När svensk polis uttalar sig, då är det skämskudde som gäller!

Ska jag?
naee jag kommer bara att uppfattas som stygg, eller..

Jag sitter och tittar på TV4-nyheterna som växlar om till Lokala nyheter
Och jag ber dig titta på det här videoklippet – spola fram till 3:30 in i klippet och låt det rulla.

TV4Nyheterna%20Stockholm%2022:33

Inslaget handlar om att Stockholmare blivit av med 70 miljoner genom att konsumenter låtit sina datorer infekteras av trojaner, som i sin tur länsat och flyttat pengar från de drabbades bankkonton.
I inslaget intervjuas den mycket kompetente Marcus Murray, som upprepar det jag och många med mig pekat på under många år:

”Polisen är hopplöst efter de kriminella på nätet”

Men sedan kommer det..

Talesmannen för Stockholmspolisen Kommisarie Lars Byström vid Länskriminalpolisavdelningen uttalar sig:

”Ja, det är ju lite komplicerat eftersom det passerar då ett antal *ehh* mailadresser och alltför ofta skickas pengarna utomlands, så det komplicerar ju det hela”

Jag tappar hakan och känner att jag befinner mig i det som närmast kan beskrivas som ett chocktillstånd – vad fan är det karln säger?

Jo bäste läsare – det är så pass illa att talesmannen för Länskriminalpolisen i Stockholm inte vet skillnaden på en IP-adress och en mailadress – utan blandar ihop dessa två saker.

En mailadress ser ut så här: info@internetsweden.com
En IP-adress ser ut så här: 192.168.0.1

Om polisens talesman verkligen inte vet hur trojaner, bank-ID, statiska PIN-koder, banktransaktioner och kontomålvakter fungerar?
– varför i allsin dar överhuvudtaget då uttala sig och slå in en spik i kistan för trovärdigheten för polisen?

Så jag vet inte om det är medvetet av TV4 Stockholm, eller om det var en understrykande lyckoträff av vad Marcus Murray sagt 20 sekunder innan:

”Polisen är hopplöst efter de kriminella på nätet”

..och för den som för en sekund tror att det är just Stockholmare som är speciellt utsatta så kan jag uppdatera den personen med att det är fullkomligt nonsens.

Trojanerna sprids ursinningslöst på Internet och saknar helt geografisk urskiljning av vem som smittas.

Anledningen till att Stockholmspolisen utreder detta är pga av att det är anmälningarna inom upptagningsområdet..

Att Stockholmspolisen sedan uppskattar summan till över 70 miljoner, berättar egentligen bara att den egentliga summan är extremt mycket högre.
Eftersom det först och främst handlar om att drabbade behövt märka att de blivit av med pengar och sedan tagit steget att polisanmäla, vilket vi vet att alla inte gör.

Väldigt ofta agerar dessa kontopåhälsningar om ganska små belopp, som ofta smälter in i de vanliga månadsbetalningarna för kontoinnehavaren, men då återkommer dem istället.
Och eftersom Stockholmspolisen är en av 21 polismyndigheter som i antalet bedrägerianmälningar får in ganska precis 33% av anmälningarna i landet, så är det lätt att förstå att det egentligen handlar om åtminstone 210 miljoner – sannolikt mycket mer, som det egentligen handlar om.

Problemet är bara att om kompetensen är så här pass hög inom den polismyndighet som hanterar en tredjedel av bedrägeriärendena – ja vad kan man då gissa sig till händer med anmälningarna på andra polismyndigheter..

Men det kommer vi aldrig få klarhet i eftersom dessa 21 polismyndigheter INTE samarbetar med denna typ av brott – så ingen vet..ingen!

Jag har tidigare uttryckt visst missnöje kring detta:
https://www.internetsweden.se/vargen-kommer-inte-vargen-ar-redan-har/

https://www.internetsweden.se/sparbanken-oresund-harvan-andra-bedragerirattegangen-avbryts-och-skjuts-upp/

https://www.internetsweden.se/polisen-forstar-inte-efter-3%C2%BD-ar/

—-

Liten uppdatering:

I den senaste rapporten från APWG (Anti Phishing Working Group) som släpptes 1 februari och som avser 3:e kvartalet 2012 (Juli-september), http://www.apwg.org/download/document/84/apwg_trends_report_q3_2012.pdf

så är 22,46% av sveriges datorer infekterade av skadlig kod.

2246procent

Av denna skadliga kod, så står trojaner för 78,04%

7804procent

För att titta på den procentsatsen ur ett annat perspektiv så besöker vi SCB undersökning om hur många som 2012 hade tillgång till Internet hemma
http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____281488.aspx

Denna graf säger kanske inte så mycket, men det är 94%.

scb1

Och hur mycket SCB anser att det är ser vi nedan, alltså 6 574 500

scb2

Nu vet jag inte om det är rimligt att räkna med att alla har tillgång till egen dator – kanske inte..
Men samtidigt så har jag läst att det i snitt finns över 2 datorer per hushåll, men det är egentligen inte så viktigt, eftersom en dator som används av flera personer – kan drabba flera bankkonton om den väl är infekterad
– om du förstår hur jag menar.

Så om vi gissar att det handlar om 6 574 500 multiplicerar med 22,46% och multiplicerar resultatet med 78,04% så har vi 1 152 364 stycken trojansmittade datorer i Sverige.

Förstår du varför jag oroas över att polisen inte kommit längre?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *