Missa inte tidigare inlägg

Övrigt
augusti 13, 2018

Porrspam, prenumerationsfällor och udda toppdomäner

Övrigt
augusti 13, 2018

Inom kort: Den viktigaste händelsen på väldigt många år.. FFF, Finacial Fraud Forum !

Övrigt
augusti 10, 2018

Ett bedrägeri i minuten (Juli 2018)

Övrigt
augusti 3, 2018

Konsumentproblem, Kinashoppar och Google

Övrigt
maj 29, 2018

10 år med internetsweden.se

Övrigt
maj 27, 2018

Klockan är tolv, allt är lugnt! – eller?

Övrigt
april 21, 2018

Sökresultatkapningarna – smart googling

Bedragare
februari 7, 2018

Facit på “Lag och ordning”-inlägget

Bedragare
februari 6, 2018

Lag och ordning förutses bli en av de viktigare valfrågorna 2018, men..

Övrigt
november 12, 2017

När landet lagom först blev allt, sedan..

Övrigt
oktober 31, 2017

Idag är det en bra dag för svenska konsumenter!

Bank ID
oktober 30, 2017

Ont, det gör ont, det gör ont..

Bedragare
oktober 25, 2017

Ett litet inlägg om enkel källkritik

Bedragare
augusti 17, 2017

Men varför gör inte polisen någonting då?

VD-bedrägerier
juni 11, 2017

Nu ett år senare så säger jag det igen: ca 100 miljoner kronor per dag!!

Skadlig kod
februari 28, 2017

Sverige minst drabbat av skadlig kod i världen Q4 2016

Domäner
december 21, 2016

Dagens tankenöt – “Utgivningsbevis i orätta händer”

Bedragare
december 17, 2016

När Polischefer förenklar..

Övrigt
december 15, 2016

Dagens tankenöt – “Spökbolag”

Källgranskning
december 8, 2016

Aftonbladet är osnygga!

Övrigt
december 6, 2016

Bra att veta om e-postadresser.

Falska sidor och immaterialrättsliga brott
november 2, 2016

Hur företag och varumärken utnyttjas, utan att polis “kan” agera..

Bedragare
oktober 5, 2016

Kostnaderna för bedrägerier är större än vi kan ana

Massmedia informerar och varnar
oktober 2, 2016

Det begås ett bedrägeribrott varje minut, året runt!

Bedragare
september 29, 2016

Blir det Sveriges största bedrägeri genom tiderna?

Övrigt
augusti 31, 2016

Lägenhetsbluffar

Bluffakturor
augusti 29, 2016

När snillen spekulerar..

Phishing, intrång och ID-kapning
juli 23, 2016

Nytt SMS-spam

Bedragare
juli 9, 2016

VD-bedrägerier för DUMMIES

Bedragare
juni 19, 2016

VD-bedrägerier – bedragarnas nya svarta

Det är något jag behöver berätta om kinesiska piratshoppar..

På tre år så ser antalet kinesiska piratshoppar som enbart inriktar sig mot svenskar, ut att minst ha tredubblats i antal!

Med kinesiska piratshoppar (eller kinashoppar) så avser jag webbshoppar som falskt utger sig för att erbjuda märkesprodukter till löjligt låga priser och domännamnsadresserna är vanligtvis registrerade på kinesiska innehavare, ligger på kinesiska namnservrar, ibland på kinesiska webbservrar, har kontaktemailadaresser som är kinesiska (gratisplattformar i Kina som exempelvis qq.com eller 163.com), betalningarna går vanligtvis via kinesiska betalningsväxlar och inte minst; i de fall det verkligen skickas några piratkopierade produkter till konsumenten, så sker leveransen från Kina. Det  är ett trubbigt användande av mig av termerna kinesiska piratshoppar (eller kinashoppar) eftersom jag är övertygad om att det finns stora mängder av fullt legitima webbshoppar från Kina likaså, men i brist på annan benämning, så förstår ni nu i allafall varför jag kallar dem som jag gör.

För ungefär 3 år sedan så skrev jag ett varnande inlägg om det jag kallar kinesiska piratshoppar som så ut så här. Det jag då gjorde var att jag plagiatsökte texter och granskade bilder mm, men också baklängessökningar på namnservrar och webbservrar.

För ett drygt halvår sedan så skrev jag ”Kinesiska piratshoppar” – omöjligt att stoppa! och efter att jag i helgen granskat detta på ett lite annat sätt så är jag mer övertygad än innan om att dettta inte kommer att gå att stoppa, speciellt inte med dagens brister inom regelverk, myndighetsutövning och inte minst den okunskap och naiva beteenden som konsumenter har tendens att uppvisa.

I oktober 2011 så sökte jag av “hela internet” efter träffar, medan jag nu enbart granskat en (1) namnserver. Namnservern som jag granskat har över 1 miljon domännamn som slutar på .com, .net, .org, .biz och .info.
Genom att ta den miljonlistan i alfabetisk ordning, så gör jag sedan nyckelordssökningar och kan då lyfta ut hela block om 10-100 domäner åt gången som är variabler av varandra.

Men jag tröttnade när bruttolistan var uppe i över 11 000 domännamn, så då byter jag fokus och granskar istället den listan och plockar ut en mer svenskorienterad lista – alltså jag lyfter ut de namn som redan i domännamnet signalerar att de har en svensk målgrupp.

Den listan som jag då trattade ner blev då ca 450 domäner som är inriktade mot att lura svenska konsumenter, den listan hittar du här.

Efter det så tog jag fem (5) slumpade domännamn ur listan ovanför och plagiatsökte texten i copyscape.com och satt nu med en ny lista på över hundra adresser som använder samma svenska texter, den listan hittar du här.  I enstaka fall är det överlappande adresser, men de allra flesta “nya”.

2011 så hade jag en lista på 160 shoppar som inriktade sig mot svenskar och redan här så har jag alltså 450 +100 stycken, och jag har jämförelsevis bara skrapat lite på ytan.

Och det som dock skrämmer mig en smula är att jag hittar domännamn som inte det minsta, går att relatera till exempelvis varumärken som Nike, Canada Goose eller Hollister:

22natter.se
atocadaraposa.com
byttegull.net
divided-we-stand.biz
faircity.se
g3news.se
globalementvotre.com
golfandwines.org
historiadegrecia.eu
jrr-art.com
komtilltro.se
larsolofs.se
ljungsbilvard.se
matochkultur.se
nomeproprio.eu
oopix.se
rems.se
sabrokero.com
sacgru.net
sdei.se
seab-ab.se
shuf.se
skoogsbygg.se
stallmogarden.se
vindbrukhalland.se
xryses.net
zwiitzer.se

Vad konstigt kanske du tycker – men det gör faktiskt inte jag, utan det här är nästan en naturlig följd av det jag sett tidigare:

För varumärkesinnehavare och olika myndigheter har under 5-6 års tid lekt katt och råtta med att stänga ner sidorna, men de har jobbat helt bakvänt och siktat in sig på adresser istället för innehållet.

Det har även resulterat i att Google har jagat domännamn som innehåller varumärken i domännamnet följt av exempelvis shop+sverige – och dessa har då helt försvunnit ur SERP, Sökresultaten.
Det har funkat “sådär” tycker jag..

Men vad det istället gjort är att “kineserna” i stor omfattning hackar legitima “schyssta” sidor och lägger upp sitt innehåll där istället(utan innehavarnas vetskap såklart), sedan registrerar de raybansvenskautlopp.com och redirectar till den hackade sidans innehåll.

ELLER så registrarer de alltså domännamn som tidigare varit registrerade, men som släppts fria igen och därför är registreringsbara och jag tror att jag gått igenom samtliga domäner i listan ovan och det är just såna domäner, som alltså haft annat innehåll och inriktning tidigare.
Styrkan med att registrera ovan domäner är att de fortfarande kan ha mängder med länkar TILL sidan och de kan även finnas indexerade i olika gamla kataloger mm, som ger dem fördel när de ska värderas av exempelvis Google.

Adresserna ovan “straffas” inte av  Google och de kan dessutom ha viss fördel pga av tidigare innehåll, och det går alltså utmärkt att registrera en eller flera domännamn som flyttar vidare besökaren till den som innehåller “webbshoppen”
Det är lite svårt att förklara, men det här inlägget kanske gör det bättre ”Kinesiska piratshoppar” – omöjligt att stoppa!

Jag kan inte idag se något som skulle förändra denna ökning, utan det enda som kanske kan förändras över tid är konsumenters beteenden och (i många fall, mer än lovliga)  godtrohet.

Så jag ser information och varningar som det viktigaste medlet mot att vi låter oss luras.


EDIT: Glömde att lägga till filen med de 11 000 adresserna, som nu hittas här

Internet Sweden | Peter Forsman

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för.. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *