Vem putsar din dator?

Keyloggers är som det hörs av namnet något som loggar keystrokes (tangentnedslag) dvs spelar in varje tangentnedslag du gör via tangentbordet.

Och det är inte på något sätt så att Keyloggers är något nytt utan förekommer som mjukvara sedan ”Hedenhös” och som vanligtvis göms i bilder, program, dokument mm och vanligen som bilagor i e-mail eller som i värsta fall automatiskt laddas ner till din klient, bara du besöker en webbsida.
Men skillnaden med mjukvaru-keyloggers och hårdvaru-keyloggers är att Anti-Virus program i allra flesta fall detekterar och skyddar dig och din PC från mjukvaru-keyloggers – men det är betydligt värre med hårdvaru-keyloggers (som sitter ”utanför” PC:n, där ett vanligt Anti-Virusprogram inte ger något skydd).

Och det känns lite ruskigt för mig att se den här videon (längre ner), för det är nästan exakt det modus jag under ett par års tid uppmanat brottsbekämpningen att vara observant för – detta tillsammans med det faktum att det i vissa ”bolagsgrupperingar” börjat dyka upp mängder av städbolag – och så ofta att det sticker ut!
Och.. ska jag kanske tillägga i samband med brottsutredningar där det inte klarlagts hur förövare kunnat komma åt, för brottet helt avgörande information.

Min poäng har varit och är: att vanliga företag sällan gör bakgrundskontroller av städföretagen de anlitar, än mindre av de som utför arbetet, utan tvärtom så anlitas ofta städföretagen efter ”bästa pris” och nya städare/lokalvårdare/sanitetstekniker som kommer när du går hem – nån som reagerar? Nej sällan..

Och är inte kundföretaget nöjd med utförd städning, så byter de bara till nytt städföretag – allt glömt och förlåtet, tack men nej tack vi har valt att säga upp avtalet.
Samtidigt som man kanske gett tillgång till företagets lokaler på ett för de anställda eller för verksamheten högst besvärande sätt..

Och det är den här typen av hybridblandning mellan den ”digitala världen” och den ”verkliga världen” som är lurigast att förstå sig på och det lilla insamlande ”USB-minnet” kan ju vara spårlöst borta dagen efter (tillsammans med ödesdiger information).

Ta nu en titt på denna video.

Saken är att bedragarna inte ens behöver stöka till det med byte av ett tangentbord (som riskerar att skina mer än det som fanns där innan), utan det räcker med att plugga in en keylogger som är stor som ett USB-minne, mellan PC:n och tangentbordets kontakt.

keylogger1
Och precis som videon berättar, så är dessa små djävulsting numera så sofistikerade att de trådlöst ansluter till en accesspunkt och skickar iväg informationen krypterad via e-mail.

Jag skulle också vilja påstå att 98% av alla användare inte skulle förstå vad det är – om de väl skulle upptäcka dagens keyloggers på baksidan av sin stationära PC.
Och de små manickerna har 2mb lagringskapacitet, som motsvarar ca 6 månaders tangentnedslag..

Tänk dig själv vad du hinner besöka och logga in på under ett par veckors tid, som mailkonton, Social media-konton, onlinespel, poker- och casino-sidor, lagringstjänster, betalningssidor, kanske ett webbhotell – ja du förstår vad jag menar..

keylogger3

Och dessa små tingestar säljs dessutom helt öppet på internet och betalas exempelvis med (ironiskt nog) med direktbetalning från Nordea..

skrill

Det är inte min mening att skrämma och förvirra med FUD;  Fear, Uncertainty, and Doubt (rädsla, osäkerhet och tvivel), utan istället informera, medvetandegöra och i bästa fall få dig att titta nån gång extra på baksidan av din PC.
Och det kanske inte skadar att  googla städfirman ni anlitar eller har för avsikt att anlita?

Hellre det än få konton kapade eller tömda eller kanske till och med hela bolaget kapat..

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *