DUBBEL varning för waplotto.net/EuroMillions!!

Men vad sjutton räcker det inte med en enkel varning? Jag tror att du kommer att förstå varför..
Jag har tidigare berättat genom https://www.internetsweden.se/svensk-brottshydra/ hur dessa busar lurat svenskar på pengar sedan internet var riktigt ungt och folk använde 28K-modem. Det inlägget uppdaterades sedan med Waplotto.net och när jag såg att en del tidningar, svt, lotteriinspektionen mfl började skriva och varna för dem, så fick jag för mig att det skulle vara NÅGON som skulle börja agera.
Först skickades alltså ett sms till spridda mobiltelefoner i Sverige, och abbonemangsinnehavarna blev debiterade genom sin teleräkning. Men ganska snart agerade ”Etiska rådet för betalteletjänster”  http://www.etiskaradet.se/ och skriver:
WAP-Lotto/Euromillions
ERB får för närvarande, maj månad 2010, in många anmälningar angående en tjänst som kallar sig för WAP-Lotto. Det verkar som om företaget bakom denna tjänst skickar ut obeställda marknadsföringsmeddelanden i SMS.
Företaget bakom WAP-Lotto hade tidigare en betalteletjänst, som debiterades via kortnummer 72120. Det företag som ansvarar för kortnummer 72120, ett företag som heter mBlox, valde dock att stänga av den aktuella tjänsten den 1 april, efter att ERB fått in ett stort antal klagomål mot tjänsten WAP-Lotto. Efter att betalteletjänsten stängts av har företaget bakom tjänsten WAP-Lotto istället valt att själva debitera tjänsten genom att skicka fakturor till användare som loggar in på deras sida med mobilnummer och angiven kod.
Trots att tjänsten marknadsförs genom direktreklam till mobiltelefoner kan ERB tyvärr inte göra något åt detta då verksamheten faller utanför vårt mandat. Vad gäller frågor om marknadsföringen av tjänsten kan vi hänvisa till SWEDMA, som tagit fram etiska regler för marknadsföring via telefon när det gäller andra tjänster än betalteletjänster. För kontaktuppgifter till SWEDMA, se www.swedma.se .
Rådet rekommenderar konsumenter som drabbats av fakturor från WAP-Lotto/Euromillions att vända sig till den lokala konsumentvägledningen för att få hjälp med att bestrida fakturan.
Men istället börjar då fakturor från ett Svenskt företag skickas ut till höger och vänster och som ska avse samma sak som teleabbonemangsdebiteringen gjorde innan de blev avstängda från den.
På svt.se skriver PLUS 21 juni 2010 om detta fenomen och frågar bla den Pressansvarige på Lotteriinspektionen lite frågor:
Finns det något lotteri alls bakom?
Själva lotteriet som Waplotto säljer lotter till kallas för EuroMillions. Här är det svårt att veta huruvida det finns något verkligt lotteri med chans att vinna pengar bakom Waplotto/EuroMillions, eller om det hela så att säga är bluff från början till slut.
På Konsumentverket tittar man bara på hur lotteriet marknadsförs. Lotteriinspektionen är den myndighet som har översyn över lotterier i Sverige. Men eftersom Waplotto/EuroMillions inte är baserat här i landet så är det inte så mycket Lotteriinspektionen kan göra.
My Hamrén, pressansvarig på Lotteriinspektionen, berättar att det finns ett stort europeiskt lotteri med många inblandade länder som heter EuroMillions. Men om Waplotto verkligen har något med det lotteriet att göra, eller om man bara lånat namnet EuroMillions, det är svårt att avgöra.
– EuroMillions är ett välkänt namn på många håll, i och med att lotter säljs i många länder blir vinstsummorna väldigt stora. Så jag kan förstå att andra företag vill bli förknippade med det. Men för att vara med i EuroMillions måste man bo i de europeiska länder där lotterna säljs, säger My Hamrén.
http://svt.se/2.109801/1.2046885/manga_lurade_av_lotteri-smsJag besöker då Lotteriinspektionens hemsida och kan där läsa mig till att samme pressansvarige redan 10 dagar tidigare bouncat undan sitt ansvar med hänvisning att lotteriet inte ligger i Sverige; (Senast uppdaterad 2010-06-11 11:06:03 av My Hamren)
Bluffakturor från EuroMillions och WAP-lotto
Lotteriinspektionen får just nu många frågor angående ”bluffakturor” från ett lotteri benämnt Euromillions. Lotteriet förmedlas till svenska konsumenter via www.waplotto.net.
Lotteriinspektionen är central förvaltningsmyndighet för frågor om spel och lotterier. En av inspektionens uppgifter är att medverka till att utbudet av illegal spel- och lotteriverksamhet minskar i landet. Vi har däremot inga befogenheter eller möjligheter att utöva tillsyn över eller ingripa mot lotterier som är anordnande i ett land utanför Sverige. EuroMillions är ett utländskt lotteri och faller därför utanför Lotteriinspektionens ansvarsområde.

Konsumenter som har fått bluffakturor från lotteriet uppmanas att polisanmäla detta och att bestrida fakturan. På Konsumentverkets hemsida finns information om hur man bestrider en faktura, se under fliken ”Klaga”. Klicka därefter på ”Vara du inte beställt”.  Information om blufflotterier finns också på Konsument Europas hemsida.
www.konsumentverket.se
www.konsumenteuropa.se
Är det någon mer än jag som reagerar på att denna myndighet först varnar för ett fullt legitimt Europeiskt lotteri (EuroMillions) pga av att ett blufföretag bytt ut en Tysk flagga mot en Svensk i deras logotype
Jämför bluffen http://wp.nu/6k med orginalet http://wp.nu/6m
Den ansvariga myndigheten väljer sedan alltså att HELT bortse från är att samtliga fakturor inte kommer från något utländskt lotteri, utan från ett SVENSKT företag (FastighetsInv. i Skåne AB) som påstår att det finns ett lotteri..
Jag hade faktiskt förväntat mig mer av den Svenska Lotteriinspektionen..
Nu har det gått ytterligare en månad..och varför skriver jag det här inlägget idag?
Jo, för ett par dagar sedan gjorde jag det man borde kunna förvänta sig att ”andra” skulle ha gjort – sökt svar!

Jag kontaktade helt enkelt det företaget som är ansvariga för det RIKTIGA ”Euro Millions” Nationale Loterij http://lotto.be/nl/Spelen_en_Winnen/default.aspx
och förklarade att jag undrade med anledning av SMS/fakturor/aktieandelar istället för lottrader mm.
Och jag fick svaret idag..
Beste,
Naar aanleiding van uw vraag van 25/07/2010 om 23:15 gelieve hieronder het antwoord van de Nationale Loterij te vinden.
U kunt ook op uw ticketnummer 20100725/015 klikken om het antwoord te lezen.
Antwoord :
Dear Sir, waplotto.net is not affiliated with the Belgian National Lottery. Sincerely, Het Meldpunt
Met vriendelijke groeten,
Nationale Loterij
Alltså fanns där alltså aldrig något lotteri på waplotto.net, utan de har bara snott och gjort om loggan och utnyttjat varumärket.
Det var alltså en DUBBELSCAM: BLUFFAKTUROR för medverkan i ett BLUFFLOTTERI
..därför tycker jag att det är värt en ”dubbel varning”.

Läs mer här

Related Articles

35 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Nicklas , fredag 30 juli 2010 @ 9:12

  Det måste ju kunna gå och stoppa dessa nissar.

 • Property Marbella , fredag 30 juli 2010 @ 14:00

  Vad hade du trott skulle hända, när svenska flata myndigheter har möjligheten att hänvisa eller bolla vidare problemen till en annan myndighet blir resultatet det så här, tyvärr.

 • Gubben , lördag 31 juli 2010 @ 7:21

  Tack för en utmärkt och klargörande atikel.

  En fråga:
  Borde det inte gå att polisanmäla Företagsinvest i Skåne AB (eller den där Jassica Martinsson som ligger bakom företaget)?

  PS
  Jag kontaktade för en tid sedan Malmöföretagets revisionsbyrå om deras klients beteende – nu har revisionsbyrån avsagt sig uppdraget och bolaget saknar numera aukt. revisor! Intressant och vad jag förstår fortfarande ett brott mot AB-lagen.

 • Kenneth Gustafsson , torsdag 12 augusti 2010 @ 15:49

  Jag skickade tillbaka fakturan med bestridande. Dom tog inte emot den. Jag fick tillbaka brevet oöppnat. Nu har jag fått ett sms:
  Inkasso: De 1a Inkasso ärenden har skickats. Vill ni avsluta ert konto(utan inkasso) , betala 498kr till bankgiro…………..innan 20/8. EuroMillion

 • Barbro Lövhaga Florén , torsdag 12 augusti 2010 @ 17:59

  Hej!
  Fått ett likalydande SMS i dag. Trots att jag betalt för en icke beställd tjänst och meddelat detta på olika sätt!!!Betalt för att detta bedrägeri sköts så lamt, eller? Slå till och få slut på eländet. De personer som ligger bakom. Det är inte för sent att lära vad som är rätt och fel. Sänd / Barbro L F

 • Gubben , torsdag 12 augusti 2010 @ 18:07

  Kenneth G: Fick ett identiskt SMS idag. Det gick inte att svara på meddelandet – knappast förvånande! Om det kommer ett inkassobrev så är det bara att bestrida kravet.

  Ska bli intressant att se om
  1. Det går att komma i kontakt med inkassoföretaget och om de kvitterar ut rekbrev med bestridandet.
  2. Om det är ett ”riktigt” inkassoföretag, d.v.s. registrerat i Sverige och hos Finansinspektionen. (Sådana här blufföretag som Malmöföretaget brukar inte kunna använda sig av godkända inkassoföretag)

 • Internet Sweden , torsdag 12 augusti 2010 @ 18:32

  Kenneth, Barbro och Gubben – Jag förstod att det var något sånt som hänt idag, eftersom jag fick en stor besökarpik mellan 11-12 idag som alla besökte detta inlägg och det jag tidigare gjort om ”Svensk brottshydra” som beskriver deras tidigare verksamheter, så jag gissar att det var där i krokarna som SMS:et skickades ut.
  Vänligen se: http://wp.nu/konumentverket

  //Peter

 • Jag har fått samma skit , torsdag 12 augusti 2010 @ 20:47

  Fick samma SMS idag om inkasso med deadline 20/8. Har aldrig beställt tjänsten, varken via SMS eller någon hemsida på nätet. Trots detta kom ”INKÖP” (faktura) på 399:- i mitten på Juni till min arbetsplats (abonnemanget står på min arbetsgivare) vilken bestreds på deras hemsida. Lämnade samtidigt in polisanmälan. Brottsrubricering ”bedrägeri med hjälp av faktura”. Påminnelsefaktura på nu 499:- kom andra halvan på Juli viken även den bestreds, nu genom brev adresserat till Fastighetsinvest i Skåne AB.
  Sedan kom SMS:et idag………
  Vad ni gör så låt Er inte skrämmas att betala. Någonstans måste dessa bluffmakare gå på pumpen med sina bedrägerier.

 • Peter Niklasson , söndag 15 augusti 2010 @ 22:52

  Om jag fick ett sådant sms skulle jag svara till dom jävla nötterna att de kan se sig i röven efter mina pengar och be dem komma personligen och fråga.

  Inkasso, jo tjena, troligt att det skulle gå.
  Säkert någon jäkla porrfilmsinspelare från Skåne som bytt branch och försöker sno oss svensson på pengar.

  Fan, skulle strypa det där cpt som sitter och skickar hotsms.
  Ta ert jävla lotteri och rövknulla varandra jävla mongon.

  Skåningar. FUCK OFF!

 • Internet Sweden , söndag 15 augusti 2010 @ 23:30

  @Peter Niklasson – Även om jag har viss förståelse i sak rörande busarnas verksamhet, så undanber jag mig den typ av vokabulär i kommentarerna.

  Ogillar även att du antyder att Skåningar generellt skulle ha med detta att göra.

  – Jag ÄLSKAR skåningar!!

  Låter din kommentar vara ocensurerad denna gång, men det blir inte fler..

  //Peter Forsman

 • Gubben , torsdag 26 augusti 2010 @ 21:32

  Idag 26 aug kommer ytterligare ett sms. Denna gång kallat ”Lagkrav”. Snacka om amatörer! Tror de verkligen att folk går på det?

  Jag har ännu inte fått något korrekt inkassobrev hemsänt. Inte heller något korrekt krav från kronofogden. Har någon fått det?

  OM något sådant dyker upp (vilket verkar allt mer otroligt) är det läge att agera, dvs bestrida kravet.

 • Gubben , fredag 27 augusti 2010 @ 20:15

  Det verkar som om de lagt ner även sin ”nya” hemsida eulotto.se. Någon som vet mer?

 • Internet Sweden , fredag 27 augusti 2010 @ 21:20

  @Gubben – Ja, jag känner till en del i ärendet, men tänker skriva ett inlägg om det istället för att skriva här – eftersom det ser ut som att det kommer att ta ny fart igen..

  //Peter

 • katarina , onsdag 15 september 2010 @ 15:47

  Även jag är utsatt för dessa bedragres terror!.. det började med en vanlig pappersfaktura. som jag självklart polisanmälde och bestred enligt konstens alla regler.. sedan gick det en tid.. och sedan började de olika SMS:en dyka upp.. med hot om inkasso osv..
  det senaste anlände i dag och lyder:

  DOMSTOL
  1:a ärenden har skickats till domstol angående waplotto.
  läs
  http://www.testfakta.se/article.aspx?a=
  488611 Kontakta KO & be den hjälpa er med kommande advokat KOSTNADER. ko`s råd och hjälp till er kommer bara att kosta ER pengar.
  Undvik mer avgifter, betala 498 kr till bankgiro 5483-4593

  rena rama skrämselpropagandan!! notera också stavfelet i första raden. det är inget som jag har stavat fel på, utan detta är vad som står i sms:et, ordagrant! tycker det är skit att svensk lagstiftning inte kan sätta åt dessa bedragare!..

 • ROLLE66 , onsdag 15 september 2010 @ 16:50

  HEJ

  va gör man om man fått ett sånt sms/brev?
  ska man anmäla det til polisen?

  jag ficke ett sådant brev om att jag skkulle betala för 1,5 månad sen om att jag hade gått med lotteriet.

  IDAG 15-SEP-2010 komm ett SMS från ”DOMSTOL” om att det skulle bli dyrt om jag inte betalade 500 kr till Bgiro xxxx-xxxx

  ringde Telia men de kunde inte spåra SMS et till något nummer , det står bara SMS från Domstol.

  va gör man nu ?

 • Internet Sweden , onsdag 15 september 2010 @ 18:24

  @ROLLE66 – Polisanmäl! vad du än gör betala INTE!
  //Peter

 • Ann , onsdag 15 september 2010 @ 18:26

  Jag har också fått sms med hot om Domstol idag 15 sep.-10
  Mycket olustigt men jag betalar inte. Har polisanmält och skickat bestridan till skurkarna.
  KO säger att man inte ska betala, men vem gör något?
  Comviq spårar inte sms för privata kunder endast för polis.

  När tar eländet slut?

 • […] från bla – modemkapning till betalporr – kreditupplysningar – bilvärderingar till nu PÅHITTADE lotterier, så ATT det fortsätter kan vi ju vara säkra på.. var pusha_url = […]

 • Internet Sweden , onsdag 15 september 2010 @ 19:07

  @Ann – Du har helt rätt – det måste till ett intresse från polisen.

  Jag hann skriva ett inlägg om dessa nya hot-SMS:
  https://www.internetsweden.se/waplotto-skickar-ut-nya-hot-per-sms/

  //Peter

 • Gubben , torsdag 16 september 2010 @ 11:01

  Som sagt ovan, BETALA INTE! Av alla de olika SMS dessa skurkar skickat är det inget som uppfyller några formella krav på åtgärd från mottagarens sida. Har du bestridit utskickad faktura/fakturakrav så är nästa steg att bestrida ett brevkrav från inkassobyrå. Vad jag vet har ingen ännu fått sådant inkassokrav (deras anonyma SMS-inkasso har ingen som helst juridisk betydelse enligt vad jag forskat fram).
  MEN DET ÄR ALLTID BRA ATT POLISANMÄLA BEDRÄGERIFÖRSÖKET.

  Om ärendet sedan, mot förmodan, skulle gå till kronofogden så är det bara att bestrida där också. Först därefter kan skurkarna lämna ärendet till domstol. Också där är det bara att bestrida kravet.
  Dessa skurkar försöker skrämma oss genom en patetisk kedja av SMS: 1) inkasso, 2) lagkrav och nu 3) domstol.

 • Lars torstensson , onsdag 22 september 2010 @ 14:05

  Tycker egentligen inte man ska belasta varken KO eller polisen med sån här skit. Bry er inte om dem överhuvudtaget.
  BETALA ALDRIG.

 • Lasse , fredag 24 september 2010 @ 11:21

  Har inte tänkt att betala något till bedragarna. Men varför kan ingen göra något för att stoppa dem? Jag har polisanmält men anmälan kommer tillbaka med orden, brott kan inte styrkas? Hur kan skojare få hålla på och djäklas på det här viset. Är det någon som vet hur man filtrerar bort SMS av det här slaget? Måste jag byta telefonnummer?

 • Jan Skoglund , tisdag 5 oktober 2010 @ 21:13

  Hatten av för Peter som kämpar och röjer i träsket. träsken, för att vara mer tydlig. Att Du orkar. Respekt.

 • Gubben , fredag 29 oktober 2010 @ 11:49

  Idag 29 oktober kom följande SMS till mig:

  ”Då konsumentverket ej kommer till beslut i ert ärende anses ej några fel begåtts. Unvik inkasso. Betala hela er skuld nu 5187 till BG 5483-4593 Waplotto”

  Ger dom sig aldrig? Måste jag byta telefonnummer för att bli av med dem eller…?

 • Mari , torsdag 2 december 2010 @ 9:42

  Jag fick också detta SMS från Euromillions (i början av juni i samband med att jag bytte mobilabonemang hos Telia till ett med surfabonnemang vilket jag inte hade tidigare….). Har Telia läckt ut detta? SMS:et kom exakt samma dag som Telia aktiverade mitt nya abonnemang vilket kändes väldigt olustigt.
  Råkade iaf via länken komma in på hemsidan, men loggade aldrig in för jag misstänkte att det var det som de ville…
  Har bestridit fakturan och påminnelsen. Har haft kontakt både med Polisen, Konsumentverket samt DM-nämnden vilka bara sa att jag skulle bestrida allt och inte betala. Har fått ”inkasso” och hot om domstol via SMS, samt SMS om Konsumentverket. Inget av det sistnämnda hr kommit i pappersform. När fakturan och påminnelsen kom så var de skickade till mitt andranamn och de enda ställen som jag har haft det namnet registrerat på har varit på Hitta och Eniro, hmmmm, väldigt konstigt. Jag inbillar mig därför att de inte kan skicka mitt ärende vidare till inkasso då de inte verkar ha mitt tilltalsnamn och ej eller mitt personnummer (eller har jag fel?).

  De här skojarna borde sättas dit så att det ryker… Finns säkert många som går på skrämseltaktiken och betalar, men JAG kommer inte ge mig. Har ju inte fått levererat något av dem alls.

  Lyck till alla och ge er inte!

 • […] ..och varnar för WAPlotto/Euromillions-scams https://www.internetsweden.se/dubbel-varning-for-waplotto-neteuromillions/ ..och försöker ha ett par veckors semester..men det blir även en del nödvändig och dessutom […]

 • […] DUBBEL varning för waplotto.net/EuroMillions!! | Internet Sweden om domäner och annat Says: juli 29th, 2010 at 21:44 […] en enkel varning? Jag tror att du kommer att förstå varför.. Jag har tidigare berättat genom https://www.internetsweden.se/svensk-brottshydra/ hur dessa busar lurat svenskar på pengar sedan internet var riktigt ungt och folk använde […] […]

 • […] brottshydra på internet DUBBEL varning för waplotto.net/EuroMillions!! Förnyad varning för waplotto.net/EuroMillions – ny skepnad på väg! Varning Norge – nu har […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *