.SE´s internetguider – värda mer uppmärksamhet! (uppdaterad)

Min arbetsgivare .SE har ett verksamhetsben som heter FoU (Forskning och utveckling), där en lång rad projekt genomförs och där .SE´s internetguider tas fram.

Det som ofta smärtar mig är att alltför få känner till dessa guider, som är helt gratis att ladda ner (eller om man så önskar – kan beställas i pappersform). Utbudet av guider börjar nu bli ganska imponerande och jag fick senast idag reda på ytterligare ett par titlar som är på ingång. Men för att inte gå händelserna i förväg, så ta jag bara upp de som finns tillgängliga idag. Varav jag själv tycker att de allra flesta är mycket bra och täckande.

Digitalis filosofi
DNS – Internets vägvisare

Rätt väg till lyckad e-handel
Skapa en webbplats med Mediawiki
Skapa en webbplats med WordPress
Hur man skriver för webben
Vuxenvärlden – hallå!
Copyright – Copyleft
Copyright – Copyleft bilaga (endast pdf)
Ungas integritet på nätet
Vad säger Internetstatistiken?
Oseriösa metoder vid telefonförsäljning av domännamn
Yttrandefriheten på nätet Ny upplaga
Introduktion till IP (Internet Protocol) Ny upplaga

Är det här värt att överhuvudtaget pusha för? Intresserar det här dig som läsare? Kände du redan till guiderna?
Svar: ingen aning, men jag hoppas verkligen att det här inlägget är överflödigt, men jag chansar..

Däremot skulle det uppskattas om du som läser en av guiderna för första gången, eller laddar ner för att läsa senare osv bara kan skriva en liten kort rad som kommentar så att jag vet om jag ska följa upp med nya releaser som kommer.

Uppdatering 5/12:

Nya guider:
Skapa en webbplats med Joomla NY!
Från idé till färdig webbplats NY! – för skolelever (men funkar även för andra)

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

18 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Karin Holmqvist , lördag 21 november 2009 @ 6:46

  Varför ska jag alltid vara så gnällig!!

  Guiderna är jättebra. Slår då och då ett öga i ”Hur man skriver för webben” och rekommenderar den ofta. När jag har hjälp organisationer att sätta upp wordpressbloggar har valda delar av ”Skapa en webbplats med WordPress” varit obligatorisk läsning för den har sedan varit deras ”manual” för deras fortsatta arbetet. Flertalet av de andra har jag nog i vart fall bläddrat i.

  Så till det gnälliga. Det är inte lätt att hitta dem på .Ses webbplats. Varför inte ha en länk ”Fler guider” under den guide ni puffar för lite här och var. När man väl funnit dem så är det bara en lista. Känns inte särskilt lockande. Upp med en tumnagelbild på var och en – de har ju en väldigt trevlig layout vilket man inte tror när man ser sidan. Och en kort sammanfattning! Titlarna må säga mycket men mest för dem som känner innehållet. Det skulle dessutom göra det lättare att få upp dem när man googlar.

  Slut på gnället och ja tack till fortsatt information 🙂

 • Property Marbella , lördag 21 november 2009 @ 8:36

  Tyvärr måste jag gnälla lite ochså;
  Normalt när någon person skall hitta information idag via internet, vill dom INTE traggla igenom 40 -60 sidors guider. Dom vill hitta information snabbt och komma vidare.
  Vidare har jag läst några av guiderna och undrar om dom är skrivna till lågstadiet elever. Rena Ikea bruksanvisningar. Folk har mera grundkundskap.

  Men totalt sett, bra och saklig information.

 • internetsweden , lördag 21 november 2009 @ 13:18

  @Karin Holmqvist – Jag kan inte annat än att hålla med. Guiderna syns alltför lite och är inte lätta tt hitta. Jag vet dock att det kommer en förändring.

  @Sundream Estate – Jag tror (inbillar mig) att det är olika beroende på förkunskap i ämnet och jag inbillar mig likaså att det är bra att inte förutsätta grundkunskaper hos läsaren, utan skriva så att alla läsare förstår från ”ruta ett”, sen kan man ju hoppa över det man redan kan. Letar man i förteckningen så ser man ju vilket avsnitt man bör gå till. Men jag förstår ändå vad du menar och jag känner även till att ”alternativ” är på g.

  Tack båda två för feedback – jag kommer att sammanfatta och föra åsikterna vidare..

 • Karin Holmqvist , måndag 30 november 2009 @ 0:11

  Jag förstår Sundream Estate invändning men håller inte med vad gäller förkunskapen hos folk – eller hos alla. Jag har jobbat med 30-40-åringar i olika organisationer och de har till och med tyckt att WordPress-guiden är i svåraste laget. Inte heller hos yngre är jag så säker på att kunskaperna är så stora hos alla. Har haft ”enskild undervisning” med ett par gymnasietjejer och deras kunskap gjorde mig bekymrad. Jag tror att vi har en synlig grupp som kan mycket och en dold grupp vars kunskaper är mycket skrala. Hur stora grupperna är har jag ingen aning om men jag är rädd att den dolda är ganska stor. Detta bådar inte gott för framtiden och allt tal om att de unga är så duktiga gör att de mindre duktiga döljer sig allt mer.

  Se:s sida är däremot förödande för guiderna. De som man riktar sig till laddar inte ner för att det inte verkar vara något för dem. De som ”vågar” ladda ner inser att det inte är något för dem.

  Ser fram emot en mer användaranpassad sida och de nya guiderna

 • Johannes , måndag 30 november 2009 @ 16:56

  Jag tycker personligen att det är rent vansinne att ett registry (.SE) bedriver verksamhet som FoU. Ett registry skall i mina ögon koncentrera sig på det de har i uppdrag att göra, administrera toppdomänen. Sedan att det råkar vara så att man får bra betalt för domänerna, säljer många årligen och därmed får in mycket pengar i kassan ska inte innebära att man, bara för att man är en stiftelse och inte får göra vinst, måste bränna alla dessa pengar på massa skit.

  Hipp hipp hurra, i år har ännu mer av våra förnyelse och registrerings pengar gått till DNSSEC projekt, krasha rountrar för att testa ipv6 och nån kompis till nån anställd på IIS har fått ett antal tusenlappar för att skriva en bok om WordPress som man sedan misslyckas kapitalt med att marknadsföra. Sedan slänger vi in ett par miljoner till för att utveckla Opendnssec som bara 1 promille av Sveriges befolkning förstår sig på, och ännu färre förstår vad det är bra för till och med efter att man försökt förklara det för dom.

  Fast det är väll tur att man sedan något år tillbaka i alla fall följer upp att bidragen från internetfonden faktiskt används till det de är tänkta till, jag vill minnas att så inte var fallet för ett antal år sedan.

  Sänk istället priset på .SE domänen så att fler får möjlighet att registrera den. Eller så kanske man borde satsa på att säkra driften av toppdomänen i sig så att vi slipper glömma några fler punkter i zonen framöver.

 • internetsweden , måndag 30 november 2009 @ 17:46

  @Johannes – Du förvånar mig!

  Eftersom du själv varit avlönad av .SE så borde du rimligtvis vara mer påläst än du nu gör uttryck för. Ifall ditt minne är kort kan du uppdatera dig här:
  http://www.iis.se/om-se/urkund-och-stadgar/urkund/

  .SE har inskrivet i sin urkund till vad överskottet av TLD-administrationen ska gå till – detta känner du till! Och det du tycker är vansinne, är en modell som alltfler registryn världen över ger .SE eloge för och tar till sig.

  Men jag kan förstå att den husse du har vill se lägre priser på .se-domäner, som ger er större möjligheter till avans.
  Faktum kvarstår att affärsmodellsbytet i mars lett till en 34% prissänkning för din husse – att din husses ”kollegor i branschen” sedan jobbar efter en annan kostnadsmodell än din husse gör, är ju något du inte bör klandra .SE för.
  I det fall .SE skulle sänka priset ytterligare så gissar jag att dessa ”branschkollegor” skulle anpassa sig ganska snabbt..

  Vilka projekt och på vilket sätt pengar går till är du så klart fri att ha åsikt om, men som du även känner till så är det ett betydande antal personer och organisationer som ska tycka till om vilka projekt som får sin del av kakan.

  Det förvånar mig även att du ger uttryck för dina åsikter kring säkerhet av .se-driften, eftersom du i din yrkesroll ständigt hålls uppdaterad kring detta och du har haft möjlighet till att bidra med åsikter och förbättringsförslag i andra forum och kanaler än som en kommentar på min privata blogg.

  Peter Forsman

 • Johannes , tisdag 1 december 2009 @ 0:50

  @Peter –

  Självklart är jag fullt medveten om vad som står i IIS urkund, men det finns å andra sidan inget som säger att just IIS är självskrivna att ha hand om .SE domänen?

  Min åsikt i denna fråga har inget att göra med min nuvarande arbetsgivare eller dess ägare. Vi kan naturligtvis sätta vilka priser vi vill gentemot våra slutkunder om vi nu skulle tro att vi skulle tjäna mer på det. Här lägger jag ingen skuld på .SE/IIS, det är snarare valet av bidragstagare jag ifrågasätter mest.

  Registrarmodellen var nödvändig för att .SE domänen fortsatt skulle få en positiv tillväxt, för vilka säljer .SE domäner bäst, webbhotell samt andra som kan tillhandahålla attraktiva tilläggsprodukter eller IIS? Här tror jag dock vi är överens.

  Sedan är jag ju knappast ensam om att ha ifrågasatt driften den senaste tiden, vilket forum jag väljer att göra det i och på vilket sätt borde väll dock vara upp till mig att fritt få välja.

  Men jag måste dock säga att jag det senaste året upplevt en positiv utveckling hos IIS när det gäller hur man bemöter sina registrarer! Mycket har faktiskt blivit bättre, speciellt när det gäller att hålla oss uppdaterade på vad som händer och inhämtande av förslag och åsikter från oss.

 • internetsweden , tisdag 1 december 2009 @ 1:19

  @Johannes – Well, vem som skulle överta administrationen beslutade som bekant Björn Eriksen, som var den som tilldelades ccTLDn en gång i begynnelsen och administrerade den själv under många år. Så tilldelningen av administrationsrätten ÄR faktiskt ”självskriven”.

  Jo, jag inbillar mig likaså att vi har samsyn i det mesta vad gäller registreringstjänster, mångfald och tillväxt. Jag tror att jag gjort det ganska klart för många att jag värdesätter en stor spridning av registrarer, med breda spann av prisbilder och kringtjänster.

  Jag håller även …naturligtvis..med dig om att registry-registrarmodellen var den enda väg som fanns att gå för .SE – alternativ finns inte.

  Vad jag avsåg beträffande kritik mot driften, så anser jag att .SE varit så pass transparenta som det möjligen går, likaså varit mottagliga för konstruktiv kritik och förbättringsförslag – i många olika kanaler.

  Mycket har också kommit .SE tillhanda och det sker en hel del på det planet. Men det är något jag endast indirekt är/kommer att involveras i. Och du får vädra dina åsikter var du vill, men jag menade att på min privata blogg gör de mindre verkan, än om du adresserat .SE istället med dina åsikter.

  Det är dock glädjande att du tycker att .SE utvecklas positivt – jag hoppas kunna bidra till att .SE Registry fortsätter i den riktningen.

  Men det blir lite off-topic till mitt inlägg och som jag tidigare kommenterat, så anser JAG att ett flertal av guiderna varit alltför dåligt exponerade för tilltänkta målgrupper. Jag har ingen lösning och FoU är inte ”min grej”, men med ett inlägg som det ovan, gör att jag drar ett strå till stacken att synliggöra dem – för många av dem ÄR bra.

  //Peter Forsman

 • Johannes , tisdag 1 december 2009 @ 10:12

  @ Peter- Tilldelningen var kanske när den överläts av Björn självklar, sedan dess har vi bla. i början av 2006 fått en toppdomänlag (SFS 2006:24) som reglerar .SE domänen. Här finns inget som säger att .SE domänen automatiskt skall hanteras av IIS, om det var så självklart så tror jag det hade gjort det.

  Jag håller helt med dig om att guiderna i vissa fall är innehållsrika och intressanta för vissa målgrupper, men det faktum att de varit så pass dåligt exponerade är enligt mig ännu ett exempel på hur man misslyckats med att se till att internetfond pengar hamnat rätt. För vad är det för mening med att skriva guider och samla in information om man senare inte klarar av att distribuera och marknadsföra den? Ska IIS ens försöka göra det själv eller finns det andra som klarar det bättre? – Detta är enligt mig lite av kärnan i hela FoU diskussionen.

 • Fredrik Näs , tisdag 1 december 2009 @ 11:27

  @Karin, Själv så anser jag att det är bra att IIS inte har lagt dessa guider i fokus då det inte är deras huvudsakliga uppgift, jag tycker som alla andra att det är bra guider, som är värdefulla för många, MEN jag anser att det inte är IIS ansvar och huvudsakliga arbetsgåva att presentera den informationen. Så i mina ögon gör det ingenting att man får söka efter den i deras nuvarande sida.
  Det jag eventuellt hade sett som en strålande lösning är att IIS isf delade upp all denna information på en egen domän, som man har gjort med internetstatistik.se, och internetdagarna.se, För att då skapa mer översikt.

  @SundreamEstate, Frågan är ju då hur man ska skriva ihop en mängd av 60 sidor så att det blir översiktligt? Alt göra det sökbart, i mina ögon så är det just en grundlig saklig guide som inte ger möjlighet för missförstånd och att göra fel som fungerar bäst i längden.

  Sen håller jag med om att det känns som att dom är skrivna för en väldigt låg nivå av IT kunskap, men så får man ju försöka se det från andra sidan, ”vilka är det som har mest nytta av dessa guider?” -Jo precis dom som har lägre IT kunskap, jag ser hellre att dom som har lägre IT kunskap förstår och får ut tillräckligt av att läsa igenom dom. I mina ögon gör det inget att det blir på bekostnad av att de mer erfarna upplever dom som lite överpedagogiska, alternativt simpla.

  Angående guiderna så hade jag velat se dom i user-contribution form, (fe.x på en wordpress sida, som då löser även indexeringen av datan) så att det kan bildas en diskussion och fördjupning runt ämnena i varsin guide.

  MVH Fredrik Näs

 • internetsweden , tisdag 1 december 2009 @ 11:34

  @Johannes – Kul att du tar upp toppdomänlagen (jag skrev ett längre stycke igår som jag raderade för att jag tyckte att jag blev lite för off-topic).

  Men MIN åsikt är att .SE frivilligt underkastat sig lagen, som i dagsläget är explicit skriven för .SE. En lag vars område lagstiftarna mycket sent kom på att dom måste vara med att reglera.

  Det kunde ju lika gärna varit så att .SE flyttat säte till Åland och haft en satellitorganisation på Ringvägen, så skulle toppdomänlagen bli helt verkningslös och sluta gälla .SE.

  Säg ett annat bolag/organisation/näring som efter 15 års verksamhet helt plötsligt får en egen lag och tillsynsmyndighet för sin verksamhet 🙂

  ..och dessutom spelar med och underkastar sig den – om det INTE hade varit så att .SE verkar för ”Svenskt Internet” och är en stiftelse vars styrelse i mångt och mycket speglar allmänhetens intressen, så har jag extremt svårt att se att någon annan part skulle fogat sig på det sätt .SE gjorde 2006.

  Men toppdomänlagen (som jag läser den) tar också höjd för att det ev. i framtiden kan finnas fler än en toppdomän som symboliserar Sverige eller delar av och som då skulle omfattas av den.

  Men det är riktigt – toppdomänlagen säger som sagt inget om VEM som lagstiftaren säger ska administrera en TLD, men de har heller ingen befogenhet att ”ta ifrån” en administration – detta kan endast ICANN (och då det inte skett någon gång, så vet jag inte alls på vilka mycket allvarliga grunder detta ska ske).

  Så lagen ger i värsta fall böter/vite och/eller hypotetiskt om TLD-innehavaren (.SE) – men .SE skulle även hypotetiskt kunna outsourca registerhållning/drift till tredje part efter eget huvud, men fortfarande vara innehavare av TLDn.

  Det är fakltiskt en mycket viktig definition man behöver göra:
  En ccTLD är INTE något som är Svenska statens egendom!
  Det finns ingen ”rätt” till TLDn för Svenska staten. Rätten till en ccTLD gick till den som ansökte om den och för .se-TLDns vidkommande så var det Björn Eriksen. Vem han sen överlät TLDn till är upp till honom och inte Svenska staten.

  Att det är på detta sätt kan det finnas anledning att ha åsikter om, men så ÄR det..

  I den urkund som sattes för IIS -97 så framgår det med all önskvärd tydlighet att överskottet skall gå tillbaka till ”Svenskt internet” – sen får du och andra (även jag) tycka vad helst vi vill om det.

  Men det är ju ungefär lika givande som att jag skulle ha åsikter om att din VD köper en svart Porsche istället för en gul för överskott bolaget får genom sin näringsverksamhet. ”En gul syns ju mer..”

  //Peter

 • Johannes , tisdag 1 december 2009 @ 12:29

  @Peter – Jag förstår ditt resonemang, även om jag inte håller med om det. På dig låter det som att IIS/.SE skulle kunna göra precis vad dom vill, när de vill det och på vilket sätt de vill det utan att det skulle få några konsekvenser annat än möjligtvis böter.

  IIS har underkastat sig toppdomänlagen och accepterat PTS som tillsynsmyndighet, hade man inte gjort det är jag övertygad om att det blivit ett jäkla liv. Och precis som att registrarmodellen var nödvändig för .SE’s fortsatta välmående var också detta beslut minst lika viktigt i mina ögon.

  Jag är dock ingen expert på juridik men jag kan i alla fall dra mina egna slutsatser kring det som står i toppdomänlagen. Rätta mig om jag har fel men detta är min tolkning av lagtexten:

  Bemyndigande

  9 § Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande,
  tillsynsmyndigheten får meddela föreskrifter om

  1. på vilket sätt skyldigheter enligt 5 § skall fullgöras,

  2. register och säkerhetskopior enligt 6 §, samt

  3. överföring enligt 8 §.

  5 § = Teknisk drift
  6 § = Register
  8 § = Överföring av uppgifter

  Detta är en betydande del av en domänadministratörs verksamhetsområden där alltså regeringen och PTS får utfärda förelägganden. Sedan att regeringen / PTS rent tekniskt och juridiskt inte kan ta ifrån IIS driften av .SE är en annan fråga. Bottom line är ändå att om staten är missnöjd med hur .SE sköts så kan man göra nåt åt det. Men som sagt, rätta mig om jag har fel.

  Sedan tycker jag det är lite löjligt att jämföra en privatpersons eventuella förtjänst till följd av ett lyckat företagande med hur IIS väljer att spendera sina pengar, speciellt då det inte ligger någon sanning överhuvudtaget i ditt exempel. Det är naturligt att diskussionen uppkommer kring hur IIS ”överskott” hanteras då IIS betraktas mer som en offentlig organisation i allmänhetens ögon än vad en enskild företagare gör. Vidare tror jag även att det är extremt viktigt att denna diskussion förs vidare, för vad skulle hända om den inte fördes och IIS godtyckligt fick göra precis som man ville?

 • internetsweden , tisdag 1 december 2009 @ 13:53

  @Johannes – Jag menar egentligen ingenting rörande vad .SE kan eller inte, utan reflekterar mest över vad lagtexten reglerar eller kanske framförallt vad den INTE reglerar.
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2006:24

  Men jag är rädd att du plockar exempelvis paragraf 8 ur sitt sammanhang – överföring handlar om att tillsynsmyndigheten skall få en registerkopia.

  (Detta är ju dessutom ett ämne som det går att språka och dividera vidare om – säg att en annan myndighet (eller annan intressent – svensk som utländsk) begär ut uppgifter från .SE, som nekar med hänvisning till exempelvis PUL, om då den frågande parten då istället vänder sig till PTS – vilken policy har då PTS att tillmötesgå den ställda förfrågan – jag tycker att det är intressant om inte annat ”integritetsmässigt”)

  Eftersom du citerar lagen kring det bemyndigande som finns, så läser ju du lika bra som jag vilka möjligheter PTS har att förelägga och ”bötfälla”. Och jag kan inte utläsa något annat bemyndigande att ”göra något åt det” än just detta.

  Sen är det heller inte så att .SE kan klandras för att ”IIS betraktas mer som en offentlig organisation i allmänhetens ögon” – det gör det inte mer sant för det, men jag känner väl till denna mycket vanliga missuppfattning – något som tom förekommer bland .SE´s partners (registrarer).

  Men som sagt, det blir lite märkligt forum för denna typ av frågor även om det kan finnas åsikter om hur vinster spenderas, så är det ju faktiskt upp till .SE att avgöra detta och ingen annan. Även om jag håller med såväl dig som Fredrik Näs om att Core-business är domänregiterhållning och stabil drift, så ser jag inte ..på något sätt.. att FoU-verksamheten skulle förhindra det – FoU är ett eget verksamhetsben inom .SE och har ingenting med driften av TLDn att göra.

  //Peter

 • Karin Holmqvist , onsdag 2 december 2009 @ 22:02

  @ Fredrik Mina kommentarer utgick från att de fanns där och då borde vara lättare att hitta, speciellt för de som inte är så datorvana. Samt att man snabbt skulle förstå nivån, både för att de som är i behov av dem och de som inte är det.

  Jag har inget emot att de ligger på annat ställe/med annan teknik bara de som kan ha behov av dem också kan få del av dem på lätt sätt.

  Nu ska jag ta tag i wiki-guiden för att gör en media-wiki med ett gäng hästtokiga tjejer. Inget gull-gullande wordpress-blogg här utan massor med fakta. Sedan kanske den nya Joomla-guiden kan få mig att testa.

 • Fredrik Näs , torsdag 3 december 2009 @ 9:36

  @Internetsweden, jag uttryckte mig nog lite vagt, jag ser gärna att ni sysslar med dessa guider på den nivå ni gör, men separera gärna ut det från iis.se då jag inte helt ser relevans för materialet på den sidan. Som jag sa tidigare så hade jag gärna sett en helt egen domän för det.

  MVH Fredrik Näs

 • Johannes , torsdag 3 december 2009 @ 10:39

  @Peter –

  Ja då verkar vi ha lite olika syn på vad som står i lagen helt enkelt! Men det kan vi nog diskutera i oändlighet och med tanke på att varken du eller jag är någon jurist gör vi nog bäst i att lämna den delen av diskussionen här.

  När det gäller hur IIS uppfattas så kan man ju knappast lägga skulden på oss registrerar. Det handlar enbart om hur man kommunicerar, både med oss och allmänheten, och lägg där till rutindokument i oändlighet, oförmåga att ta till sig förändringar och förslag, långa beslutsfattningsled m.m. så är det kanske inte så konstigt att det är denna bild av IIS som har tagit över.

  Jag har dock full förståelse att en organisation som IIS behöver ha vissa av dessa ”säkerhetslinor” när det gäller namnserverdrift och andra tekniskt komplexa system.

  Visst är det möjligt för FoU och domänregiterhållning existera vid sidan av varandra, men om FoU flyttar för mycket fokus från domänregiterhållningen, det är då det börjar bli farligt.

 • internetsweden , lördag 5 december 2009 @ 16:35

  @Johannes – Jag har tidigare missat ditt svar (bla för att jag varit och träffat registrarer i Göteborg och Malmö).

  Förstår inte varför du stödjer dig mot lagen om du sedan inte klarar att diskutera vad den reglerar och inte – det är i de fall vi tagit upp inte en fråga om tolkning, utan läskunnighet eller iaf läsförståelse.

  Vad gäller .SE´s tydlig- och synbarhet, så anser jag absolut inte att det är registrarers fel på något enda sätt.
  Jag poängterade bara att till och med våra egna registrarer (läs partners) har komminicerat en övertygelse om att .SE skulle vara en statlig myndighet. Något man kanske inte kunde förvänta sig..

  När det gäller din … syn (eller om det nu ska föreställa kritik) så anser jag dig bara vara extremt DUM, BARNSLIG och NAIV i ditt resonemang.
  Jag har jobbat i IT-branschen sedan tidigt 90-tal och med såväl HW, SW, utbildning som rena tjänsterftg och jag har med handen på hjärtat aldrig jobbat för en verksamhet som är så lyhörd och mottaglig för förslag som .SE är.

  Det finns inte ett enda förslag som inkommit som .SE inte tagit till sig och utvärderat – en lång rad av dessa förslag har redan implementerats och flera kommer att införas eller utredas under 2010..

  Vidare reglerar lagen .SE (domänadministratören) och INTE registrarerna. Registrarerna regleras av det avtal som .SE satt upp.
  Därmed vore det ganska rimligt att låta .SE stå för lagtolkning och registrarerna följa det avtal de underställt sig att följa.

  .SE Registry och FoU är helt avskilt från varandra verksamhetsmässigt, så dina farhågor känns inte så verklighetsförankrade..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *