Märkligt illa av Hovrätten

bearfacepalmJag läser idag en nyhet som publicerats på Sveriges Radio P4 Örebro om hur Hovrätten sänker straffet för en bedragare som lurat över 50 personer med falska annonser på köp- och säljsiter som Blocket.
På detta sätt har han kommit över drygt 400 000 kronor.

Tingsrätten dömer bedragaren till 1 års fängelse (vilket om någon frågar mig, skulle få svaret att jag tycker att det är lågt).
men Hovrätten nöjer sig alltså inte där, utan sänker straffet till skyddstillsyn.
Och att han ska betala skadestånd till de lurade personerna.
Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5971684
Jag brukar stå i första ledet över de som klagar över tama domar och oförstånd och okunskap i tingsrätter, men att Hovrätten som man förväntar sig ska ha hyfsat kompetent personal, sänker från fängelsestraff till skyddstillsyn är upprörande för att inte säga osmakligt!
Vad bygger jag min kritik på?

Jo, jag jämför detta med den av regeringen föreslagna ”Grovt Fordringsbedrägeri” som handlar om försöksbrott av fakturabedrägerier, där det ska räcka med att 50 bluffakturor skickas ut till ett värde av drygt 200 000:-

Och.. med anledning av att det är ett grovt brott föreslås straffskalan vara densamma som vid grovt bedrägeri, d v s fängelse i sex månader till sex år.

Ni såg kanske också att jag skrev att det handlade om ”försöksbrott” – alltså du kan bli dömd till 6 års fängelse, redan genom att skicka ut 50 bluffakturor, utan att någon ens betalar (fullbordade bedrägerier) och då alltså till ett totalt fakturavärde på drygt 200 000:-

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-lag-ska-fa-stopp-pa-bedragerivag_3798342.svd?sidan=1
http://www.forenadebolag.se/artikel/starkt-straffrattsligt-skydd-for-egendom/
http://www.regeringen.se/sb/d/7383/a/230902

Och vad gör alltså Hovrätten i ett fall som rör över 50 fullbordade bedrägerier till ett värde av över 400 000:-?

Jo, man dömer skyddstillsyn..

Såklart behöver ingen bemöda sig med att berätta att det är olika brott – jag tycker ändå att de är FULLT jämförbara, för det handlar om över 50 fullbordade bedrägerier, 50 innebär grovt brott..

Och jag tycker det är pinsamt illa om man jämför Regeringens avsikt med hur verkligeheten ser ut och ..det tro fan!! ..att föraktet mot politiker och rättsapparaten växer med såna domar!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *