Svenska staten glufs glufs

kakmonsterJag har följt utvecklingen av internetrelaterade bedrägerier som kan härledas till Malmö under många år nu.

Och sedan kulmen 2011, så har Skånes brottsbekämpning kraftsamlat mot den organiserade EKO-brottsligheten, inte minst med hjälp av förstärkning från NOLG, Nationella Operativa LedningsGruppen.

Och resultaten har inte låtit vänta på sig ..eller jo, det var just det.. vänta är just det vi fått lära oss att göra, men resultaten har till slut kommit. För vi har sett flertalet domar mot de mest aktiva bedrägliga verksamheterna från Skåne. Det har jag lovordat och det fortsätter jag att göra..

Men på senare år har även Skatteverket börjat flytta fram sina positioner och senast idag läser jag i Sydsvenskan om hur två styrelseledamöter i två bluffbolag, personligen upptaxerats av Skatteverket på 1,5 miljoner vardera, (plus andra upptaxeringar). Dessa två personer företrädde ANNONSKONSULTERNA SKANDINAVIA AB och KASTOFON MEDIA AB som jag varnade om för över 3 år sedan: 3/10 2011

Skatteverket var sedan, förhållandevis, snabbt framme och frös tillgångarna för bolagen, något som sedan Sydsvenskan berättar om 31/3 2012.

Det som är så intressant med artikeln är att den visar vad annan statistik misslyckat med – hur många som verkligen betalar bluffakturorna: var tredje mottagare! – 33,6%

33_6

Men om nu Skatteverket kunde vara ”tidigt” ute – 6 månader efter att jag konstaterat samma sak som framgår i artikeln vid ”momsbeslaget”..
Kastofon (3/10 2011) https://www.internetsweden.se/varning-for-oresundmedia-se-kastofon-media-ab-556859-459
Annonskonsulterna (3/10 2011) https://www.internetsweden.se/varning-for-annonskonsulterna-se-annonskonsulterna-skandinavia-ab-556731-9917

..och Skatteverket även upptaxerat de båda herrarna på 3+ miljoner, utan att de ens blivit dömda för det bedrägeribrott bolagen misstänks ha utfört:

De misstänks för att ha lurat tusentals personer och dragit in 30 miljoner kronor på falska fakturor.

Källa

Om de lyckats kamma in 30 miljoner och det är 33% som betalar, så innebär det att det handlat om 90 miljoner i bedrägeriförsök – grovt räknat så handlar det då om ca 50 000 fakturor!
Eller med andra ord 33,6% av ca 50 000 fakturor är ca 16 800 GENOMFÖRDA bedrägerier och således ca 50 000 – 16 800 = ca 33 200 Bedrägeriförsök

Och hur i H-vete kan det komma sig att Polis och Åklagare inte lyckats ställa dessa herrar inför rätta efter 3 års tid?
Min poäng är inte att kritisera Polis och Åklagare för ovan, utan peka på VEM som har tid och resurser med VAD

– Jag tycker att det är beklämmande att SKV är kapabla till ”glufs glufs” flera år före brottsbekämpningen kan pröva skuld i rätten.
(Och i Stockholm har Polis/Åklagare inte ens åtalat ett bluffakturerande företag på 10 år – vilket är.. förbättringsbar resursfördelning!)

Och det hela gör i min bok att det handlar om 9 + 3 = 12 miljoner av de 30 miljoner eller 40%  som Staten, genom Skatteverkets försorg, garanterat sig av brottsoffrens pengar och det innan att ens förövarnas skuld prövats i rätten.

Jag vill inte och kan inte tycka att det är acceptabelt, utan ser det istället ovilligt som att Staten gör sig medskyldig till bedrägeriet.
Men jag kan faktiskt se SKV i den ”gamla vanliga” traditionella rollen som ”second best” eller det som brottsbekämpningen benämner som ”Al Capone” – dvs att SKV träder in ..i det fall.. det inte går att lagföra för det egentliga brottet, men det är det alltså inte alls tal om här, utan precis tvärtom.

..och det alltmedan den drabbade småföretagaren förblir det fattigare offret och kan se sig i himlen efter återbetalning – och det oavsett utgång i Tingsrätten.

Ska det verkligen vara så här?

Låt oss verkligen hoppas att det blir en märkbar  och radikal förändring från årets början när 21 polismyndigheter blir en.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *