Deprimerande polarisering av kriminalpolitiken

Deprimerande polarisering av kriminalpolitiken

Jag lyssnar på Linda Snecker (V) och Morgan Johansson (S) i ett klipp där de debatterar brott och straff i Aktuellt.
På ena sidan står V och talar om fattigdom och utsatthet som orsaker till kriminalitet och på den andra sidan står S och talar om straffskärpningar.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/v-och-s-debatterar-kriminalpolitik-i-aktuellt

Och här sitter jag och blänger på dem och funderar på vad det är för enögda personer som göder dem med underlag och efter vems agendor jobbar dem? Det verkar lite som att V och S vevar med sina plastbilar, utan att ens vara i närheten av sandlådan.

Far from the sandbox Photo: damongman

Personligen tror jag att sociala insatser för att ”fånga upp” den svans som V och S kallar det, mest skapar en falsk trygghet och en något friserad sanning för respektive kommun, stadsdelsförvaltning eller välmenande organisation.
För det kommer alltid att finnas de människor som själva väljer att ställa sig utanför Sveriges (och andra länders) lagar. Och det är ALLTID individens val! Men de man väl lyckas få bort från gatorna är i flesta fall de ”utnyttjade”, de som får utföra ”andras” uppdrag.
Förvisso lovvärt och humant för individen, men det gör inte ett skvatt för att motverka kriminaliteten.

Men jag tror lika lite på att 20, 30, 40, 50 lagskärpningar spelar någon roll, eller för den delen nya lagar, inte minst för att fler och strängare straff inte skapar fler Poliser (eller civilanställda utredare).
Utan fler Poliser (och civilanställda utredare) , så spelar straffskärpningar ingen roll..
Men avskräckande syfte då, den viktiga signalpolitiken?
– knappast, om budskapen inte följs upp får det snarare motsatt effekt!

Det är på något sätt som att Polisreformen i januari 2015 inte gjort en dugg jävla nytta inom Polisen eller så har myndigheten genomfört något gigantiskt generationsskifte, där man glömt den lilla detaljen som heter ”kunskaps- och erfarenhetsöverföring”

Vad mig anbelangar så är det i Sverige, Polisen i Malmö som besitter den absolut största kunskapen och erfarenheten kring sina gäng- och våldskriminella.
Efter år av skjutningar i regionen, så genomfördes Operation Draupner 2012, där Stefan Sintéus, chef för länskriminalpolisen i Skåne i augusti 2012 säger:

– Under vårt arbete med mordutredningarna såg vi tidigt kopplingar till bedrägeriverksamheten, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalpolisen i Skåne. I de här kretsarna [den organiserade brottsligheten] var man tidigt ute med kortkapningar.
Nu ser vi hur strategiskt viktiga kriminella finns med kring bluffakturorna.

https://www.sydsvenskan.se/2012-08-28/draupner-slar-mot-bluffmakare

Stefan Sintéus talar om kortbedrägerier och fakturabedrägerier.
Men efter 2012 till idag, kan vi ju addera på ett 15-tal nyare [typ av]bedrägerier, för bedrägeri är en amöba som förändras över tid allteftersom nya sårbarheter i samhället kan utnyttjas och inbringa brottsvinster. – Inse det!

Det jag förundras över är att Politiker generellt verkar drabbas av akut synbortfall varenda gång det påtalas att det är bedrägerier och ekonomisk brottslighet som är kärnan som måste bekämpas.
Kärnan så tillvida att det är den osynliga och outredda brottsligheten som ger brottsvinster som i sin tur göder och möjliggör i stort sett all annan organiserad kriminalitet.
Narkotika- och vapenpartier, gängens revirpinkande, avrättningar och maktdemonstrationer, skuggsamhällen av svartarbetande papperslösa och ID-fabriker med mycket mera, är ju bara symptomen av att ”pengar rullar in som det ska nu

Och det är mitt budskap med denna lilla text:
Brottsförebyggande program handlar i min värld mindre om att vurma för de människor som väljer att ställa sig utanför samhället, utan istället handlar det för mig om att identifiera brottsuppläggen, identifiera sårbarheterna som utnyttjas och stärka upp dessa.
Gör det svårare att tjäna stora pengar på osynlig brottslighet som inte utreds, identifiera och gör punktinsatser och svält ut en stor del av annan kriminalitet.

Jag fattar inte ens att politiker ska behöva debattera det här – för oavsett politisk övertygelse, så är det ju allas vårt Sverige som brottsligheten åderlåter – så bara gört!

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *