Blocketbedragare – falsk transportbetalning

Blocketbedragare – falsk transportbetalning
ABC News – 419-scammers, hidden camera – Lagos, Nigeria

Med anledning av att bedrägerierna på blocket.se och andra köp&säljplatser ökar mest hela tiden, så vill jag belysa ett av de vanligaste bedrägerierna som nästan uteslutande rör annonser av bilar, båtar och andra fordon på exempelvis blocket.se. (Läs Blocket.se:s information om detta)

Bedrägeriet är i sig inget nytt, jag skrev faktiskt om en ”live-variant” av detta bedrägeri i början av 2010 och då rörde det en händelse som skett året innan. http://www.varningslista.se/kallgranskning/nigeriabrevbluff/

Bluffen kan jämföras med en ”omvänd” [highlights color=”red”]Advance fee scam[/highlights], som annars är den vanligaste sorten som skickas som ”nigeriabrev”, där du vunnit en massa miljoner på lotteri eller ärvt miljarder av någon som hade samma efternamn som du osv. Det enda som lotteriagenten eller konkursförvaltaren behöver är då en peng på ..det brukar börja med ett par tusenlappar, sen händer en massa omständigheter som gör att det kostar mer och mer och mer – och om du väl låtit dig luras in i det..så..

Men den här bluffen påstår alltså i det falska mailet att du har fått pengar insatta för din bil eller båt + så påstår köparen att han/hon betalt en summa som ska täcka fraktkostnaden för fordonet, vanligtvis runt 20 000-strecket.. och dessa pengar ska du betala till ett annat konto. Men problemet är alltså att e-mailet är falskt, du har inte fått några pengar – du blir alltså blåst på 20 000:-

Jag har tvekat kring att förklara hur dessa bedrägerier går till, av rädsla att agera ”nyttig idiot” dvs att jag sätter griller i huvudet på någon ny spoling.

Men det är trots allt viktigare att varna konsumenter från att bli drabbade och eländet växer som sagt ändå, så vi gör ett litet försök:

[dspp id=’transport’]

Related Articles

5 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Hanna , måndag 17 december 2012 @ 0:01

  Jag har precis blivit utsatt för en person som kallar sig Rita Saglind (mail på dålig engelska) ”Hon” ville ha mina Paypaluppgifter och för att jag skulle se beloppet som hon hade satt in så skulle jag först betala fraktkostnaderna till Western union för att sedan få tillgång till hela betalningen via Paypal. Tur att jag inte gick på detta:-)

 • Marie , torsdag 20 december 2012 @ 12:47

  Mina föräldrar har precis råkat ut för samma person, Rita Saglind. Exakt samma tillvägagångssätt som för Hanna.
  Tur att mina föräldrar har huvudet på skaft och kollar upp fakta.

 • Marie , torsdag 20 december 2012 @ 12:49

  Glömde ju säga att detta skedde i går ons 19 dec, så hon verkar ju vara i farten nu!

 • Bea , fredag 21 december 2012 @ 8:28

  jag har ocskå blivit kontaktat av ritasaglind@gmail.com !!!! varning hon/han är en bedragare

 • […] har likheter med exempelvis ”transportbedrägerier” eller ”Det glömda arvet” och det handlar alltid om färdiga mallar – […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *