Så kapar bedragarna din identitet på nätet | Kvällsposten

Så kapar bedragarna din identitet på nätet | Kvällsposten.

När man tror att polisens specialgrupper och alla olika satsningar inom Polisen så kanske det skulle kunna leda till större insikt, men så läser man Expressen/Kvällsposten och förstår hur fel man haft..

Det bedragarna i första hand ofta är ute efter är offrets personnummer.

– Med det kan göra vad som helst egentligen och det är otroligt riskabelt att hänga ut sådana uppgifter.

Enligt Bo Isaksson finns det skräckexempel där någon fått sin identitet kapad och bedragaren sedan lyckats ta ett lån i offrets namn.

– Det borde ju vara helt omöjligt, men det går uppenbarligen det också. Så du kan plötsligt få en skuld också när du lägger ut personuppgifter.

Jag läser om texten igen för att jag hoppas att jag läst fel, men det har jag inte, utan chefen för bedrägeri- och miljöbrottsgruppen på polisen i Kalmar Bo Isaksson, menar alltså att man bör varna för att inte lägga ut bilder på sitt nya körkort, för att bedragare vill åt ens personnummer. Han tycks även vara helt omedveten om att lån tagna i andras identiteter är och varit en landsplåga under 3-4 år nu. Var kommer karln ifrån – Trafikpolisen eller Yttre span?

– Herre jösses vad naiv man kan vara!

Jag klockade mig själv och det tog mig 76 sekunder att ta reda på på Bo Isakssons personnummer tillsammans med adressen, alltså en dryg minut och jag hade inte mer information att gå på mer än uppgifterna i artikeln och således inte någon kopia på hans körkort. Och med de uppgifterna kan de bedragare han talar om i artikeln utan större problem skapa ett falskt ID-kort med hans uppgifter och annan persons foto och utge sig för att vara honom.

Men eftersom det finns ett begränsat antal personer som lystrar till namnet i Sverige (155 stycken i vuxen ålder) och jag inte har någon intention att sprida hans uppgifter, så markerar jag istället med att påstå att han har två personbilar, en motorcykel och en släpvagn registrerade i sitt namn (och det tog mig ytterligare 25 sekunder för att få fram). Jag tänkte även lägga upp en blurrad bild på hans bostad, men jag tror att min poäng gått fram ändå. Kanske speciellt genom att konstatera att hans brevlåda saknar lås, vilket inte dessa bedragare har något emot.

Min poäng är alltså att; om Polisen inte ens är medvetna om hur spår- och sökbara vi är på nätet, så kan de näppeligen bedriva ett framgångsrikt preventionsarbete mot ID-kapningar.

Och med hans handfasta råd om att ”utgå från att allt som skrivs på internet kan läsas av alla.” så funderar jag på om de haft en enda personuppklarad anmälan i Kalmar!?

Jag blir också lite uppgiven när jag läser:

– Det är därför det brottsförebyggandet arbetet måste till. Man måste vara mer försiktig, det finns uppenbarligen många bedragare och skojare som utnyttjar det här och även lyckas. Tyvärr har tjuvarna, och de som vill lura folk, ett guldläge nu med datan. Folk är benägna att berätta vad som helst.

Jag menar att det är en förbannad skillnad på brottsofferförebyggande arbete  (varningar) och brottsförebyggande (förhindra/försvåra att brott kan ske) men uppenbarligen är inte Kalmarpolisen där ännu..

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *