Oktober 2018 – fortsatt över 25 000 bedrägerianmälningar

Oktober 2018 – fortsatt över 25 000 bedrägerianmälningar

För knappt en månad sedan så skrev jag det här inlägget som berättade att September 2018 är den värsta månaden vi haft i Sverige, mätt i antal anmälda bedrägerier.

Nu har BRÅ släppt anmälningsstatistiken för oktober månad och det är fortsatt dyster läsning, med över 25 000 anmälda bedrägeribrott och en 41%-ig ökning jämfört med Oktober 2017.
Och som jag skrev i förra inlägget, så kan vi konstatera att vi redan efter oktober har fler bedrägerianmälningar än det totala antalet för 2017, Och då har vi två månader kvar på året. Som åtminstone förra året var de värsta. (215 134 jan-okt 2018 mot 208 688 för hela 2017)

Lite beroende på region och polis, så klassas samma brott lite olika, men generellt sett, så är Datorbedrägeri i huvudsak CNP, Card Not Present, dvs 114 251 anmälningar, men dessa kan även återfinnas under Med hjälp av internet så man kan säkert plussa på med några tusen anmälningar, om man skulle sätta sig och undersöka.

En annan sak som jag faktiskt reagerar ordentligt på är antalet utpressningar som anmälts, vilket jag faktiskt ser som lite märkligt, då det handlar om dessa spammail som baserar sig på gamla läckta kombinationer av e-postadresser och lösenord. Och jag vill inte förringa användares upplevda hotsituation, men vad sjutton – lösenorden som läckts är uppskattningsvis 5-8 år gamla och om användare inte bytt lösenord under den tiden eller använder samma lösen för många webbplatser, så kanske inte spammail är deras mest akuta problem, kan jag tycka. Men jag menar alltså inte att förringa de som anmält dessa mail, som jag själv fått hundratals av.. (vissa dagar värre än andra) problemet är bara att lösenordet är gammalt och sedan länge ersatt och e-postadresserna påhittade, så det är tämligen lätt att känna igen sorten på pälsen..

Men om vi slutligen lägger till oktobers siffror till den tidigare grafen, så ser det ut såhär, där blå stapel alltså är 2017-års siffror och orange stapel är 2018-års siffror.

Och sett till förra årets anmälningar, så finns det väl inget som talar för att vi kommer att understiga de 260 000 anmälningarna som jag siade om förra månaden, eftersom det nu bara behövs 22 500 anmälningar per månad för att komma upp i det, eftersom vi redan är uppe i 215 134 stycken.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *