Dagens Internet har fått ett bäst-före-datum

Strax efter kl.06 imorse fick jag meddelande om att beslutet nu var taget..

Inväntade att slippa vara först, och kunde sedan twittra:

”ICANNs beslut denna morgon kommer att eka i evighet – ”Dagens Internet” som vi känner den, kommer göras om..”

Imorse skedde alltså det som många hoppats på, medan andra oförstående skakat sina huvuden

– ICANN beslutade att fullfölja planen för att i ett först steg tillåta 500 nya toppdomäner.
Se den historiska omröstningen vid det 41:a ICANN-mötet i Singapore imorse här:

In i det sista så ansåg GAC (Government Advisory Counsel) att det var fel väg att gå med allför många frågor som fortfarande är olösta.
Och även den sista sessionen dagen innan beslutet var frustrerat hos GAC:

”Frustrated by his inability to get ICANN to adopt the GAC policy the Representative for European Commission Gerald de Graaf told ICANN Chairman Peter Thrush that the wasn’t sure if “he was talking to the deaf or stupid”.”

Medan många kort- och långsiktigt kan se detta som en möjlighet till bra affärer, så är jag pragmatiker och anser att detta kommer att ställa till det, mer än det gör nytta för utvecklingen av Internet. Men det är bara att gilla läget:

– för nu är bollen igångrullad, ingen återvändo och det kommer att gå fort nu..

Idag finns det ett 20-tal generic Top Level Domains (gTLDer) och från och med slutet av 2012 så kommer det alltså att finnas ytterligare 500 stycken.
De som finns idag är de nedan och datumet i parantesen berättar registreringsdatumet enligt IANA:s databas.
Där jag angett antal registrerade domäner (publika), så har jag angett räknedatum

.AERO (2001-12-19)
.ARPA (1985-01-01)
.ASIA (2007-04-12) 186,359 (1 juni 2011)
.BIZ (2001-06-25) 2,093,338 (1 juni 2011)
.CAT (2005-11-18)
.COM (1985-01-01) 95,133,216 (1 juni 2011)
.COOP (2001-12-13)
.EDU (1985-01-01)
.GOV (1985-01-01)
.INFO (1988-11-03) 7,821,036 (1 juni 2011)
.INT (1988-11-03)
.JOBS (2005-09-08)
.MIL (1985-01-01)
.MOBI (2005-10-17) 1,011,182 (1 juni 2011)
.MUSEUM (2001-10-20)
.NAME (2001-08-17)
.NET (1985-01-01) 13,947,438 (1 juni 2011)
.ORG (1985-01-01) 9,204,704 (1 juni 2011)
.PRO (2002-05-08)
.TEL (2007-03-01) 297,058 (1 juni 2011)
.TRAVEL (2005-07-27)
.XXX (2011-04-15)
Källor: IANA, Hosterstats

Räknar vi bara ihop de angivna siffrorna ovan så får vi ihop knappt 130 miljoner registrerade domäner.
De övriga toppdomänerna har alltifrån noll till några tiotusen registrerade domäner (men eftersom jag inte tillåts ange den källan, så låter jag bli).

Till ovan siffror finns sedan ccTLDer, alltså Country Code Top Level Domains eller landstoppdomäner, som exempelvis .se och .nu och de är ungefär 240 stycken.
Men beroende på hur ”äkta” toppdomän man räknar, så finns det fler som räknas som toppdomäner, men som egentligen är secondlevel domains. Exempelvis som .co.uk, me.uk, plc.uk eller .com.es, nom.es, org.es
Totalt finns det idag ca 260 eller ca 400 toppdomäner – beroende på hur man räknar.
Och registrerade under dessa finns totalt ca 210 miljoner registrerade domäner.

Domäntillväxten de senaste 4-5 åren har legat och snittat på mellan 7-11% – Totalt sett i ”naturlig tillväxt”.

Vi kommer nu om ca 1½ år att få 500 nya toppdomäner till att registrera under – eller kanske 700 till – beroende på om även de även kommer att använda second level domains.

Anser jag att det behovet finns naturligt efterfrågat idag? Svar: Nej, det är inte troligt

Jag anser dock att ICANN gör rätt att öppna upp för alla intresseområden på en gång, då jag ogillar diskriminering av någon sort.
Däremot ser jag att det varit klokt att begränsa antalet nya toppdomäner till initialt ett 50-tal i ett första steg, för att se hur det går.

Detta då ingen faktiskt vet vad 500 nya gTLDer kommer att innebära rent tekniskt..
Men nu är det bara att acceptera att det i en första omgång kommer att släppas på 500 och ICANN har vid flera tillfällen uppskattat antalet gTLDer på lite längre sikt till 5000 gTLDer.
Så ni kan ju fantisera själva..om inte läs då vidare!

Vad är det för gTLDer som det kommer att ansökas om då?

De som publikt berättat att de avser att ansöka är under 100 och delas upp i olika områden:

Community-TLDs (15 st.)
Bla .WINE, .POKER, .LOVE
Ethnic-TLDs (10 st.)
Bla .GAL, .KURD, .ZULU
geo-TLDs (20 st.)
Bla .AFRICA, .ENG, .FRA
city-TLDs (20 st.)
Bla .TOKYO, .PARIS, .MADRID
Brand-TLDs (3 st.)
.CANON, .UNICEF, .DELOITTE
specialized-TLDs (33)
.FILM, .SPORT, .WEB mfl
Mer info på: http://www.newtlds.tv/newtlds/

Efter att ha kikat på ovan TLDer, så uppskattar jag att max 10-20% kommer att vara intressanta efter att den lukrativa haussningen lagt sig. Vissa kommer att få hjärt och lungräddning innan de sedan säljs vidare till högstbjudande.
Men de stora posterna syns inte ännu anser jag. Dessa kommer att vara city-TLDer och framförallt TM-TLDer – dessa har i vissa fall inte ens inlett arbetet ännu, andra är i FULL gång och har redan haft offertrundor och tom redan valt tekniskt registry att anlita.

Så övervägande TLDer kommer sannolikt att ha en begränsad mängd registranter, kanske återförsäljare, stadsinvånare,

Kortsiktigt så tror jag att det kommer att bli hysteri _på riktigt_ Hysteri..
Låt mig förklara varför:

SUNRISE

De kommande sk Sunriseperioderna (Perioder där Varumärkesinnehavare har möjlighet att hävda förtur till att registrera de domännamn som de innehar registrerade namnrätter till)
Det vi sett historiskt är att hundratals ”fake-varumärken” kommer att registreras kort innan sunrise. Vid .eu:s sunrise så fanns det bla svenskar som registrerade sprayburksfärgnyanser till varumärken som;
”sex”, ”porn” ”hotels” osv. ”ett varumärke är ett varumärke – lika värt som någon annans”, det spelar alltså ingen roll inom vilken varumärkesklass du har namnrätten – bara du har namnrätten.
Vi har historiskt i Sverige även kunnat se hundratals ”bättre ord” under klasser som ”konstgjorda öron”, ”transporter över vatten” mm
I fallet med .eu så registrerades det ca 400 skuggregistrarer ett par dagar innan – vad dessa registrarer användes för kan du läsa här:
.EU-fiaskot (som väldigt få känner till)

LANDRUSH

Detta innebär ”Från noll till DDOS, på 3 sekunder” eller på svenska: släpp alla spärrar – först till kvarn.

En registrant har lagt eller lägger en beställning hos en registrar (ombud) som sedan tuffar på och gör sitt allra bästa för att registrera den önskade domänen för registranten.
Problemen historiskt sett har varit som i .eu-fallet ovan, är att då antalet kommendon en registrar kan göra, begränsas i antal per tidsenhet. Därför skaffar sig vissa aktörer sig större ”träffsäkerhet”
genom att ha registrerat ett stort antal registrarer sk ”skuggregistrarer”, som sedan i enad aktion kan BOMBA registryt med samma förfrågningar om samma domän för samma registrant.
Registranten är en bulvan för dem själva och skuggregistrarerna är i verkliga fallet små $50 dollars bolag, med en boxadress, utan hemsida – men som registrarerna äger genom bulvaner.

Kort efter att de åtråvärda domänerna sedan registreras, så läggs de ut i slutna eller offentliga auktioner.

Lite mer långsiktigt då, eller efter ett-två år..

SNAPBACK/NAMENAPPING

Här har ICANN redan idag ett problem vad gäller de generiska domänerna, i synnerhet .com och .net. (som är de mest åtråvärda)

Jag kommer nedan att peka på tidigare inlägg jag gjort, där jag visar att vissa aktörer egentligen har över 100 ICANN-ackrediteringar ”skuggregistrarer” var
– detta dels för att lyckas i framtida landrushs, men idag och sedan flera år, lyckas att registrera de domäner som fått högst bud på snapbackmarknadsplatser.

DOMAINTASTING

Som många känner till så har dessa registrarer även ägnat sig åt sk add/drop schemes eller ”Domaintasting” som det kommit att kallas, vilket innebär att de kunnat ”kidnappa” hundratusentals oregistrerade domäner under knappt 5 dagar och sedan lämnat tillbaka samtliga,

få registreringspengarna tillbaka, för att sedan direkt efteråt kidnappa dem igen. Domänerna placerades i sk parkeringsprogram (såna som visar textlänkar) och registrarerna kunde på så sätt tjäna på vad besökarna klickade på – utan att själv behöva betala för domänerna.
Detta lyckades ICANN få slut på efter många år, genom en ändrad prismodell, där endast 10% var gratis att släppa tillbaka, resten kostade fullt. Men det är idag inte kommunicerat om även denna modell kommer att gälla för de nya gTLDerna.
Läs mer: http://www.bobparsons.me/116/add-drop-scheme-how-millions-com-names-used-never-paid.html
http://www.bobparsons.me/117/35-million-names-registered-april-32-part-kiting-scheme-serious-problem-gets-worse.html

FRONTRUNNING

Frontrunning är det fenomen som bla NETSOL, Network Solutions tidigare pysslat med, vilket innebär att om du söker på en domän hos NETSOL, så ”låste” dem den domänen till NETSOL, så det gick inte att registrera den någon annanstans än hos NETSOL under en viss period.

TLD WILDCARDING

Wildcarding innebär att man sätter en ”catch-all” i roten eller på svenska att alla oregistrerade domännamn redirectar till en speciell parkeringssida, eller mer sofistikerade wildcardsidor relaterar domänens namn till vilka textannonser som ska laddas på just den sidan.

DOMAIN TYPOS

”Vanliga felstavade domäner” aftonbadet.se vs. aftonbladet.se

Precis som i DOMAINSNIFFING, så vet jag säkert flera ”aktörer” som sitter på centrala nätverksknytpunkter och läser av alla nx-domäner som alla besökare skriver in.
nx-domäner – är alltså inte registrerade. Därmed kan de skapa listor på vilka varianter av felstavade välbesökta webbplatser som de ska registrera för att sedan lägga i PPC (Pay Per Click) program, så att de tjänar pengar på näste gubbe som skriver fel och klickar på en textannons.
Se gärna mitt skarpa exempel från mitt föredrag Internetdagarna2009: http://www.internetdagarna.se/wordpress/wp-content/uploads/Forsman_Dom%C3%A4nmarknaden_inifr%C3%A5n.pdf
Eller ett inlägg jag gjorde i ämnet: http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/typos-en-vaxande-ekonomi-i-skuggan-av-internet

TLD TYPOS

Felstavade eller snarlika toppdomäner som befintliga. Här var länge .cm (Kamerun) ett utmärkt exempel på TLD-typo av .com. Där en Kevin Ham avtalat med registret för Kamerun att under 3 års tid få sätta ett wildcard i roten så att alla oregistrerade sidor förde besökaren till hans sida agoga.com

Killen som heter Kevin Ham tjänade ruskiga pengar på felstavande .com-besökare http://money.cnn.com/magazines/business2/business2_archive/2007/06/01/100050989/index.htm
Kamerun tog bort wildcardet, reformerade TLDn och hade landrush i slutet av augusti 2009 och är numera fritt att registrera.

DOMAIN SNIFFING

Detta har endast kunnat bevisas ett fåtal gånger, men det finns misstankar om det skett/sker utbrett. Domain sniffing innebär att ”någon” sitter mellan dig och namnslagningstjänsten där du kontrollerar om ett domännamn du just kommit på är ledigt.

Minutrarna senare märker du att det är registrerat – om det då inte var hos NETSOL, då är domänen bara låst till dem..
Det har även förekommit friska rykten om hur vissa, speciellt amerikanska större registrarer skulle samarbeta med/sälja sniffinglistor till domainsnatchers.
Problemet är att detta alltså inte går att bevisa och en sniffning kan ske varsomhelst mellan din PC till destinationen – lika möjligt är att någon hos din ISP insamlar denna data.

PROBLEM FINNS REDAN IDAG

IDAG har alltså ICANN registrarer som själva har 5, 10, 20, 40 och alltså upp till över 100 registrarer. Om det kan du läsa i del 5 här nedan.

Det är även så att ICANN beslutat att de tillåter att registrarer äger registryn (TLDer) och tvärtom.
Fundera en liten stund om vad det kan komma att innebära..vi pratar alltså INTE om 1 ny gTLD (vilket man endast tidigare kunna bevaka och vid varje landrush hittat nya manipulationer). Denna gång är det 500 stycken under kanske ett spann på 3-4 månader som kommer att sjösättas..

https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-1/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-2/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-3/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-4/
https://www.internetsweden.se/nya-gtlder-and-all-hell-breaks-loose-del-5/

När jag tittar tillbaka på vad jag skrivit om de här, så kom jag på att jag även dök ner lite i de då kända ansökningarna i slutet av august 2009
Nya TLDer – hur berör det oss och vårt användande av Internet?
https://www.internetsweden.se/nya-tlder-hur-beror-det-oss-och-vart-anvandande-av-internet/

Och då kom jag på att jag gjorde ett längre inlägg om just detta ämne långt innan jag anställdes på .SE, nämligen i mitten av oktober 2008
Tankar om de nya toppdomänerna
http://www.dnzup.se/allmaent/228-tankar-om-de-nya-toppdomaenerna.html#post244

Tänkte stanna här idag, men tänkte berätta lite mer om kostnader, problem, icke-standarder, anpassningar mm som registrarer behöver vara medvetna om..
Och såklart försöka ta med vilka fördelar de nya gTLDerna ger, lite tankar för den som kanske funderar på att ansöka..men framförallt vad jag ser att de nya toppdomänerna kommer att ha för inverkan på vårt dagliga surfande.

För den som inte sett det så:
http://www.iis.se/blogg/klart-for-nya-toppdomaner
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/internet-kommer-att-forandras-i-grunden
http://www.idg.se/2.1085/1.392329/klart-for-nya-toppdomaner
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13199305.ab
http://svt.se/2.22584/1.2459498/fritt_fram_for_vadsomhelst

Peter Forsman / ”Internet Sweden” – Abuseansvarig och domänspecialist på .SE

Läs mer här

Related Articles

13 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Markus Jalmerot , tisdag 21 juni 2011 @ 8:34

  Rätt säker på att .poker kommer få mer än en ansökan 🙂

  För övrigt tror jag city domäner är de som kan få störst genomslagskraft, uppskattning och förtroende hos allmänheten (t. ex .Tokyo, .Paris). Dock är de lite långa och det passar ju bättre för städer som New York som kan använda en naturlig förkortning (.NY).

 • Internet Sweden , tisdag 21 juni 2011 @ 10:04

  @Markus Jalmerot – Jo ev. kommer ord som poker få fler ansökningar, men jag är ändå inte helt säker på det – detta eftersom just ansökningsavgiften (non refundable) är 185 000 dollar och det är ju brända pengar för en ansökan som är klenare, har sämre förutsättningar, ”supporters” som backar upp den – än andra inlämnade ansökningar. Så jag tror att många kommer att fundera både en och två gånger innan man kunkurrerar med ansökningar.

  Jag håller med dig om att city-TLDer sannolikt kommer att bli populära för många, men det beror nog dels på ändelse, konkurrens och just vilken stad det handlar om.

  Tror att vi kommer att så både fullt utskrivna stads-TLDer som .stockholm och förkortningar som .sthlm – eller både och!

  Däremot har du fel i ditt exempel (.NY) – de nya gTLDerna kommer inte att erbjuda tvåställiga TLDer (det är endast ccTLDer som har). Därför kommer som kortaste alternativ New York att ha en .NYC – vilket du också redan kan hitta 3 stycken !!! olika ansökningar för:
  http://connectingnyc.org/
  http://dotnyc.net/
  http://registernyc.net/

  //Peter

 • Nya toppdomäner bra för sökmotorer? , onsdag 22 juni 2011 @ 12:00

  […] “Internet Sweden” Forsman anser att dagens internet därmed har fått ett bäst-före_datum efter beslutet, som fattades i Singapore vid Icanns 41:a […]

 • […] Dagens Internet har fått ett bäst-före-datum […]

 • Torkel , torsdag 23 juni 2011 @ 9:10

  185 000 dollar, non refundable känns som ett ganska bra filter mot skräp. Tror också på TLDer som tex .nyc, som lokalt har potential att bli lika stor som tex .se. Är dock skeptisk till tex .sthlm, är inte Sverige en för liten marknad? Visst, det finns många .se och .nu domäner registrerade, men hur många av de används för sajter med vettigt innehåll!?

 • Internet Sweden , torsdag 23 juni 2011 @ 9:23

  @Torkel – det finns 3 ansökningar idag om .nyc (så 2 kommer att bränna pengarna) men jag tror inte att det behöver vara metropoler för att lyckas med en city-TLD. Beroende på om den supportas av staden, så är det dels ”prestige”, men som City Network räknade på i ett inlägg http://wp.nu/atZ5 så når du break-even vid 12000 registreringar första året – och med tanke på STockholms 1+ miljon invånare, så finns absolut potential att det kan vara mycket inkomstbringande..

  Känns ganska åtråvärt med http://hotels.stockholm

  //Peter

 • Värt i veckan , måndag 27 juni 2011 @ 7:48

  […] Snart fritt fram för valfri toppdomän. De flesta verkar eniga om att this means trouble. […]

 • […] intressant kan man fråga sig — jo tänk efter — detta förvärv kommer ett par veckor efter att ICANN beslutat om ATT de nya gTLDerna kommer nästa år. Och i april 2012 vet vi vilka 500 helt nya gTLDer som kommer att se dagens […]

 • Anders , söndag 7 augusti 2011 @ 22:16

  Jag är tveksam till om det är några andra än de största multinationella företagen som kommer vilja/ha råd att köra på sin egna toppdomän och då mest för möjligheten till varumärkesbyggande.

 • Internet Sweden , söndag 7 augusti 2011 @ 22:51

  @Anders – Av de 188 publika ansökningarna ( http://dot-nxt.com/applicants/all ), så återfinns endast 7st. brand-TLDs (.unicef, .post, .motorola, .hitachi, .deloitte, .canon, .aigo)
  Det räcker för mig att anse att ditt antagande är felaktigt.
  Men det är ett halvår kvar och jag vet ett större antal brand-TLDs som inte ännu är publika, men även såväl geo, community mm- TLDer som är på väg in.

  Dessutom beträffande ”vilja/ha råd”.. hmm vi får väl se – men jag hoppas verkligen att du har rätt, dessvärre tror jag att du får gruvligt fel.

 • Andreas Bergström , torsdag 14 juni 2012 @ 20:45

  Ska bli intressant att se hur Google, som redan idag lägger sjukt stor vikt vid domännamn, förhåller sig till dessa nya TLDer. 🙂
  ———–
  Förvisso, men jag tror/anser att Google redan svarat på den frågan genom att man analyserar vilka 101 TLDer som Google själv ansökt om:

  ADS, AND, ANDROID, APP, ARE, BABY, BLOG, BOO, BOOK, BUY, CAL, CAR, CHANNEL, CHROME, CLOUD, CORP, CPA, DAD, DAY, DCLK, DDS, DEV, DIY, DOCS, DOG, DOT, DRIVE, EARTH, EAT, ESQ, EST, FAMILY, FILM, FLY, FOO, FREE, FUN, FYI, GAME, GBIZ, GLE, GMAIL, GMBH, GOO, GOOG, GOOGLE, GUGE, HANGOUT, HERE, HOME, HOW, INC, ING, KID, LIVE, LLC, LLP, LOL, LOVE, MAIL, MAP, MBA, MED, MEME, MOM, MOTO, MOV, MOVIE, MUSIC, NEW, NEXUS, PAGE, PET, PHD, PLAY, PLUS, PROD, PROF, RSVP, SEARCH, SHOP, SHOW, SITE, SOY, SPOT, SRL, STORE, TALK, TEAM, TECH, TOUR, TUBE, VIP, WEB, WOW, YOU, YOUTUBE, ZIP, みんな (Google på kinesiska), グーグル (Google på Japanska), 谷歌 (”Tillsammans” på Japanska)

  Som du ser är det flertalet generiska ord och uttryck, vid sidan av Googles varumärken och kännetecken, så det enda spännande anser jag huruvida Google står fast vid att INTE vikta geo-baserade domäner till en stad, land, region..det ska bli spänannde att se.
  Men de som anser att Google skulle ”döda” domännamnens ”vara”, tror jag får tänka om rejält..

  Peter Forsman | internetsweden.se

 • Kaos Distro , torsdag 1 november 2012 @ 10:19

  Jag är tveksam till om det är några andra än de största multinationella företagen som kommer vilja/ha Det räcker för mig att anse att ditt antagande är felaktigt.
  Men det är ett halvår kvar och jag vet ett större antal brand-TLDs som inte ännu är publika,

 • Internet Sweden | Peter Forsman , fredag 2 november 2012 @ 11:54

  @KAOS DISTRO – Jag förstår inte riktigt om du vet/förstår vad du säger!?

  Det finns idag 1930 ansökningar – alla publika!
  Däremot INTE en enda godkänd ännu http://newgtlds.icann.org/en/program-status/application-results/strings-1200utc-13jun12-en och det finns som du ser flera aktörer som kraftigt spekulerar i detta med flera hundra ansökningar.

  Nu kommer ICANN släppa på maximalt 1000 nya toppdomäner per år, och vad som är kommunicerat ska det bli 500 i första vändan, så detta kommer att släppas på i etapper, men det du inte bör glömma är att dessa 1930 ansökningar endast handlar om ”det första ansökningsfönstret” – snart öppnar nästa..

  Så att ”hemliga” brand-TLDs skulle sitta hukade är nonsens, om de överhuvudtaget ansökt så finns de i listan – annars finns inte någon ansökan. Och om ansökan finns, så får vi se om de blir godkända. Om de blir godkända så har de kanske 25-30% chans att rullas ut i första batchen..vilket uppskattas vara tidigast nästa höst.

  Peter Forsman | internetsweden.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *