Varje svensk myndig person betalar årligen ca 1 750 kronor till momsbedragare.

Varje svensk myndig person betalar årligen ca 1 750 kronor till momsbedragare.

1750 svenska kronor betalar du som svensk skattebetalare till momsbedragare varje år.
Men det är inte du själv som stoppar pengarna i händerna på bedragarna, utan Skatteverket.

Hur går det till då, kan man fråga sig.
Ja, det är komplext och SVT har granskat ett av de hundratals företag som sysslar med detta brottsmodus i Sverige och som verkar (av den informationen jag fått ta del av) vara del i en mycket omfattande härva.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljarder-borta-i-misstankt-mobilharva-kan-vara-storsta-momsbedrageriet-nagonsin

Och trots att det i inslagen påtalas (även om det mesta än är döljt i mörker) att det rör sig om 2-3 miljarder som stulits från statskassan – alltså moms som betalats till bedragare på falska grunder, så är samhällsförlusten precis det dubbla.

Hur då menar jag?
Jo, för varje utbetalad krona som betalas ut, så borde en krona ha betalats in till Skatteverket först. Alltså in- och utgående moms.

Men då det inte har betalats in en krona, så innebär det att när Skatteverket felaktigt betalat ut 3 miljarder till bedragare från statskassan, samtidigt som det inte betalats in motsvarande 3 miljarder till Skatteverket på annat håll, så blir omsättningsförlusten för Svenska skattebetalare på 3 (felaktig utbetalning) + 3 miljarder (skattebortfall) = 6 miljarder förlust eller ”omsättningsskada” eller nåt.

Jag kanske inte kan förklara det så alla förstår, men den här videon beskriver Momskarusellen lite bättre. Där även de ”dubbla bluffarna” visas i bilder – vilket är bättre förklarande än vad jag klarar.

Och betänk samtidigt att en och samma telefon kan snurra runt i karusellen varv efter varv och för varje varv så är det ny ”dubbla förluster” för statskassan, därav namnet ”momskarusell”.

https://www.youtube.com/watch?v=4xSQsXoCJQM

I videon ovan som är från maj förra året så talas det om 50 miljarder euro årligen och som det inte vore tillräckligt hemst, så har Europol nyligen reviderat den siffran till ca 60 miljarder euro per år.

Klicka på bilden för att komma till källan.

Så vi har 60 miljarder euro – hur mycket är det i svenska kronor?
Vi frågar Google!

Klicka på bilden för att komma till källan.

Och hur många bor det i EU då?
Ja, efter att UK lämnat unionen, så berättar Wikipedia att det numera är
447 706 200 invånare

Klicka på bilden för att komma till källan.

Men de allra flesta av oss börjar ju betala skatt först vid myndig ålder, men för att ta reda på den siffran var lite knepigare, men jag hittade att Eurostat bedömer att 20,6% av EU´s befolkning är mellan 0-19 år.

Klicka på bilden för att komma till källan.

Så utan att klyva ner det mer än nödvändigt för mitt räkneexempel, så bestämmer jag att alla årskullar är lika stora, och att 0-17 år står för ungefär 20% av befolkningen.

Vilket gör att av 447 706 200, så är det 358 164 960 invånare som är 18 eller äldre.

Tar vi då Europols uppskattning som vi växlat till svenska kronor, så har vi ohyggliga 623 838 600 000 kronor per år, som belastar 358 164 960 EU-medborgare över 18 år, vilket gör 1 742 kronor per person och år.

GRATTIS! *ironi*

Att detta är ett enormt problem inser de allra flesta och så även Skatteverket, som gick till sin uppdragsgivare och uttryckte behovet av snabb förändring (Omvänd skattskyldighet vid omsättning av vissa varor och tjänster), vilket också skedde. Men efter att man tillfrågat tillräckligt många instanser med varierande kunskap om defacto-läget, så mynnade kommande lagförslag ut i något helt annat, än det ursprungliga förslaget:
* Lagen senareläggs.
* Gränsen för att det ska bli aktuellt går från 50K per faktura till 100K per faktura.
* VoIP försvann på vägen.

Och dagens SVT-inslag indikerar att Sveriges finansminister endera är dåligt informerad eller sämre insatt i aktuellt problem, då hon hävdar att den information som kommit dem till del är att det är mobiltelefoner som är roten till problemet.

https://www.svt.se/nyheter/regeringen-mildrade-lagandring-mot-jattebedragerierna

Detta trots att det väldigt väldigt mycket, även handlar om just påstådd handel med VoIP (Voice over IP) enligt Skatteverkets beslut mot det aktuella Västeråsbolaget.

Saxat från Skatteverkets beslut.

 

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *