Varför det är uppehåll i mina ”listor”

Jag har snuddat ämnet i detta inlägg tidigare, men tål nog att upprepas.

Tidigare (innan förra våren) så släppte .SE förfallna domäner (såna .se-domäner som inte hade förnyats av någon anledning) en gång per månad.
Det ledde till att det blev upp till 30-40 000 domäner som frisläpptes en viss dag per månad, vilket innebar att det var flera hundra som det fanns något värde i och som i sin tur ledde till att det var en stor hop med presumtiva köpare som gjorde ”allat” för att få just dessa domäner. Detta ledde till ett enormt tryck på .SE´s system – för du ska inte tro att de som ville ha en domän försökte registrera den 1 gång..

Nej i vissa fall kunde det handla om tusentals försök – tänk då att det var hundratals attraktiva domäner – ett 25-tal ombud som för sina kunders räkning ”bombade” .SE med registreringsförsök.. Det ledde till att .SE´s system ”mer än en gång” drabbades av överbelastningar och systemen gick ner..

Sedan förra våren gör man istället så att varje månad ett visst datum då alla den månadens domäner avregistreras, så bestäms ett random nummer (mellan 5-25 dagar) för när just den domänen ska frisläppas under tiden ligger domänen i något som kallas karantän. Sedan är det alltså 20 dagar per månad som det släpps 3-400 domäner. De skvättar som släpps på andra dagar (det kan vara allt från 10-40 domäner) är i allra flesta fall domäner som AKTIVT sagts upp av föregående innehavare – och därför ramlar utanför random 5-25..

Jag vet inte om jag gjorde det lite mer lättförståligt, men mer finns även att läsa http://www.iis.se/domaner/registrera/domaner-som-snart-kan-bli-lediga och kanske lite överkurs för den intresserade: http://www.iis.se/docs/SEs_rutinbeskrivningar_1.pdf sidan 27, Överkurs 2: http://www.iis.se/docs/ordlista.pdf

Men när det sätter igång igen så kommer mina listor att återkomma..

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Olof , onsdag 9 juni 2010 @ 7:03

  Tack för svaret, då vet jag nu hur det fungerar. Trodde först att det inte funkade eller något. 🙂

 • Carl XVI Gustav , måndag 14 juni 2010 @ 20:49

  Vad hände med din NU-lista då?. Blkowner har ju lagts ned (eller har Mcce flyttat till snapback.se med sin/din lista)?

 • Internet Sweden , måndag 14 juni 2010 @ 21:46

  @Carl XVI Gustav – Som registraransvarig på .SE Registry, så vore det inte fullt så taktfullt att publicera en daglig lista för en konkurrerande TLD..

  Tror också att du blandar ihop Marcus E (Bulkowner)och Maccke(Relevansanalys), och om Maccke flyttat nån lista till Snapback.se låter jag vara osagt, mer än att den infon isf inte kommer från mig.

  //Peter

 • […] jag redan förklarat det här med uppehåll av frisläppning av de större batcharna av domäner https://www.internetsweden.se/varfor-det-ar-uppehall-i-mina-listor/ så låter jag dig läsa […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *