Varning för swemode.se (och en rad andra shoppar)

Jag går ut med den här varningen av flera anledningar.

Det främsta är att minst 17 polisanmälningar för bedrägeri har lämnats till polisen, där åklagaren i Jönköping meddelar denne att
”det inte går att styrka SweModes ägare har utsatt kunderna för bedrägeri” och att förundersökningen därför kommer läggas ner.

I samma artikel berättar polisinspektör Anders Olofsson om att det bla ”skall finnas ett uppsåt att vilseleda”.

Läs hela artikeln här: http://svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/misstankt-bedrageri-pa-modesajt

SVENSK POLIS CENSURERAD AV FACEBOOK!?

Det hela gör mig inte mindre förbannad att polisinspektör Anders Olofsson igår gick ut på ”Polisen Bedrägeriroteln Stockholm”:s Facebooksida och varnade för swemode.se pga av ett det inkommit ett 15-tal anmälningar mot webbsidan.

Något har i ett nytt inlägg berättar hur det tagits bort, utan deras vetskap eller att de fått information om det.
https://www.facebook.com/BedragerirotelnStockholm

Och med färskt minne av hur 15-åriga Saga lät sig luras på betalning för en klänning av kinesiska busar
http://svt.se/2.55868/1.2789851/saga_lurad_pa_dromklanning
https://www.iis.se/blogg/sa-avslojar-du-en-kinesisk-piratshop

..så blir jag inte mindre frustrerad av att läsa om 15-åriga Malin från Söderhamn (och hennes pappa) som blir blåst av swemode.se på 400 kronor för ett par röda Converse-skor
http://96an.bloggplatsen.se/2012/01/14/7092118-idioter/
Observera att hon dessutom skrev detta inlägg i mitten av januari och att beställningen lagts 30 december http://96an.bloggplatsen.se/2011/12/30/6972877-roda-converse-bestalld/

Idag är det alltså 5 månader senare..

Och alltmedan Prisjakt igår (30/5) la ut en ”Konsumentinformation” (varning) som lyder:

[sws_red_box box_size=”537″] 2012-05-30: Företaget, som driver butikerna Swemode, Converse Zone och Skor Mode, har fått många klagomål på uteblivna leveranser och att inbetalda pengar inte betalas tillbaka. 
http://www.prisjakt.nu/butiksinfo.php?f=12982 

De svenska sökresulten på verksamheterna (för det är flera, förutom swemode.se) kryllar av klagande kunder som betalat för produkter (de tror är äkta), men vare sig får leverans, leveransbesked eller återbetalning.

Min uppfattning är att åklagaren i Jönköping fel beträffande attdet inte går att styrksa bedrägeri..”, sanningen ligger nog närmare att säga att polis och åklagare i Jönköping inte har kompetens att påvisa bedrägeri..

Innan jag sätter fart så vill jag klargöra två saker:
1. Jag angriper mycket sällan privatpersoner och i detta fall så är det frågan om två näringsidkare, två enskilda firmor: ”Firma Raheel Imran” och ”Firma Yaping Cai” (passivt sedan ca 10 dagar) som av allt att döma står bakom aktuella verksamheter.
Och det är alltså i egenskap av näringsidkare och inte såsom privatperson, som de förekommer i min kartläggning.

2. Jag har sett att Raheel copypaste:at följande svar till alla som klagat på Prisjakt:

Dear Customers,
Please contact me, as soon as possible for any claim or missing deliveries. My website was missused by suppler, who was responsible for running websites during my absence. I travelled back to Sweden on 12th of fabruary after receiving information of missuse. I have active my all contact number on website, you can call me, any time between 9-16pm.
CEO
SweMode
Raheel
0700414011
info@swemode.se

Huruvida det ligger någon sanningn alls  i detta, vill jag inte spekulera i, för det är i frågan helt irrelevant, för webbsidorna är fortfarande öppna och aktiva och privatkonsumenter låter sig luras, Facebook censurerar polisens varningar och Jönköpings polis och åklagare är inte kapabla att söka information på Internet!?

PRIVATKONSUMENTER – VARNING FÖR SWEMODE.SE!!

På sidan http://swemode.se/index.php?route=information/information&information_id=4 kan vi läsa att verksamheten bedrivs av ”YiRa-Hills” med tillhörande momsregistreringsnummer ”YiRa-Hills VAT/Moms Reg# SE830416061001″

Firman finns registrerad på följande adress:

[gmap type=”hybrid”]ÖSTRA STORGATAN 14, Jönköping, Sverige[/gmap]

I sidfoten ser vi att sidan är ”Powered by” det mycket snarlika namnet ”Ra-Hills

Och då det är en enskild firma det är frågan om så tar det ungefär 2 sekunder att ta reda på att personen bakom näringsverksamheten heter ”Raheel Imran”

”Ra-Hills” .. Raheel – get it?

Yi före Ra-Hills (YiRa-Hills) ska visa sig vara de två inledande bokstäverna för personen i den andra inblandade enskilda firman ”Yiping

Denna enskilda firma var registrerad på följande adress:

[gmap type=”hybrid”]SKEPPSBROGATAN 4, Jönköping, Sverige[/gmap]

UPPSÅT ATT VILSELEDA!?

Yipings firma var endast aktiv under ca 2 månader och har för ca 10 dagar sedan avregistrerats för F-skatt och moms – trots detta så finns flera aktiva shoppar som uppger hennes momsregistreringsnummer som verksamhetsansvarig.
Bland annat kingstylez.se, s-kor.se 0ch (numera nedstängda) vintersko.se och på converse-zone.se (CZ) anges Raheel:s organisationsnummer i köpvillkoren, medan i kontaktuppgifterna så anges ”KingStylez.se” med Yipings organisationsnummer.

I samtliga 7 webbsidor/webbshoppar så blandas verksamhets- och webbsidenamn om vart annat på ett mycket förvillande vis, till exempel står det i swemode:s villkor:
”Vi(swemode,CZ,skormode,kingstylez)..” http://swemode.se/index.php?route=information/information&information_id=5
– där alltså swemode, skormode har Raheel som avtalspart, CZ (Converse-zone) har både Raheel:s och Yiping:s organisationsnummer angivna och Kingstylez endast har Yiping:s organisationsnummer som avtalspart.

Swemode.se finns på Facebook med en sida och en ”butik” (nedladdningsbar app) och där de även uppger info@swemode.com / www.swemode.com som adress https://www.internetsweden.se/wp-content/uploads/2012/05/swemodefb.png
Då .com-adressen är anonymt registrerad så hänvisas jag då till archive.com (historiska bilder på webbinnehåll) där jag får fram följande information http://www.internetsweden.se/wp-content/uploads/2012/05/swemode_com.png och sökning på telefonnumret tar oss till en reco-sida där swemode plötsligt ligger i Huddinge och tillverkar och importerar kläder från Turkiet
https://www.internetsweden.se/wp-content/uploads/2012/05/swemode_turkiet.png

Avgör själv vad du tycker utifrån den mindmap jag gjort (klickbar PDF)

Jag vill avslutningsvis ännu en gång betona att jag inte anklagar dessa två näringsidkare för någonting (annat än att jag anser att de grovt åsidosatt sina åtaganden gentemot sina förskottsbetalande kunder).
Sen huruvida det överhuvudtaget finns/funnits några orginalprodukter till försäljning (som de på flertalet sidor hävdar är fallet), misstänker jag, kan komma att utredas separat huruvida det varit vilseledande..
Men jag har noterat att den ene näringsidkaren är dömd för klädstöld ..

Och personligen kan jag anse att Jönköpingåklagarens uttalande är ”förbättringsbart” och vill dra paralleller till bluffakturerande verksamheter – som jag uppfattar rättsväsendet i Jönköping, så behöver busar bara säga att ”Jo, det har blivit förseningar och vi har blivit lurade av leverantörer, men vi har planer på att skapa den där tjänsten som vi tagit betalt för”

När jag även läser att polisen i Gävle lägger ner förundersökningar kring identitetsstölder med motivering ”Inget brott att utnyttja annans identitet” – ja, då förstår jag lite hur illa det är..

Jag ska inte ge mig i kast med att mumla ”hedenhös” eller yla efter förändring hos Beatrice Ask.
Men jag kan konstatera att Sveriges lagar, eller snarare rättsvårdande myndigheters tolkning och tillämpning av dem, inte är förenliga med dagens kommunikationsmöjligheter och att brottsbekämpningen står inför en mycket brant uppförsbacke..


Related Articles

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *