”Registret över romer i Sverige”

Två nya inlägg i samma ämne:
”Registret över romer i Sverige” – 2,0 dagar senare (extended version)

”Registret över romer i Sverige” – 5,0 dagar senare (Final cut)

 

———————————————————————————–

Vad är det som har skett?
En analysfil skapad i mjukvaran Analyst’s Notebook har läckt från Polisen till Dagens Nyheter, som i en blandning av okunskap och scoop-iver slår upp informationen om dessa existens som att det handlar om etnisk kartläggning av romer i Sverige.

terrorverktygI stort sett hela svenska nyhetsindustrin hakar sedan på nyheten och en efter en intervjuas politiker, sakkunniga och myndighetsrepresentanter i fördömande ordalag, med ”nationell katastrof” och liknande mupp-dumheter.

För helt plötsligt har en ensam analysfil blivit ett ”register över romer”..

Passus:
Jag är inte bekant med aktuell fil och har inte haft kontakt med den och jag jobbar överhuvudtaget inte med aktuell programvara, utan kartlägger personer, grupper och sfärer från helt andra perspektiv än vad filen visar prov på.

Men det här ”rom-registret” är ju hemskt och fruktansvärt Peter, vad är det med dig?

– jo, Kalle Anka-jornalistik är vad det är!

Finns det någon som på allvar tror att det handlar är ett etniskt register, med anledning av etnicitet – så tänk för fan om!

Någon idiot har olovligen förmedlat polisiär underrättelseinformation till pressen, som tuggat i sig utan att förstå innebörden.
Detta ”scoop” kommer också lagom förträffligt till att den hetska debatten om Projektet REVA lagt sig och det är sådär ”lagom nyhetstorka” i övrigt..

– Ingen som helst faktakontroll har skett i svensk media, utan samtliga smiskar på de nytänkande poliser som faktiskt försöker göra sitt jobb
Så om vi först tar oss an det påstådda ”rom-registret” så VET INGEN hur många romer som bor eller befinner sig i Sverige – INGEN!

Högerextrema krafter menar att det handlar om ca en halv miljon, medan det mer troliga är att det handlar om mellan 30-50 000 stycken i Sverige.

så vi kan då till att börja med att konstatera att Polisen i så fall gjort ”ett sämre jobb” i det fall de hade haft för avsikt att kartlägga romer i Sverige om de endast lyckats med en tiondel (4 000)!?
Eller med andra ord; 9 av 10 romer har inte varit aktuella att ta med i filen..

nazityskland

För vad handlar då denna läckta analysfil egentligen om?

– Jo precis som Polisen i Skåne redogjort för, så inkluderar den ca 4000 personer med relationer till personer som är dömda och/eller misstänkta för brott i Sverige.

Men är det då relevant att inkludera hela familjer, avlidna personer och småbarn i denna typ av analyser?

– Ja naturligtvis, för att förstå ”osynliga” släktband, få fram möjliga adresser, telefonnummer, kontoinnehavare osv osv. så är denna typ av research HELT nödvändig.
Den aktuella filen i sig innehåller ingen information om brottsmisstanke utan det är relationerna som är viktiga att fastställa.

Som jag skrev inledningsvis, så är jag inte bekant med aktuell fil och vet därför inget om innehållet, mer än vad alla andra sett från medias bilder idag.

Vad jag däremot VET är att ett stort antal personer av denna etnicitet förekommer i utredningar av EKO-brottslighet av niosiffriga belopp i Sverige – årligen, men om detta är skälet till analysen vet jag ingenting om.

Dessutom mycket sällan som huvudmän, varför relationer och kopplingar är extra viktiga att utreda för brottsbekämpningen.
Jag känner dessutom till fall där bla romer har ID-kapats och placerats i bolagsstyrelser, för att två veckor senare ersättas i styrelsen av sin ID-kapade svåger och i vissa fall går det att misstänka att misskreditering/släktfejder är en av anledningarna.

Denna information som finns synligt i filen (och betydligt mer) finns dessutom fritt för VEM SOM HELST att få ut enligt offentlighetsprincipen genom att kontakta Skatteverket:

De uppgifter som finns lagrad folkbokföringen (Skatteverket) är:

– namn (efternamn, förnamn, eventuellamellannamn, efternamn som ogift)
– personnummer
– postadress
– fastighet, församling och kommun där man är folkbokförd samt datum för ändring (flyttning)
– make, registrerad partner, barn, föräldrar, vårdnadshavare och adoption med data
– födelsehemort eller födelseort
– medborgarskap
– civilstånd med datum för senaste ändring
– flyttning till Sverige
– avregistrering från folkbokföringen på grund av
– dödsfall eller dödförklaring
– flyttning från Sverige
– obefintlighet
– anmälan om upptagande i röstlängd
– gravort

Det du behöver är en person att börja med, sen är det bara att traggla på, även om den kan ta en del tid att sammanställa.
Och din sammanställning får endast vara för privat bruk, journalistiska ändamål eller om du innehar utgivningsbevis enligt Datainspektionens regelverk.
Men denna typ av ”relationslager” är självklart endast ett bland flera för insamling av underrättelseinformation för kriminalpolisen.

hitler

Ett annat relationslager kan vara att förstå de exempel på att när ett 35-tal personer är folkbokförda i samma 3-rumslägehet, (varav flera är misstänkta för brott).
Det är relevant att förstå relationen mellan lägenhetsinnehavaren och de misstänkta
– Om inte annat för att fastslå släktskap eller ej.
– Det förekommer även (generellt) att främmande personer skriver sig på andra personers adresser, utan deras godkännande eller vetskap.
(precis som att det förekommer att ovetande personer sätts i bolagsstyrelser, utan sin vetskap eller godkännande.)
Är den aktuella mjukvaran viktig – att den visuellt visar relationer, istället för med text?
Är antalet 4000 personer som berörs viktig – Hade det hela varit annorlunda om det handlat om 400, 40 eller 4 personer?

Hade det varit annorlunda om det handlat om kartläggning av 4000 personer med relationer till den kriminella MC-miljön, Södertäljenätverket eller till den baltiska maffian eller för den delen om de kartlagda är boende i …Sölvesborg och har relationer till kriminella individer?

Skånepolisen gör ett helt fantastiskt jobb i kampen mot den organiserade brottsligheten – något som 20 andra polismyndigheter i landet har att ta till sig från.

Att de nu osakligt kritiseras för en läckt analysfil innehållande släktskap till kriminella är ju bara skamligt illa av svensk media, för att inte tala om den politiskt tillsatte rikspolischefen.

Ska vi överhuvudtaget våga skriva 4, 40, 400 personnamn i en Excel-fil, utan att svensk media och Datainspektionen kommer jagandes?

– PATETISKT!

Och i motsats till Bengt Svensson, så hoppas jag vid gud att det inte är den enda analysfilen som finns kring sfärer av brottsmisstänkta hos den svenska polisen!

———————————-

 

Jag anser att motivet med analysfilerna är HELT avgörande: Polisen måste få tillåtas utföra spanings- och underrättelsearbete.
Av de anledningar som media presenterat har åtminstone jag inte kunnat läsa mig till att syftet varit något annat än just att analysera relationer runt brottsmisstänkta.

Med det betackar mig anklagelser om att ovan artikel ger sken av att jag  skulle ogilla vissa folkslag – vilket bara är tramsigt och oseriöst i mitt tycke.

 

Related Articles

38 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Romregistret , måndag 23 september 2013 @ 22:45

  […] är det bara svart eller vitt där? Skulle rekommendera en bloggpost av Internet Sweden här på Registret över romer i Sverige. Är allt verkligen som det ser ut att vara kan man fundera ett tag […]

 • […] Annarkia, Röda Berget, Högberg, Petersen, Moberg, Westerholm, Moderata Karameller, Troberg, Internet Sweden, Läs även andra bloggares åsikter om Rasistiska register, Romer, Polisutredning, Oberoende […]

 • Mr Galahad , tisdag 24 september 2013 @ 10:08

  Ja eller så gick man utanför de lagliga ramarna för hur polisen får spana på och registrera människor.

  ”I dag, flera år efter att registret upprättades, inser den pensionerade spaningsledaren att det var fel att registrera romerna.

  – Jag har lite dåligt samvete över registret, säger han. Kartläggningen gällde ju alla romer, utan urskiljning. Även barnen kom med på familjeträden. Registret innehöll naturligtvis många människor som inte var kriminella men ändå drabbades av registreringen. Ingifta fanns också med.

  – Det var fel, men vi brydde ju oss inte alls om de personerna. Vi brydde oss enbart om de som ansågs intressanta ur kriminell synpunkt. Oskyldiga ska naturligtvis inte drabbas.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17530559.ab

  Mvh
  Mr Galahad

 • Veckans snackis | Stenklumpens historia , tisdag 24 september 2013 @ 10:21

  […] vill inte upprepa vad Internet Sweden skrivit här alltför mycket, eftersom jag tycker att han uttryckt det väldigt bra och dessutom har alla de […]

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 10:31

  ..men vi brydde ju oss inte alls om de personerna. Vi brydde oss enbart om de som ansågs intressanta ur kriminell synpunkt.

  Det är just min poäng!

  Om jag ska försöka att förtydliga vad jag menar:
  När jag kartlägger bedrägliga företag, så tittar jag ofta på styrelseledamöter i de bedrägliga bolagen, dessa ledamöter har ofta andra bolagsengagemang och därmed relation till andra styrelseledamöter.
  Trots att jag ser att dessa nya ledamöter inte är relaterad till de bedrägerierna som jag kartlägger, så är de relevanta i kartläggningen då de kan ge svar på adresser, telefonnummer, domänadresser, konton mm.
  På samma sätt ser jag släktskap och folkbokföringsadresser.

  – Att skapa de aktuella analysfilerna utifrån etnicitet är såklart förkastligt och olagligt.
  – Att skapa de aktuella analysfilerna utifrån brottsmisstänkta individer och hitta gemensamma nämnare, anser jag däremot korrekt.

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • […] somliga har på riktigt börjat försvara det här. Det är märkligt hur människor […]

 • erik , tisdag 24 september 2013 @ 13:31

  Okunnigt och historielöst skrivet. Myndigheter får endast agera med sröd i lag. I detta fall är det uppenbart att så inte är fallet eftersom man lagt in uppgifter utan underrättelsevärde (enligt polisen i södra sverige). Dessutom har man inte gallrat uppgifter (också ett krav).

  Utöver det kan man inte bortse från den historiska kontexten. Särskilt polisen i södra Sverige har ett mörk förflutet när det kommer till rasism. Försök förstå vilken kris detta är för förtroendet för myndigheten.

  Avslutningsvis bör man inte arbeta för en myndighet om man inte förstår att det är och måste vara en politisk styrd organisation.

 • Magnus Johnsson , tisdag 24 september 2013 @ 13:39

  Problemet är inte att det finns en fil med romer i, med släktband. Problemet är att det finns en fil med uteslutande romer i, med släktband.

 • Sanna Eriksson , tisdag 24 september 2013 @ 13:49

  Det som är patetiskt är ditt försvar över ett olagligt register där polisen registrerat romer utifrån etnicitet. Det handlar inte om brottsbekämpning, det handlar om fördomar om människor av visst ursprung. Hur förklarar du annars att små barn hamnar i registret? Vad har de gjort, annat än att vara offer för polisens förutfattade meningar? Det är inte Kalle Anka-journalistik. Det är inte underrättelseinformation. Det är ett olagligt register. Det är lätt för dig att skriva en artikel, när du slipper bli utsatt för förföljelser och förtryck i decennier. Väldigt lätt att säga att det är ingenting.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 14:19

  Hej (Per-)Erik,

  Tack för vänligheten med att kalla mig okunnig och själva fortsätta med felaktigheter en efter en.
  Och jag tror knappast att vare sig du eller jag besitter tillräcklig kunskap i just detta fall för att ha en åsikt i vad som är ”uppenbart” gällande dessa filer.
  Mer än att vi kan konstatera att filerna använts och förändrats under åren och att de ligger som underlag för pågående utredning.
  I övrigt tycker jag att vi överlåter till DI och åklagare att tolka lagar och reda ut ”uppenbart”.

  Polismyndigheter i Sverige FÅR upprätta register av olika art och användningsområden!

  Och då jag inte vet om ovan beror på vaneföreställningar eller om anledningen är att du saknar normal läsförståelse, så ber jag att få förtydliga att jag inte jobbar för polisen, som inte heller är en myndighet, utan 21 stycken.

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 14:32

  Hej Magnus,

  Ehh, ja och med det vill du få sagt vaddå?
  Eller vänta, var det ett försök till fyndighet?
  Få mig att förstå, kom igen ..jag kanske förväntas frusta HO-HO-HO följt av att jag plirar med ögat och smyger fram ett ”You got me there, Magnus”!

  Det ligger väl liksom i sakens natur att om man utgår från romska brottsmisstänkta individer och söker släktskap till dessa, så får man ett resultat bestående med romer (och ingifta personer).
  Är det något som jag skulle förnekat på något sätt?

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • Jörgen Nilsson , tisdag 24 september 2013 @ 14:34

  Det polisen bekräftat är att det finns drygt fyratusen personer i filen, varav en fjärdedel är barn. Anledningen till att filen skapades var anmälan om grov misshandel 2009 och några lika grova brott 2011 (http://www.expressen.se/kvp/har-borjade-polisen-kartlagga-romerna/). Det var en släktfejd, och då är det naturligt att man kartlägger släktingarna och vilka band de har till varandra. På festen deltog ungefär 150-200 personer, man har kartlagt 20 gånger fler personer. Var går gränsen där de slutar kartlägga släktingar med anknytning till brotten och börjar kartlägga romer?

  Vilken faktakontroll är det du begär av svensk media? Det är onekligen ett rejält drev, men än så länge har polisen enbart bekräftat de fakta som lagts fram, ingenting som media påstått har visat sig vara felaktigt.

  Det stämmer att nästan vem som helst kan och får kartlägga personers släktskap och relationer till varandra. Polisen måste däremot följa polisdatalagen där det uttryckligen står att de inte får behandla personuppgifter enbart baserat på etniskt ursprung. Polisen får inte heller utan anledning dela med sig av information till andra distrikt. Detta har polisen gjort.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 14:54

  Hej Sanna,
  Jag orkar inte upprepa hela inlägget igen eftersom jag inte tror att du skulle vara mottaglig.
  Men det är inte så att jag försvarar ett olagligt register utifrån etnicitet, tvärtom – bevisas det, så anser jag det vara förkastligt.

  Om det däremot visar sig stämma att det handlar om en analysfil baserat på brottsmisstänkta individer, och de adresser och släktskap de har relation till, så delar jag inte din uppfattning.
  Och det är just detta som jag tror att det handlat om, nu kommer åklagare och Datainspektionen utreda om det är så eller inte.

  Jag förstår inte vad mitt inlägg skulle ha med att göra om jag har förtryckts i decennier eller inte – förklara gärna det!

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • Jimmy Wirsborg , tisdag 24 september 2013 @ 15:31

  Tack Peter för att du ger en lite mer nyanserad och balanserad bild än den extremt vinklade och hysteriska bild som finns i media just nu.

  Min första tanke efter att ha läst en AB artikel där polisen fått svara var ungefär det du skriver. Det kändes som att polisen gör sitt jobb och att de har kartlagt kontakter mellan personer för att förstå i vilken ”värld” den misstänkta befinner sig. Att de på något sätt inte skulle få sätta upp dessa typer av kartläggningar är helt ofattbart för mig.

  Vill man klaga på kartläggning så klaga på FRA som bokför alla svenskar sexuella läggning, religiösa åskådning och totala kontaktnät. Det är ett register jag gärna ser att vi tar bort.

 • Martin , tisdag 24 september 2013 @ 15:32

  Förslag till varför barn skulle finnas med i registret: barn kan ha bankkonton som kriminella kan utnyttja för att slippa visa pengarna på sitt eget konto. Barn kan stå som ägare till foedon som används vid brott, eller bara för att föräldrarna inte ska förlora bidrag. Inte sällan blir även barn med kriminella föräldrar, kriminella själva. Finns säkert fler anledningar till att registrera barn

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 15:45

  Hej Jörgen,

  Den beskrivningen överensstämmer inte med Aftonbladets rapportering av dagens presskonferens http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17534744.ab
  Eller för den delen den polischef som säger sig ha skapat listan http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17530559.ab

  Var går gränsen där de slutar kartlägga släktingar med anknytning till brotten och börjar kartlägga romer?
  Det hoppas jag att DI och åklagare finner svar på – om det finns någon överskriden gräns i detta, är något jag inte kan svara på.
  4000 är onekligen många individer, men såvitt jag kan se så relaterar de alla till varandra http://www.dn.se/ImageHandler.axd/?id=1039209&imageFormat=original varför det blir omöjligt för oss ”utifrån” att ha en egentlig uppfattning huruvida omfattningen av analysen var/är befogad eller inte.

  Till inlägget igår försökte jag hitta en artikel om att liknande kritik framförts tidigare och det var anledningen till att jag bla tog med 1%/MC-miljön och Södertäljenätverket bland mina exempel, då väldigt många där ingår/ingått i ”Projekt Alcatraz”
  Läs mer: http://www.polisen.se/Stockholms_lan/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2009/juli-sept/Projekt-Alcatraz-forlangs/

  Och artikeln jag letade efter är denna: http://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-oskyldiga-pa-polisens-spaningslistor/

  ..och där fastnar jag speciellt för:
  Justitiedepartementet arbetar med en ny lag om behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet.
  Polisen vill bland annat få möjlighet att utöka sina register och vidga samarbetet mellan de olika myndigheterna.

  Något som jag kluvet ser på som nödvändigt för att nå högre uppklaringsgrader av brott än idag.
  Men naturligtvis behövs en rigorös säkerhet och spårbarhet i vem som gjort vad i dessa registersystem.

  //Peter

 • Nils Weinander , tisdag 24 september 2013 @ 16:20

  Kan inte motstå ett citat: ”the road to hell is paved with good intentions”. Sedan kan man ju diskutera hurpass goda avsikterna är.

 • Agneta , tisdag 24 september 2013 @ 17:36

  De enorma överdrifterna i media under senaste dygnet har verkligen undertryckt uppgiften att ”med andra ord; 9 av 10 romer har inte varit aktuella att ta med i filen.”

  Hur många vet att det är väldigt vanligt i s.k. MC-kretsar med ”Ett annat relationslager kan vara att förstå de exempel på att när ett 35-tal personer är folkbokförda i samma 3-rumslägehet, (varav flera är misstänkta för brott). Det är relevant att förstå relationen mellan lägenhetsinnehavaren och de misstänkta.? Ska polisen förbjudas att föra register över sådana ”brödraskap”. Vi har ju föreningsfrihet i landet?

 • Johan , tisdag 24 september 2013 @ 17:49

  Problemet är att du fokuserar på helt fel saker. Polisen FÅR INTE föra den här typen av register. Vi FÅR INTE registrera personer med de här uppgifterna. Ja, informationen går att få på andra håll, t.ex. Skatteverket och det är dit vi ska vända oss.
  Vi FÅR INTE med dagens lagstiftning föra egna omfattande register, varandes över flera år och i synnerhet inte över icke misstänkta personer.
  Du bör läsa Personuppgiftslagen, Polisdatalagen, Lagen om polisens allmänna spaningsregister m.flm interna styrdokument innan du tycker.
  Jag är inget fan av journalister och jag ogillar skarpt när kollegor och medarbetare skvallrar MEN i det här fallet är det helt rätt att nyttja meddelarfriheten. Polisen ska inte kränka människors integritet och mänskliga rättigheter.

 • Cynisk , tisdag 24 september 2013 @ 19:41

  Den aktuella filen är bedömt bara ett utdrag ur databasen. Man har förmodligen gjort ett urval som filtrerat bort övriga objekt och exporterat en relationskarta.
  Vilka andra som finns i databasen är intressant.

  Det verkar som att folk tror att man i analysarbete kan gå direkt på ”buset” och helt enkelt bortse från andra. De inser inte att man måste analysera mängder av data för att hitta intressanta objekt. I den processen bearbetas en hel del ointressanta objekt.
  Vissa till synes ointressanta objekt kan senare i analysen komma att bli högintressanta.

  Polisen behöver möjlighet att hantera stora mängder information för att kunna bedriva underrättelsetjänst och därmed kunna inrikta sin verksamhet för att lagföra och framförallt förhindra brott. Om nuvarande lagstiftning inte tillåter det är det läge för översyn.

  Många hänvisar till Polisdatalagen men det finns andra lagar, såsom lag om Lag (2010:362) om polisens allmänna spaningsregister. https://lagen.nu/2010:362

 • Harri Klingsten , tisdag 24 september 2013 @ 20:17

  Ur polisiär synvinkel vore det inte praktiskt om de kunde dela ut gula tygstjärnor till de kartlagda som pga. sin etnicitet är intressanta för polisen, som de kan sy dit på sina ytterkläder på vänster arm?

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 20:39

  Hej Johan,

  Jag är rädd att du misstar dig – vilket smärtar mig en smula, då jag får uppfattningen att du själv är polis.

  Men om vi börjar med att fokusera på fel saker..så skrev jag ut en kommentar här ovan från 2009
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-oskyldiga-pa-polisens-spaningslistor/ där ”Justitiedepartementet arbetar med en ny lag om behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet. Polisen vill bland annat få möjlighet att utöka sina register och vidga samarbetet mellan de olika myndigheterna.”

  För din kännedom är det vad som förändrar Polisdatalagen (2010:361) året efteråt. Ytterligare kompletteringar har tillkommit 2011 men det rör framförallt internationella informationssamarbeten.

  Vad sedan gäller PuL, (som den här webbplatsen är befriad från eftersom den innehar utgivningsbevis), så ser jag mig alldeles förträffligt uppdaterad kring innehållet då jag behöver förhålla mig till innehållet dagligdags.

  Men vad sedan gäller din hänvisning till Polisdatalagen och Lagen om polisens allmänna spaningsregister så funderar jag över om du själv läst dessa lagar de senaste åren? – för jag menar att du har helt fel!!

  Polisdatalagen ger polisen ”i stort sett” obegränsade möjligheter att inhämta information och föra register!

  Personuppgifter får behandlas om det behövs för att
  1. förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet,
  2. utreda eller beivra brott, eller
  3. fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.

  Dock säger 10§ som undantag (och det är här denna lag slår undan benen på begränsningarna i PuL) – ”Uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.

  Om uppgifter om en person behandlas på annan grund får de kompletteras med sådana uppgifter som avses i första stycket när det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen.”

  Vad sedan gäller bevarande och gallring gäller följande:
  ”Personuppgifter får inte bevaras under längre tid än vad som behövs för något eller några av de i lagen angivna ändamålen.”

  2. 3 kap. 9-13 §§ om uppgifter i ärenden om utredning eller beivrande av brott som har gjorts gemensamt tillgängliga,

  Eftersom det handlar om pågående undersökningar finns inget krav på gallring enligt ovan (som jag tolkar det), avförs misstankar eller om det av annan anledning bör gallras, så gissar jag att Datainspektionen kommer att hålla den eller de ”personuppgiftsansvariga” som varje Polismyndighet är skyldiga att utse ansvariga för eventuella brister. Praxis för gallring av inaktuella personuppgifter är jag ganska säker ligger på 2 år.

  Ref:
  https://lagen.nu/2010:361

  Polisdatalagen gäller för Rikspolisstyrelsen, polismyndigheterna och Ekobrottsmyndigheten, medan Lagen om polisens allmänna spaningsregister endast avser Rikspolisstyrelsen och jag kan inte se (lekmannamässigt) att den skulle vara tillämpbar för enskilda polismyndigheters upprättande av egna datainsamlingar / listor / register / analysfiler etc. eller samlingsnamn ”databaser”.

  ————————————

  Idag har vi kunnat läsa följande:
  ”Polisen bekräftar att uppgiftssamlingar kan innehålla personer som inte är misstänkta. Sådana uppgifter har polisen rätt att hämta in. Enligt Petra Stenkula har det däremot brustit vad gäller att rensa listor efterhand.”
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/ny-presskonferens-om-polisregister

  ”- I grunden har det funnits skäl till att filen upprättats, men det finns mycket som tyder på att det är för mycket material.”

  ”Polisen säger att det inte är ett register utifrån etnicitet. – Jag kan inte se vilka som är romer och vilka som inte är romer, säger Petra Stenkula.”
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/for-mycket-material/

  ”Hon betonar vikten av att polisen har möjlighet att kartlägga individer för ett framgångsrikt utredningsarbete.”
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/liverapport-ny_8549342.svd

  Sammanfattningsvis så delar jag inte alls din uppfattning om att Polisen inte kan eller får upprätta datainsamlingar, utan tvärtom finns stora möjligheter för det, då det i stort sett räcker med en inledd FU!
  Vilket även tycks vara Skånepolisens uppfattning. Vi får väl se vad DI, åklagare mfl kommer fram till.

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 20:44

  Harri Klingsten
  Fel forum för den frågan och jag trodde de flesta med medelmåttig läsbehållning fått klart för sig att det inte är pga av etnicitet de kartlagts, utan relation till brottsmisstänkta.
  Listningen (som jag inte själv sett) ska enligt polisiära och mediauppgifter innehålla såväl romer, svenskar och finländare och det går i listningen inte urskilja dem från varandra.
  Om du missat dessa detaljer, så känner jag mig belåten med att fått möjligheten att göra din dag/kväll mer insiktsfull!

  Peter Forsman

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 20:55

  Hej Cynisk,
  Bah, orkar inte skriva om – se mitt andra svar kring tillämpliga lagar.

  Nej jag är alldeles utmärkt medveten om vilka enorma datamängder det kan vara frågan om.
  Däremot så kan vare sig du eller jag förvänta oss att andra har förståelse för det komplexiteten i analysarbetet – när det finns herrar på Länskrim i Sthlm som lyckas med konsstycke att blanda ihop IP-nummer med e-mailadresser
  https://www.internetsweden.se/nar-svensk-polis-uttalar-sig-da-ar-det-skamskudde-som-galler

  Annars brukar jag själv beskriva det som att det alltid går 10 stenar att lyfta på för att komma till den 11:e som kanske tar dig vidare en liten bit – för att sedan efter 50 nya stenar visa sig vara en återvändsgränd.
  Dessutom är mycket insamling av manuell karaktär varför det oftast tar tid och är tungjobbat. Eller gallring ur automatiska inhämtningar – lika krävande.

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • jens , tisdag 24 september 2013 @ 21:26

  Fantastiskt bra skrivet!

 • Carolina , tisdag 24 september 2013 @ 21:39

  Peter bra text den var upplysande !!!!!!!
  ..
  [BORTCENCURERAD TEXT MED ANLEDNING ATT JAG INTE VILL ATT KOMMENTARSFUNKTIONEN SKALL BLI ETT BOLLPLANK FÖR VAD SOM LÄTT UPPFATTAS SOM FRÄMLINGSFIENTLIGA ÅSIKTER, VILKET JAG INTE HAR FÖR AVSIKT ATT FRÄMJA. DU ÄR VÄLKOMMEN ATT DISKUTERA ÄMNET, MEN ÖVRIGA UTSVÄVNINGAR UNDANBEDES]
  ..
  Att kartlägga människor är inget nytt. Alla svenskar är registrerade på ett eller annant sätt, att kriminella kartläggs oavsett ursprung är nog ett måste.
  vi är alla i blickfånget det är inget nytt!!!

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 21:54

  Jens,

  Tack!

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • Internet Sweden | Peter Forsman , tisdag 24 september 2013 @ 22:04

  Tack Carolina,

  Vänligen se min text om varför jag censurerade din text och förhåll dig till det.

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • Fredrik , onsdag 25 september 2013 @ 7:20

  Backar vi tillbaka till 2009 och dopet i Staffanstorp med 300 gäster där det blev skottlossning så är det inte alls konstigt det blev en analysfil med 4000 namn. Speciellt när ingen ville vittna och att man sköt mitt på dagen bland folk.

  Så heja polisen. Det är precis den här typen av utredningar som behövs!

 • Sanna Eriksson , onsdag 25 september 2013 @ 12:44

  Hej Peter!
  Du menar att det är en tillfällighet att polisen väljer att just kartlägga romer. Vad som har framgått i de senaste dagarnas rapportering är att det har pågått länge. Man har inriktat sig just mot romer och det i första hand baserat på fördomar. Hur vet du att just de här personerna har varit inblandade i brottslighet? Vilka bevis finns det för det? Att föra in barn när de är bara några månader gamla anser jag inte är att bekämpa organiserad brottslighet, eller menar du att det här lilla barnet automatiskt kommer att bli brottsling i framtiden? Det handlar enbart om att registrera människor utifrån etnicitet. Om man nu inriktar sig på ett register över ”kringresande brottslighet” då skulle inte majoriteten vara romer. Och varför denna nedlåtande attityd? jag är mycket mottaglig för fakta, men jag tycker inte att du presenterar några fakta. Jag vet mycket väl vad man kan få fram i offentliga register. Det gör det inte rätt att upprätta ett register enbart baserat på etnicitet.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , onsdag 25 september 2013 @ 13:04

  Hej igen Sanna,

  Jag ber om ursäkt för att jag uppfattades som kort i mitt förra svar.

  Jag håller för närvarande på och sammanställer ett mer förklarande inlägg som jag hoppas att du och många andra hittar en del svar i, där jag försöker reda ut vissa saker.

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • Fredrik , onsdag 25 september 2013 @ 22:04

  Peter glöm inte att ta med att 300 av de i filen var med på dopet i Staffanstorp som spårade ur. Riksmedia tycks helt ha glömt den delen och polisen i Skåne är dåliga på att visa sambandet!

 • Internet Sweden | Peter Forsman , onsdag 25 september 2013 @ 23:16

  Har precis postat ett betydligt längre inlägg i ämnet.

 • Etrusker , fredag 27 september 2013 @ 22:56

  Detta har enbart än en gång tydliggjort att det finns två sorters människor. De som ser ett par decimeter framför näsan och de som kan tänka i lite större komplexa banor.

  Ja, det finns en historik kring registrering och andra förtryck ända upp från stater mot bl a romer. Ska detta faktum föranleda att de är immuna mot att kartläggas precis som alla andra som i sitt sociala och släktbundna kontaktnät har någon sorts band till kriminella? Självfallet inte. Att romer är släkt med, och umgås mest med, andra romer har inte med saken att göra annat än att det ger ett sådant här ganska homogent utfall i ett register som utgår från kriminella som råkar vara romer. Håll tillbaka de hysteriska hästarna som vill fly från stallet och samla in de som redan hunnit springa iväg. Tänk sedan i lugn och ro efter en liten stund. Vill du hellre ha en polis som så fort de upptäcker en gemensam nämnare (oj alla verkar vara högerextrema), låter bli att kartlägga grov kriminalitet och kretsarna kring den? Och i fallet barn, så upprörs då hellre över faktumet att många barn utnyttjas som verktyg i kriminalitet eftersom de inte kan straffas. Fast, sådant tar inte svensk media upp… Går dock att googla det.

 • Internet Sweden | Peter Forsman , lördag 28 september 2013 @ 1:35

  Det finns mycket jag inte håller med dig om, men jag ger dig rätt i att polisen skall och även utgår från kriminella individer och grupperingar (oavsett etnicitet) alltså utifrån brottsmisstanke/brottsmisstänkt när de samlar in data.
  Varför en släktkarta i detta fall är absolut nödvändig, kommer att bli övertydligt i mitt nästa inlägg.

  Peter Forsman | internetsweden.se | varningskollen.se

 • […] By Internet Sweden | Peter Forsman  /   lördag 28 september,2013  /   No Comments […]

 • […] By Internet Sweden | Peter Forsman  /   onsdag 25 september,2013  /   5 Comments […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *