World Anti Counterfeiting Day 7 June 2012

Idag 7 juni är det ”World Anti Counterfeiting Day” för 14:e gången.

World Anti Counterfeiting Day 2012

Det är dagen då det görs lite extra för att uppmärksamma piratkopiering runt om i världen och alla de effekter som det för med sig.

I Sverige uppmärksammas bla kampanjsidan vaddubetalarfor.se (som är en informationssida av SACG (Swedish Anti-Counterfeiting Group) eller ”Svenska Föreningen mot Piratkopiering”) av Svensk Handel, Läkemedelsverket och även jag skrev ett blogginlägg på .SE:s blogg för en tid sedan.

Svenska Föreningen mot Piratkopiering

Dagen till ära så bjöds jag dessutom in att hålla föredrag på ett lunchseminarium idag för SACG:s medlemmar.

Det var entusiasmerande att få full uppmärksamhet från ett 25-30 tal av Sveriges mer meriterade immaterialrättsjurister och representanter från varumärkesinnehavare.
Detta även fast mitt budskap var rätt så nedslående, med konkreta siffror och bevis på trender att detta fenomen är något som eskalerar i hela västvärlden och att privatkonsumenter låter sig luras hela tiden.

Det var ändå min uppfattning att presentationen gick bra och att det var uppskattat, men precis som när jag höll en variant av denna presentation för polis och åklagare i april
så fanns det en ordentlig laddning med frågor och förslag/diskussioner om exempelvis ifall förprövning av domännamn som innehåller varumärkesinnehavares teckenlydelser inte skulle vara en lösning på problemet.

Detta är något som jag naturligtvis inte är vän av, då jag förespråkar först-till-kvarn av lediga domännamn under alla TLDer och då det:

– för det första inte skulle komma åt rotorsaken: INNEHÅLLET på piratshopparna.

– för det andra slå vansinnigt fel då varumärkesinnehav inte ger någon automatisk förtur till ett domännamn.

– för det tredje, så finns i de flesta fall flera namnrättighetsinnehavare till samma lydelse
– för det fjärde, är dessutom vissa varumärken skyddade per län eller nationellt, andra inom EU osv. och dessutom under bla 45 olika varumärkesklasser – medan domännamn har en global spridning.

– för det femte skulle det inte vara hanterbart idag med 205+ miljoner registrerade domännamn under ca 280 TLDer – alla med olika villkor och förutsättningar – och än mindre om ett par år, då vi har många hundra, kanske tusentals nya toppdomäner.

Att jag anser att spärr av vissa teckenlydelser är ett tankefel tror jag även att det här inlägget visar..

När jag tittar bakåt i backspegeln, så tycker jag att det är lite lustigt att jag redan på .SE:s konferens Internetdagarna 2006, som inbjuden talare så talade jag om samma saker jag gör idag. Detta var dessutom ca 2½ år innan jag anställdes av .SE

Nej, när det kommer till domännamn, så förespråkar jag en genomarbetad domännamnsstrategi och att företag och varumärkesinnehavare håller sig stenhårt till den.
Anledningen är att vi kommer att se såå mycket domänskojare.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *