Hem » Internet » Domäner » Min syn på .nu-TLDn

Missa inte tidigare inlägg

Bedragare
september 29, 2016

Blir det Sveriges största bedrägeri genom tiderna?

Övrigt
augusti 31, 2016

Lägenhetsbluffar

Bluffakturor
augusti 29, 2016

När snillen spekulerar..

Phishing, intrång och ID-kapning
juli 23, 2016

Nytt SMS-spam

Bedragare
juli 9, 2016

VD-bedrägerier för DUMMIES

Bedragare
juni 19, 2016

VD-bedrägerier – bedragarnas nya svarta

Domäner
maj 12, 2016

Nu släpps zonfilerna för .se och .nu fria!

Bluffakturor
maj 8, 2016

Sydsvenskan har skrivit om Bolagsbasen idag

Bedragare
februari 12, 2016

50 anledningar till besvikelse

Övrigt
november 14, 2015

Vi är alla Parisare idag och Européer imorgon!

Bedragare
september 12, 2015

PRV varnar, eller vad sysslar de med egentligen?

Bluffakturor
september 6, 2015

När ska fakturabedrägerier börja tas på ordentligt allvar?

Bedragare
maj 18, 2015

Varumärkesbedrägerier

Bedragare
maj 6, 2015

ID-kapningar – extended version

Övrigt
april 23, 2015

Solskenshistoria!

Falska shoppar (ej lev.)
april 18, 2015

To good to be true

Internetsweden | Investigator
mars 13, 2015

Svensk brottsbekämpning – nu jäklar!

Internetsweden | Investigator
januari 15, 2015

Sagan om den svenska brottsbekämpningen och den onda spiralen

Bedragare
januari 7, 2015

JUSAB-härvan är märkligare än vad man kan ana!

Bluffakturor
december 29, 2014

En FULLSTÄNDIGT intetsägande och desinformerande artikel i skanskan.se

Internetsweden | Investigator
december 20, 2014

Brottstrender och utveckling på nätet – nu uppdelad med bokmärken

Internetsweden | Investigator
december 20, 2014

Tio saker som företag bör se upp för på nätet – nu uppdelad med bokmärken

Internetsweden | Investigator
december 20, 2014

Tio saker som privatpersoner bör se upp för på nätet – nu uppdelad med bokmärken

Övrigt
december 14, 2014

En personlig reflektion kring politikers syn på människors olika värde

Bedragare
december 14, 2014

Brottstrender och utveckling på nätet

Bedragare
december 14, 2014

Tio saker som företag bör se upp för på nätet

419-bedrägerier även kallade nigeriabrev
december 10, 2014

Tio saker som privatpersoner bör se upp för på nätet

Internetsweden | Investigator
november 28, 2014

Tre frukostseminarier 10-12/12

Myndigheter informerar och varnar
november 28, 2014

Polisen: Tips och råd om trygg julhandel

Internetsweden | Investigator
november 23, 2014

En skopa av sleven eller en nutida budkavel

Min syn på .nu-TLDn

Jag fick nyligen frågan på Webmaster Network om min syn på .nu-domäner och varför jag satsar på denna TLD, eftersom mitt svar blev lite av det längre slaget, tänkte jag även posta det här:

Jag är nog ganska mycket analytiker, men med ett stort intresse för domäner.
Som många också känner till har jag under flera års tid jobbat främst mot .se och .nu, men också mot flera andra som .com, .net mfl. TLDer. Och den viktigaste faktorn som jag ser är att domänregistreringar ökar hela tiden – lokalt, nationellt och globalt – Jag är övertygad om att det kommer att fortsätta så under mycket lång tid.

Varför tycker jag då att det är intressant med .nu? Hmm ja var ska jag börja..
”Nu” betyder ”Nu” för över 31 miljoner européer! (Svenskar, Danskar och Holländare)
Alltså TLDn drar ”naturligt” intresse för 3 språk – medan .se endast från 1

Tar vi .se så har den TLDn en presumtiv kundkrets på 9,2 miljoner – fler ”kan” den inte attrahera – för vi är inte fler.
.se-TLDn i sig har ca 730 000 registrerade domäner, medan .nu enligt min uppskattning har ca 130 000 registrerade domäner totalt dvs ca 18% av motsvarande registreringar under .se

Vidare tar vi danskarna – under .dk finns det ca 835 000 registrerade domäner – och alltså 130 000 .nu – vilket motsvarar 15,5%
Och slutligen så har .nl drygt 2,9 miljoner registrerade domäner – och där motsvarar .nu 4,5%
Det ger alltså ett ordentligt ”spelutrymme” för den ”näst bästa naturliga TLDn” för respektive land.

Går man sedan vidare med att ”Nu” betyder ”naken”för ca 270 000 000 människor (Frankrike 64,5milj, Portugal 10,6milj, Franskspråkiga Kanada 6,8milj och Brasilien 186milj.) så får man ytterliggare en dimension..

Och då har jag inte ens snuddat vid att ”.nu” uttalas ”new” och har möjlighet att attrahera den engelskspråkiga världen, detta är också intressant då Nunames sk premiumauktioner visat sig gå allra bäst för just engelska ord. Och det ska bli spännande att se vad som landar på [co.nu] som gick till en Brittisk budgivare i den senaste Premiumauktionen – när Britternas ”vanliga” TLD är [.co.uk]

Ganska tydligt finns det redan här en stor potential till ”merförsäljning” för aktiva ombud..detta bör enligt mig vara understött av aktuellt domänregister.

Men allt detta ”kan” ju vem som helst plocka fram uppgifter om och är egentligen inget speciellt.

Sen kommer en rad andra faktorer in, som att Danny Aerts på .SE (eller egentligen VeriSign) påvisat att .com-TLDn (som är #2 för Svenskt vidkommande) tappar succesivt på den Svenska marknaden, vilket på (iofs ganska lång) sikt borde innebära att .nu blir/är den ”näst” viktigaste TLDn i Sverige (som i dagsläget är #3) till antal registrerade domäner sett.

Att .nu-TLDn visat sig dra ett intresse (registreringar) från håll (Korea, Japan, Ryssland, Luxemburg, Tyskland och Belgien) som jag inte hittar någon egentlig orsak till, mer än att intresset ökat generellt för .nu

Att Premiumauktionerna dragit så pass stora summor (större summor än den officiellt mest kostsamma .se-domänen gått för).

Att .nu-TLDn trots brist på något större marknadsuppmuntrande initiativ under flera år, trots allt ökar hela tiden, främst i Sverige och Holland, men också i de andra länderna jag räknade upp).
Det är för mig en positiv tendens eller ett naturligt ”flow” – visst .nu ökar inte lika markant som .se på den Svenska marknaden, som sedan Danny Aerts sattes vid rodret för .se satsat en hel del på dels offentlig marknadsföring (som jag mer än två gånger ifrågasatt), men också genom ”gratiskampanjer” och ”gentemot ombuden kraftigt subventionerade” kampanjer.

Men fortfarande finns det också en rad Svenska verksamheter som valt/väljer .nu som sin huvuddomän – något som också ökar – detta är också positivt.

”Problemet” med .se (som jag ser det) är att .se-TLDn snart når en kritisk massa – dvs visst kommer fortfarande .se-domäner att registreras – men vid ca en miljon domäner (som .se siktar på att nå år 2010), så är de flesta ”bättre” .se-alternativen för en verksamhet upptagna – vilket då ger två alternativ – köp en domän på andrahandsmarknaden, eller satsa på en annan TLD.

Detta gäller även för .dk och .nl och är nog därför de Holländska registreringarna fortsätter att öka (trots brist på marknadsföring). Men hos Danskarna däremot verkar det gå lite trögare, de verkar vara ”mer trogna sin ccTLD” då de med 5,4miljoner invånare har 835K reggade .dk-domäner (mot Svenskarnas 730K med våra 9,2miljoner). Visst kan man hitta orsaker som att .dk är billigare och tidigare liberaliserad än .se – men jag tror inte att det är enda orsaken utan det registreras en hel del .com-domäner i Danmark – varför vet jag inte.

Däremot registreras en del konstigt nog i Norge – trots att ”nu” heter ”nå” på Norska – men jag tror att det grundar sig i att .no-domäner bara kan registreras av Norska företag (eller utländska) som är registrerade i ”Brønnøysundregistrene” (motsvarigheten till vårt bolagsregister) och dessa bolag får maximalt registrera 20 stycken .no-domäner var. Sedan att bokstaven ”u” ligger ganska nära ”o” på våra qwerty-tangentbord tror jag spelar mindre roll – eller något få tänker på iaf.

I dagsläget ser jag 3 faktorer som är direkt negativa för .nuTLDn, men Nunames är som jag ser det en liten flexibel organisation på runt 10 pers – där jag gissar att mycket kan hända väldigt snabbt om det vill sig.

Men för att summera det hela litegrann:
”nu” kommer alltid att ha en ”naturlig” publik på drygt 31 miljoner under 3 språk, Sedan har det viss betydelse även på världsspråken Engelska och Franska, och även Portugisiska. När .se, .dk och .nl blir ”överhettade” ser jag .nu som det naturliga alternativet.

Sen finns det lite av en ”hidden agenda” eller vad man ska kalla det …eller faktorer som jag håller för mig själv, som gör att jag ”sedan en tid” inriktat mig ganska hårt på .nu-domäner.

Jag skulle kunnat ha skrivit ”Jag tror på .nu” istället..men ville gärna utveckla mitt ”off-topicsvar”

Internet Sweden | Peter Forsman

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman

4 Comments

 1. Kristofer skriver:

  Hej

  tror också på .nu ser den mer och mer som ett andra val till .se.

  Det dyker också hela tiden upp ”stora” satsningar med .nu som main-domän.

 2. crille skriver:

  Hej,
  Ja gillar .nu riktigt mycket faktist. Bygger jag en sida till Svenska marknaden så kikar jag först och främst .se efter det kommer .nu. Så har jag gjort ett par år nu och gillar det faktist.

  Ha det bra /
  Crille

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *