anpassar sig är just olika typer av romansbedrägerier som dagligen lurar fullt av kärlekstörstande kvinnor och män – och tro nu inte att det bara är internets ”nytillkomna” som låter sig bli offer till romansbedrägerier eller andra former av nigeriabrev! Nej, alla kategorier drabbas – alla!

Och det handlar om förtroendebedrägerier i kombination med personer som kanske för stunden är extra mottagliga för att låta sig luras av olika anledningar..

Du kan se avsnittet ur Brottscentralen här nedan:

Nigeria

Men frågan om VARFÖR det sker just därifrån ställdes inte under programmet och jag VET såklart inte svar på den frågan, men jag ska ge dig som läsare en liten bild av vad jag tror är bidragande faktorer till att ursprungsländerna är just Nigeria och dess grannländer.  Från Nigeria hittar vi alla typer av förtroendebedrägerier och ofta i kombination med ID-kapningar/identitetsstölder.

Indien

Och på samma sätt är det lika förundrande att de allra flesta falskaMicrosoftingenjörer” ringer upp västerlänningar från Indien (men även från Pakistan) och försöker lura den uppringde genom att få dem att installera en fjärrstyrningsprogramvara på PC:n, så att de sedan kan kapa/utpressa den lurade att betala dem pengar. Riktiga Microsoft varnar specifikt för detta.

Kina

Och i från Kina så ser vi både vågor av Domän– och Varumärkes-bluffar via dagliga e-mailutskick – helt baserat på de generiska toppdomänernas öppna och lättillgängliga innehavaruppgifter, där offren hittas. Där de har en påstådd kund som avser att registrera domäner eller varumärke i något asiatiskt land, men ger mailmottagaren en förtur att registrera först..
Kina är även ursprungsland för de hundratusentals webbsidor som utger sig för att sälja märkeskläder, och drar pengar från kundernas kort (ofta både en och två gånger) utan att skicka de beställda produkterna eller om kunden får något levererat så är det istället sämre piratkopior som …inte alls motsvarar kundens förväntningar.

Det finns såklart mängder av andra länder som är involverade i internetrelaterad kriminalitet (även Sverige), men jag har valt att titta på ovan länder som fenomen eftersom de är så utmärkande vad gäller tillvägagångssätt. Jag ska också skriva att internetrelaterade bedrägerier också mycket ofta leder till USA, Ryssland, Spanien, Estland, Malta och Storbritannien – men jag skulle säga att de istället har en ”blandkriminalitet” på internet, istället för ”sitt speciella modus operandi”.

Trolig reaktion på internetbedrägerier (och annan brottslighet)

Det finns risk för att inlägget uppfattas som cyniskt och kanske till och med främlingsfientligt (om man nu har de glasögonen på), men det är inte min intention och det är det viktigaste för mig. Hur andra väljer att läsa det, är upp till var och en.

Men försök istället läsa inlägget, tyda bilderna och se videofilmerna som ett försök från mig att hitta faktorer och drivkrafter bakom den utveckling av bedrägerier och identitetskapningar hela (väst)världen fått smaka av ordentligt, men som bara är början på ett långt mycket värre problem (som inom ett eller ett par decennier kommer att leda till segregering av det vi idag känner som internet). Mitt tips är att du inte ska förvånas av tankar som Europenet, Africanet, Asianet osv.!

Jag vill även sticka upp fingret i vädret och PÅSTÅR att utvecklingen går mot olika nät och överstatliga ”nätpolisorganisationer” och även privatägda internationella ”nätpolisorganisationer”
–  Jag är övertygad ATT, frågan är bara NÄR och om jag kommer att behöva uppleva det!

Och för att göra eventuella rasister, som det vattnades i munnen på när jag skrev FF-ordet här ovanför besvikna, så vill jag göra följande väldigt klart:

Bedrägeri innebär att en gärningsperson vilseleder (lurar) någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Vilseledandet måste medföra att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir vilseledd.
Källa

Bedrägerier precis som andra brott begås av individers val och inte pga av deras ras, religion eller hudfärg.
Anledningarna till individers val att begå brott kan dock variera kraftigt och även om jag börjar med att titta på just romansbedrägerier (som är en form av de så kallade nigeriabrevsbedrägerierna) i det här inlägget, så gäller valen alla typer av brott.

Men om vi börjar lite smått då..

Kanske är jag naiv (eller så var det bara jag som var dåligt påläst), men jag tror faktiskt att de flesta av er som läser det här inte kände till att Nigeria har världens 8:e största ekonomi, har den snabbast ökande befolkningen i världen, som idag är uppe på 176 miljoner (största befolkningen i Afrika) fördelat på 83 kungadömen med flera miljoner människor i tillväxt per år. Och har växt från knappt 30 miljoner 1950 till 45 miljoner 1960 till 176 miljoner idag. Med beväpnade konflikter mellan den kristna södern och det muslimska norr, där även terrorgrupper som Boko Haram har sina fästen (Boko Haram = ”Västerländsk skolning är synd”). Bilden nedan visar med grönt var Sharialagar tillämpas

Nigeria – Sharia
Källa: Wikipedia

Nästa bild visar befolkningsökningen från 1960 till 2013

Klicka på bilderna för att göra dem större
nigeria_population

Och Nigeria är det 7:e folkrikaste landet i världen idag.

nigeria_population1

Och nu kommer det första läskiga: trots att jordens populationsökning minskat sedan 1960 (klicka på bilden nedan).
world_growth

Och Ja, såklart blir vi många fler hela tiden eftersom ovan bild endast visar tillväxt på nyfödda bebisar, dvs vi som redan lever syns ju inte i den tabellen.

Så även om tillväxtökningen är nere på noll nu, så innebär det att varje kvinna i genomsnitt föder två barn (som överlever), men eftersom det idag är fler personer på jorden idag som föder 2 barn, än igår, så kommer befolkningen att fortsätta öka från dagens drygt 7 miljarder till lite drygt 10 miljarder innan den stannar för att sedan minska – den tillväxten VET vi redan (85 år innan) att den kommer att ske, men vad JAG i alla fall inte kände till är att just NIGERIA exploderar befolkningsmässigt under de kommande 85 åren.

I Hans Roslings sista video ”Religions and babies” så förklarar han på ett betydligt bättre sätt om varför populationen kommer att öka till 10 miljarder, än vad jag kan göra i text.

Men trots den minskade tillväxten så ska ni kika ordentligt på den sjunde rosa stapeln nedan.

nigeria_tillvaxt

Wake up call:  Om ca 30 år (2045) så beräknas det finnas fler nigerianer än amerikaner och om 65 år (2080)  fler nigerianer än européer för att om 85 år (2100) kommer populationen i Nigeria att vara ca 914 miljoner.

Och för att göra det ”ännu läskigare” så tittar vi på FN:s infografik kring status för 2013 och hur det ser ut 2100, för där kommer nästa wake up call:
Av Nigerias folkmängd på 176 miljoner, så är medelåldern 17,8 år  (att jämföra med 40,5 år i Sverige) och lite klantigt så kan man säga att 88 miljoner är yngre än 17,8 år och 88 miljoner är äldre än 17,8 år i Nigeria.

pop_un

Källa: FN
Men jag tänker visa en annan bild av de närmaste 35 åren, som kanske får dig att förstå utvecklingen ännu tydligare, när vi jämför Europa vs. Afrika.
Och med risk för att få vissa läsare högröda av ilska så drar jag nu Europa och Afrika över samma vedertagna kam (endast för exemplifieringen) och menar att Europa är bidragsgivare till Afrika som då får agera bidragsmottagare idag i det åtminstone min generation fått lära oss är I-länder respektive U-länder.

Utvecklingen pekar på att Afrikas population på 35 år växer från dagens 1,1 miljard till nästan 2,4 miljarder, alltså en tillväxttakt med 1,3 miljarder under de kommande 35 åren (115% ökning).
Eller för den delen om man vill slå ner det i mindre enheter så ökar Afrikas befolkning med 37 miljoner per år eller över 3 miljoner i månaden eller över 100 000 individer per dag.

Alltså vi pratar nu om 100 000 fler individer på kontinenten Afrika i nettotillväxt per dag under de kommande 35 åren.

Och under samma period minskar Europas befolkning från dagens 742 miljoner till 709 miljoner om 35 år (-4%)
Klicka på bilden nedan

europa_afrika

Gör vi bara en liten jämförelse mellan Sverige och Nigeria, så har Sverige en fertilitetsgrad på 1,92 – dvs ett par (eller såklart varje kvinna) i Sverige lämnar alltså efter sig 1,92 barn.
Jämför det med Nigeria som har en fertilitetsgrad på 5,6 – 6,06 – alltså varje par lämnar i genomsnitt efter sig 5,6 – 6,06 barn (beroende på vilken källa man tittar på).

sverige_nigeria

Källa

För Sveriges del så landar det i två val för att kunna främja befolkningstillväxten för Sverige som nation (och vad som krävs för att kunna upprätthålla det som finns kvar av vårt välfärdssamhälle med det det vi tar för givet som skola, barnomsorg, sjukvård, Public Service TV och Radio, sjukersättning och pensioner mm).

Staten har att välja på att endera få svenskar att producera fler barn, vilket inte varit en framgångsfaktor sedan början av 90-talet, utan Sveriges tillväxt har varit/är HELT beroende av invandring de senaste 25 åren – rent populationsmässigt.

Man skulle även kunna kalla Sveriges invandringspolitik för ”Nationalegoistisk” – för den täcker bara våra behov av att upprätthålla – ungefär på samma sätt som att en fattig Nigeriansk man kan ha 22 barn – för att säkra inkomster för framtida överlevnad. Vid det här laget har jag säkert fått de rasister som trodde att det här inlägget var något för dem, att vomera över tangentbordet eller ivrigt leta efter DDOS-mjukvaran.

Och vi har även de senaste åren sett politiska utspel från exempelvis C som FP som kanske inte varit helt förankrade i de egna leden eller också utan att några konsekvensanalyser genomförts, men med förväntan att 290 kommuner införlivar det egna beslutet, då många av de aktuella kommunerna redan innan haltade betänkligt med att inkludera nytillkomna in i det svenska samhället.

Och personligen funderar jag över om Integrationsministerns utspel ovan, överhuvudtaget bidrar till att svenska väljare väljer blåklint före annan blomma i september 2014..

Nu är jag långt ifrån främmande till ovan nämnda ministers värderingar i form av att Sverige skall vara öppet och tolerant, utan tvärtom ser jag det som viktigt att vi som bor i Sverige är så lyckligt lottade att vi borde kunna göra mer för våra medmänniskor än vi gör idag. Så där delar jag verkligen värdegrund med Ullenhag, även om jag själv anser att solidaritet och medmänsklighet väger tyngre.

Och vad gäller flyktingar undan förtryck och förföljelse så anser jag att det inte finns någon kompromiss någonstans, utan vi ska välkomna dem med öppna armar, men jag frågar mig själv vem vi hjälper och om vi hjälper nytillkomna om vi misslyckas integrera de nysvenskar som redan finns i förorterna in i det svenska samhället och frågan är om vi verkligen är så förbannat hjälpsamma genom att göra dem till svenskar, eller ens försöka?

Är det för Sveriges bästa eller av medmänsklighet som vi släpper in dem i värmen? Jag har själv inget bra svar på den frågan, men den första videon här nedanför gör mig förbaskat tveksam till det.

För att istället ledas in i en bidragsspiral utan egentlig omtanke eller ledsagning in i våra värdegrunder och samhälle, leder till passivitet.

Låt mig uttrycka en viss skepsis till det. Enligt min värdegrund behandlar vi (Läs: Svenska staten) då inte de nytillkomna på ett värdigt sätt, utan ganska precis tvärtom.

Detta i kombination med att skära i statens finanser (Läs: skattesänkningar)  till det allmäna har de senaste mandatperioderna haft en tendens att öka utanförskapet, inte minst i förorterna.

Låt mig göra klart att det är inte min syn på att ha en god intention till medmänniskor, utan jag ser det som en reaktion på vikande väljarstöd i andan av ”vi ska minsann visa att vi tar avstånd från SD”..

Och jag ses väl vid det här laget som en hårdhudad, cynisk och kall fan, ja kanske till och med fortfarande någon som drar rasistkortet!?

Men ta nu 6 minuter av din tid och titta på följande talande presentation, så förstår du mer av mitt resonemang.

Första gången jag såg den videon så satt jag och funderade ett tag, sen spelade jag om den igen och igen och tänkte: Men herregud är det verkligen så illa, har alla makthavare slutat tänka?
Och jag hade verkligen inte en aning, men det är heller inte den sortens information som vi matas med i dagens informationssamhälle.

Sen drog jag mig till minnes att jag sett den fascinerande professor Hans Rosling göra en del framträdanden på bla TED Talks och även om den första videon är den mest sedda och kanske mest kända, så är alla dessa videoas sååå viktiga att se och förstå innebörden av.

Så är det den här som jag vill be dig titta på, som tar upp fertilitetsgrad kopplat till BNP (inkomst)..
Och det viktigaste ”vi” kan göra är att få människor ur den absoluta fattigdomen!

Och denna video visar med grov statistik att antal barn och religion INTE har med varandra att göra, utan istället är det just fattigdom som är avgörande.

I absolut fattigdom, behöver många barn skapas för att säkra framtida inkomster/överlevnad – och släpp nu våra västerländska värderingar, med skyddsnät och infrastruktur som ”välfärdssamhällen” erbjuder oss.
För Hans Rosling presenterar det så bra!

 

Hur menar jag (och många med mig) att VI kan göra skillnad?

Jo, jag inbillar mig att vi alla har möjlighet att påverka genom mikrolån genom exempelvis Grameen Bank eller KIVA

Någon gång i slutet av 2009 så började jag låna ut $25-dollars lån till entreprenörer världen över.
Lånade jag ut 10 lån, så hade dessa låntagare amorterat kanske 2,5 dollar var månaden efter som då täckte ett nytt lån osv osv.

Och jag har gjort valet att jag främst lånar ut till kvinnor, då jag menar att lånet då gagnar fler (hela familjer), men jag gör ingen skillnad på ursprung, hudfärg eller religion, utan har långivare i 62 länder – även Nigeria och länderna runt om!

Och om jag får fortsätta min cyniska och hårdhudade resa, så inbillar JAG mig att mina drygt 1350 lån genom KIVA bidragit MER till en mer balanserad och välmående värld idag och framöver, än mitt ringa bidrag som svensk skattebetalare. Och jag ser även ringar på vattnet, då jag fått ytterligare 25 osjälviska personer att bli KIVA-långivare.

Men DU tjänar i sanningens namn inte ett öre på att låna ut dina pengar (möjligen fyller det på ditt karmakonto) och alla låntagare lyckas inte heller betala igen hela beloppet, utan jag har förlorat ett par procent genom åren, men de få procenten är pengar som jag kunde haft och varit utan..

Och KIVA-lån passar inte alla, men för den som är intresserad av att lära sig mer, så är det bara att klicka på denna länk, så börjar din ”karmaresa”: http://www.kiva.org/invitedby/InternetSweden

Nu är det stor skillnad på att hjälpa människor på flykt och i akut nöd kan och ska inte jämföras med KIVA-låntagare – men mot bakgrund av vad du tagit till dig av filmerna ovan, så hoppas jag att du förstår min poäng ändå och de båda behövs lika mycket.

Statistik över mina 1350+  KIVA-lån till 62 länder:

kiva

Men för att fortsätta mitt resonemang kring Nigeria, vars medelålder alltså är 17,8 år (en medelålder som dessutom sjunker varje år) och 70% lever i absolut fattigdom, så är det faktiskt så är ca 30% internetanvändare och det skulle ju ligga nära till hands att säga att det är de andra 30 procenten, och även om det skulle vara rimligt (för vem sjutton har tillgång till internet om man lever på 14 kronor om dagen), så har jag inga belägg för att det är så.

Men om vi tittar på Nigeria på  internetworldstats.com så ser vi att de gått från 200 000 internetanvändare år 2000 till ca 48,4 miljoner i mitten av 2012 (senaste mätpunkten) vilket gör en internetpenetration (andelen av befolkningen med tillgång till internet) på 28,4%.
Värt också att nämnas är att de för lite drygt ett år sedan hade 6,6 miljoner Facebookanvändare.
(Sverige hade 4 950 160 Facebookanvändare vid samma tidpunkt).

nigeria_internet

Vi (Sverige) det ”lilla skitlandet” långt uppe i kalla norr som i och för sig inte varit part i något krig sedan 200 år (senast 1814) och vi är en i relation till andra länder, en hyfsat neutral aktör med en hyfsat fungerande demokrati och är ett land med en låg (vad vi vet) korruption som gör att vi hamnar på 3:e plats i världen tex i jämförelse med Nigeria som hamnar på en föga smickrande 144:e plats i världen  och som föranlett tidningar som dailymail.co.uk att skriva artiklar som A country so corrupt it would be better to burn our aid money (och jag hittar inte referensen nu, men läste att 35 av 39 borgmästare el. motsvarande satt misstänkta för korruption i Nigeria).

Även denna artikel från 2011 blir relevant The Nigerian Scammers Invade Facebook med följande citat:

I don’t know who actually falls for these scams, but they represent a good portion of the Nigerian GDP. Although illegal, Nigerian government officials tend to encourage them, as they are a great way to make money from dumb Americans. And I suppose Europeans, Asians and other Africans fall victim to these schemes, too.

Och om du läser artikeln så ser du att 70% av Nigerias befolkning lever under 1,29 Pund per dag (Det är ungefär 14 kronor eller 2,15 dollar) och den snabbtänkte räknar säkert ut att det motsvarar ca 425 kronor i månaden eller 5 110 kronor om året –  Alltså 70% av Nigerias befolkning dvs 123 miljoner skulle inte ha råd att köpa hem en pappersbilaga av Aftonbladet varje dag (15kronor) än mindre ha något att äta eller ha någonstans att bo.

Och det här är inte avsett för att vara taskig mot denna norrländska kommun, men 14 kronor per dag och person är ironiskt nog samma summa som kommunen släppte till då de tog emot 200 flyktingar förra året.

Men vi hoppar lite snabbt för att se hur internetpenetrationen ser ut i Kina. Och jag kan berätta att de idag med sina ”ynka” 40% av populationen som är internetanvändare,  har mer än dubbelt så många användare som hela USA (ca 245 miljoner) och också fler användare än hela Europa tillsammans (ca 518 miljoner). Däremot ser ni att Facebook inte är deras ”cup of tea” – Men kinesiska plattformar tänker jag behandla i ett helt separat inlägg, som jag börjat skissa på.

kina_internet

och tittar vi istället på Indien, så har deras internetresa bara börjat, men det är oerhört fascinerande att ca 45% av alla indiska internetanvändare har Facebookkonton..

india_internet

 

..så dessa 3 länder har idag tillsammans 723 miljoner internetanvändare ..av populationen på 2,718 miljarder.

Medan dessa tre länders populationstillväxt för de kommande 85 åren ser ut på följande vis:
Indien +295 miljoner (till 1,55 miljarder)
Kina -300 miljoner (till 1,09 miljarder)
Nigeria +740 miljoner (till 914 miljoner)
Dessa tre länder kommer att stå för 3, 554 miljarder eller mer än en tredjedel av jordens befolkning.
Källa

Ungdomsbrottslighet

För att nu fortsätta min jakt efter bakomliggande faktorer till internetrelaterad brottslighet, som bedrägerier i synnerhet, så väljer jag att blicka på ”vår egen ungdom” i Sverige och svenska ungdomars brottslighet.

Mellan 5 och 10 procent av ungdomarna står för cirka två tredjedelar av brottsligheten. Några av dessa ungdomar börjar tidigt begå brott och fortsätter sedan även i vuxen ålder.

 Kriminalstatistiken visar att ungdomar i åldern 15–20 utgör drygt 20 procent av samtliga misstänkta personer, samtidigt som de är drygt 9 procent av befolkningen (år 2012). Ungdomar är alltså överrepresenterade i statistiken över misstänkta personer i förhållande till befolkningen.

Källa

Tittar vi på de anmälda brotten i Sverige under 2013 och sen på bedrägeribrott, så kan vi se att de motsvarar 11,2% av alla anmälda brott.

bra_stats

Och redan i september 2012 uppskattar polisen att 90 procent av alla anmälningar som kommer in är relaterade till internet.
Källa

Istället för att gissa mig till absoluta exempelsiffror, så tänker jag låta dig göra uppskattningen istället baserat på lite kall fakta:

* Nigerias medelålder är 17,8 år
* Nigerias folkmängd är 176 miljoner (typ 18-19 gånger fler människor än i Sverige)
* ca 30% av Nigerias befolkning är internetanvändare (runt 50 miljoner miljoner – 6+ gånger fler än Svenska internetanvändare)
* 70% av Nigerias befolkning tjänar mindre än 14 kronor per dag

* I Sverige står bedrägeribrotten för 11,2% av alla anmälda brott.
* I Sverige så står ungdomsbrottslighet för 20% av alla ANMÄLDA brott.

Om ungdomar i ”välmående”, demokratiska, ”internetmedvetna” lilla Sverige står för över 20% av anmälda brott – Hur ser det då ut inte i ett land som Nigeria, och vad kan då andelen oanmälda brott stå för?

I Nigeria kallas det för ”Gratis pengar”, så om vi släpper vår egen verklighet och försöker sätta oss in i ”kampen för dagen, familjen och hungern” så är det gissningsvis inget svårare val att göra att försöka lura en mugu/maga att skicka pengar.

För att du också ska förstå vad faran är för dessa utövare, så kallas alla typer av förtroendebedrägerier för 419 scams/frauds och ”419” betyder att det kommer från artikeln 419 i Nigeriansk strafflag.

Och om de lurar någon på 1000 Naira (ngn) eller mer, så hamnar de i fängelse i sju år – och för att du ska förstå hur illa det är, så motsvarar 1000 naira 40 svenska kronor (dvs ca 2½ dagsinkomst för 70% av Nigerias befolkning).

 

Klicka på bilden

419

Källa

Det som gör mig rädd är att detta bara kommer att öka, då fler.. betydligt fler föds i absolut fattigdom, alltmedan internetpenetrationen ökar i alla delar av världen. Så därför är det HELT naturligt att internetbedrägerierna ökar i takt med det..

..ingen väljer sina föräldrar, sitt kön, sin hudfärg eller sociala förhållanden – och ingen har mer rätt än någon annan att finnas till – men det här inlägget visar nog de flesta att det finns skäl för oro för allas vår framtid!

Related Articles

8 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Juha T , lördag 22 februari 2014 @ 20:34

  Oj vad skit du kommer att få för det här om det blir känt för såna som kallar sig antirasister.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , lördag 22 februari 2014 @ 20:51

  Hej Juha T,
  Jag skriver för att det jag skriver SKA läsas av alla som vill läsa!

  Men uppgifterna är bara sammanställda – inte uppdiktade – av mig.
  Källor och referenser finns under varje uppgift och de försvinner ju inte för att men ger budbäraren ”skit”!

  Mvh
  Peter Forsman | internetsweden.se

 • Pontus Vinderos , fredag 25 april 2014 @ 22:08

  Jag ställer mig mycket tveksam till dina kalkyler på befolkningsökning i Nigeria. Det är allmänt känt att antalet barn påverkas av mödrarnas utbildningsnivå. Nigeria utvecklas och utbildningsnivån kommer att höjas. Du målar upp ett skräckscenario som inte tar hänsyn till att Nigeria utvecklas som samhälle. Det är vanlig myt om länder i Mellanöstern och Afrika att deras utveckling står still. Denna mytbildning har en lång tradition bland vita män och kallas för orientalism. Läs gärna Edward Saids teorier om detta.

  Sedan tror jag att du gör dig själv en otjänst att överhuvudtaget blanda in religion i dessa typer av frågor. Det är andra faktorer som påverkar brottslighet, som välfärden, hur rättssystemet fungerar och utbildningsnivån. Vad islam har med bedrägerier att göra förstår jag inte alls, då stöld är haram enligt islam.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , lördag 26 april 2014 @ 12:26

  Pontus – riktigt illa att du läser utan att förstå!

  ”Mina kalkyler på befolkningsökning i Nigeria”!?
  Det är inte MINA kalkyler, utan FN:s, som publicerades augusti 2013 av http://esa.un.org/unpd/wpp/index.htm
  Mer infografik finns här http://ensia.com/infographics/the-global-population-in-2100/ och mer info här:
  http://www.theguardian.com/global-development/2013/jun/13/nigeria-larger-population-us-2050

  Utbildning:
  ”Skolan ska vara avgiftsfri och obligatorisk i nio år för alla barn i Nigeria.
  I verkligheten får många barn ingen eller mycket bristfällig skolgång.
  Minst en tredjedel av den vuxna befolkningen kan inte läsa och skriva, vilket är en hög siffra även för Afrika.”
  https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Nigeria/Utbildning

  ”blanda in religion i dessa typer av frågor.”
  Jag fetstilade, så jag förstår inte hur det kan missförstås så av dig
  Citat:
  Bedrägerier precis som andra brott begås av individers val och inte pga av deras ras, religion eller hudfärg.
  Slut citat
  Religionsindelningen är tagen från Wiki och visar det muslimska fattiga norr mot det mer rikare kristna söder, uppdelat i 83 kungadömen.

  Kortfattat: https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Nigeria?p=1
  Långa versionen: https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Nigeria

  Personligen har jag mer tiltro för FN:s uppskattningar än för din tveksamhet, men såklart kan vi ju alla hoppas att FN har fel.

 • Pontus Vinderos , lördag 26 april 2014 @ 18:16

  För att citera Guardian-artikeln du själv länkar till:

  ”These future trends are not guaranteed,” stressed John Wilmoth, director of the population division at the UN’s department of economic and social affairs. Wilmoth, who said the future shape of the world will depend largely on what happens to fertility rates, underlined the continued unmet need for family planning in many countries.

  ”Demography is not destiny, [but] these new population projections highlight the pressures facing governments … population growth in some cases, and population ageing and decline in others,” Wilmoth said.

 • Pontus Vinderos , söndag 27 april 2014 @ 8:52

  Sedan vill jag starkt ifrågasätt din analys om att statistik är fakta. Dels så finns det en rad metodologiska problem kopplade till statistik som kan göra att statistiken inte speglar verkligheten. Dels så kan tolkningen av statistiken vara felaktig. Just i detta blogginlägg tycker jag du gör dig skyldig till det senare. Du drar för stora växlar på en prognos som är ytterst osäker, vilket ju även FN själv erkänner.

  Det finns många faktorer som kan påverka den framtida befolkningen. I Sverige har antalet barn per kvinna sjunkit från 4,0 i slutet av 1800-talet till 1,94 år 2009. I Sverige har det inte handlat om barnbegränsning från regeringens sida, men det kan vara aktuellt i de berörda länderna.

  En annan sak som också kan påverka är dödligheten. Om man tar Nigeria som exempel så har landet en lång historia av inbördeskrig, förmodligen beroende på dess koloniala historia. Det är inte otänkbart att det blossar upp nya krig i regionen som kommer att påverka dödligheten, inte minst bland unga män.

  Hursomhaver tycker jag det är farligt att spekulera om framtida scenario när det finns så många osäkerhetsfaktorer. Det är bättre att fokusera på hur vi kan hjälpa dessa länder att utvecklas åt rätt hål samt att fundera på hur vi i Sverige ska hantera brottslighet på nätet. Vårt rättsväsende har stora problem att hantera det teknikskifte som internet inneburit. Internet har gett moraliskt tvivelaktiga typer helt nya medel att bedriva sin brottslighet i en skala som vi tidigare aldrig sett. Där borde vi lägga vår energi.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , söndag 27 april 2014 @ 10:10

  Pontus – Du har helt rätt och jag ser faktiskt inte hur vi skulle vara oense någonstans i det du skriver – möjligen är jag inte tillräckligt tydlig i min text.

  Jag skrev det här inlägget med anledning av det här inlägget http://varningar.internetsweden.se/romansbedragerier-en-lite-mer-berattande-studie

  Naturligtvis ska man (vi/du/jag/alla andra) läsa och se statistik och prognoser för vad det är, samtidigt har Kina börjat reformera antal barn för att klara framtida generationsskiften och för att kunna försörja de kommande gamla, så den nedgången kan även utebli eller generera en ökning istället. Men 85-åriga prognoser är såklart väldigt sköra.

  Men samtidigt blir JAG rädd när jag ser prognoserna – för oavsett om inbördeskrig med miljoner offer skulle drabba Nigeria, så pejar prognoserna (anser jag) mot en mycket illavarslande spiral och en betydligt yngre medelålder än idag (17,8) i ett kraftigt socialt och ekonomiskt segregerat land – och det är min rädsla.

  Sen bidrar jag till vårt rättsväsende _varje dag_ och de har inte ”problem” som du skriver utan det finns ingen hantering – kompetens och förutsättningar att hantera mängdbrottsligheten saknas helt!
  Men det går bara att hålla handen till ett vägskäl, sedan måste de gå själva.
  Jag kan inte mer än visa modusmässigt hur de söker, kartlägger och säkrar information, utan att de har eget intresse och förståelse för vad de ska söka efter.

  Polisen största problem idag är Polisen själva!
  De som blir poliser blir det för att åka snabba bilar och hantera det vardagliga fysiska våldet och är sällan..mycket sällan lämpade att hantera internetrelaterade utredningar och än mindre kartläggningar, men så länge länspolismästare inte kommer till insikt i problembilder och den verkliga ”motståndaren” så förblir polisens okunskap en lika stor samhällsfiende som brottslingarnas gärningar.

  Idag utreds marginella mängder IT-relaterade bedrägerier – det stängs endast konton och gärningsmännen drar vidare.
  Och polisen förstår inte heller VAD och VILKA brott som överhuvudtaget är utredningsbara i Sverige – så det läggs enormt mycket energi på fel saker, samordning saknas, så att flera polismyndigheter kan utreda och lägga ner samma gärningar osv osv.
  Polisen släcker bränder istället för att söka och lagföra pyromaner.

  Jag har länge siat om att Sverige behöver ”Internetpoliser” och med det menar jag då ”Internetfokuserade poliser” som besitter kunskap OM och HUR mm såväl vad gäller teknink, affärsmodeller, bedrägerikunskap osv. Och det saknas inom kåren idag – HELT!

  //Peter

 • Pontus Vinderos , söndag 27 april 2014 @ 12:11

  Jag delar helt din bild av vad som måste göras när det gäller brottsbekämpning när det gäller internetrelaterad brottslighet. Du gör ett viktigt jobb där. Polis och rättsväsende har inte hunnit med teknikutvecklingen. Ytterligare en sak jag ser som problematisk i sammanhanget är att diverse nätexperter, ofta rådgivare till beslutsfattare, blundar för vilken effekt nätet haft. Nätet är inte allena saliggörande, det har blivit lättare både att begå goda gärningar såväl som onda gärningar. Det förstnämnda bör uppmuntras, det senare stävjas på olika sätt beroende på gärningens natur. Steg 1 borde vara att komma till bukt med de värsta överträdelserna och lagföra förbrytarna. Rättsmedvetandet blir urholkat om obehagliga individer tillåts göra saker utan att polis och åklagare agerar. Detta är på sikt ett hot mot hela demokratin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *