När Polischefer förenklar..

Reflektion på DN Debatt. ”Enkla åtgärder kan stoppa de rekordmånga bedrägerierna”

—-
Bästa Mattias Falkbåge och Ulf Johansson,
Jag ids inte skriva ett debattinlägg genom DN, men skriver istället några rader här.

Med undantag av 2009/2010 har antalet bedrägerianmälningar ökat med 15 000-20 000 anmälningar varje år, vilket motsvarat 12-14% de senaste 10 åren.
Av den anledningen gick det redan i januari 2016 att förutspå att antalet anmälningar för 2016 skulle ta sig förbi 200 000-strecket.

Och varför det är så lätt att förutspå ser du på bifogad bild över den officiella BRÅ-statistiken för bedrägerianmälningar.


Den röda linjen indikerar när internet på allvar blev ”ett” med allmänheten – (men inte med den svenska Polisen).

Antalet bedrägerianmälningar låg på drygt 120 per dag för 15 år sedan till över 500 per dag förra året och i år sker en anmälan MINST var tredje minut, dygnet runt, året runt.
Detta utan att kompetens- och resursstärkning att utreda bedrägeribrott skett hos svensk Polis. Och de ynkliga satsningar som skett det senaste halvåret kommer inte göra någon skillnad på ett par års tid.

Fördelningen av bedrägerianmälningar mellan jan-nov 2016 har dessutom ökat i regionerna Sthlm, Väst och Syd som nu tillsammans står för 69,7% av alla anmälningar.

Och där Region Stockholm (Ulf Johanssons Polisregion) utmärker sig med sämst personuppklaring i landet med 3,96% att jämföra med rikssnittet på 6,63% för bedrägerianmälningar.
(BRÅ-statistiken påstår dessutom att 7 394 fall är personuppklarade under perioden, vilket är en chimär.
Då ca 2100 av dessa ”personuppklarade fall” handlar om beslagtagna fakturaliknande erbjudanden som beslagtogs i Piteå och Uppsala innan de skickades till utländska mottagare (alltså som i teorin eventuellt var  möjliga målsägare om de väl fått erbjudandet) och där varje kuvert anmäldes enskilt av Polisen själva.
Därför är en ett rikssnitt på 4,75% (jmfr. 5 294 st.) personuppklaring för bedrägerianmälningar jan-nov 2016 närmare sanningen, vilket baserat på era estimerade 200 000 anmälningar innebär att över 190 000 fall klarar sig undan Polisen i år.)

När NBC bildades hösten 2013 (officiellt våren 2014) så var budskapet ”Bedragare får hårt motstånd”

Och en vecka före Julafton 2016 publicerar nu alltså Chefen för NBC och Regionspolischefen för Stockholm en ”tomtelista” med 5 önskningar som dessutom påstås vara ”Enkla åtgärder kan stoppa de rekordmånga bedrägerierna”.
– Det är lätt att se denna lista som fel forum/mottagare och även aningen fel fokus, men oavsett är ingen av de 5 punkterna ”enkla åtgärder”.

1. Det finns idag ca 20 kreditupplysningsföretag som är konkurrenter till varandra.
Ni ska få dem att samverka med gemensam hantering och dela information?
Ni vill få personnummerinnehavare att aktivt godkänna anmärkningskontroller, gissningsvis via en opt in-funktion och tror att det är enkelt.
Samtidigt som ni verkar ha en övertro till att handlare gör dessa kontroller, när såväl små som stora istället kalkylerar att det sker.
http://www.breakit.se/artikel/1322/stenbecks-modesajt-blast-pa-175-miljoner-nu-utreder-polisen-fallet

2. Jag är enig om behovet, men vägen dit är långt ifrån enkel.

3. Att tro att bankerna kommer att förvåra kundernas köp över internet är inte en enkel uppgift och heller ingen lösning, då många av CNP-bedrägerierna med svenska kort sker i utlandet där koppling till Secured by VISA eller 3D Secure saknas.
Lösningen torde istället handla om att uppmuntra bankerna att ersätta befintliga kort med denna typ av kreditkort som flera europeiska banker redan erbjuder.
http://money.cnn.com/2015/03/26/technology/security/credit-card-dynamic-cvv/

4. Eftersom varje slagning är en kostnad för e-handlaren, så kommer detta inte att ske, då det är en affärsmässig risk som handlaren gör.
Att påtvinga detta – inte möjligt!

5. Detta har påtalats sedan PRV:s Bolagsbyrå skötte detta på 70-talet.
Och visst förekommer bolagskapningar, men de är inte alls vanliga, utan däremot den eskalerande uppsjö av nybildade och vidaresålda bolag med falska eller ID-kapade företrädare, vilket är mycket besvärande att Bolagsverket registrerar utan vidare kontroll.
Underlagen som skickas in är dessutom i många fall undermåliga eller felaktiga, men som trots allt godkänns av Bolagsverket.
Att Bolagsverket inte är en kontrollerande myndighet, anser jag utgör det största hotet mot den svenska välfärden idag.

Så sammanfattningsvis anser jag att ni har fel, det är bara en annan nyans av svart!

Idag direktavskrivs över 60% av samtliga bedrägerianmälningar och det är en nivå som jag aldrig kommer anse är rimlig!

Resursstärk och utbilda istället bedrägerirotlar, förstärk med erfarna poliser och civila utredare, internetspanare, analytiker och betala drägliga löner!

Om det inte sker, så kommer er tomtelista att vara betydligt längre nästa år, då antalet anmälningar kommer närma sig 220 000 stycken och personuppklaringen sämre än idag.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *