Som på tjufspråket kallades jerusalemsbref..

Som på tjufspråket kallades jerusalemsbref..

Jag har tidigare skrivit om ”Den gömda skatten” som har slående likheter och tros vara anfadern till dagens nigeriabrev och som enligt Marie-François Gorons memoarer, polischefen för franska Sûreté (1887-1894) härstammar från början av 1800-talet och som ”tusentals tidningar ha afslöjat, men som ändå alltid lyckas..

Men eftersom jag ville komma ”närmare ursprunget” så blev jag väldigt intresserad av att se att den engelska versionen av wikipedias sida för ”Nigerian Scam”, blivit uppdaterad med lite mer fyllig information och det talades där om ”The Letter From Jerusalem

Jag letade och hittade den person som 1811/1812 grundade den franska underrättelsetjänsten Sûreté och tjänade fram till 1832: Eugène François Vidocq

Efter en tids sökande på Internet, så lyckades jag hitta Vidocq´s memoarer (översatt till svenska och tryckt 1829), där jag hittade texten om brevet som på ”tjufspråket kallades jerusalemsbref”.

Eftersom Vidocq´s memoarer börjar i barndomen och successivt berättar om skeenden i hans liv (Helt galet liv!), så är det intressant att han i sista bilden nedan, slår fast att ”jerusalemsbrevet” alltså skickades i hundratal före 1797 – alltså en variant 102 år före ”Den gömda skatten” kommer till svenskarnas kännedom, genom Marie-François Gorons memoarer.

Själv tycker jag att det är fascinerande att läsa om hur vi gått på den här typen av förtroendebedrägerier sedan slutet av 1700-talet – för visst är upplägget slående likt de många olika varianterna av nigeriabrev vi får idag?

Det jag är mest imponerad av är att 1820 – alltså åtta år efter bildandet, så bestod Sûreté  av ett 30-mannateam som hade lyckats minska brottsligheten i Paris med 40%!

Därför är det heller inte speciellt förvånande att Sûreté är inspirationskällan till Scotland Yard, FBI och andra brottsutredande organisationer världen över.

Jag kan bara hoppas att svenska politiska beslutsfattare kommer till insikt om det skriande behovet av ett ”Svenskt digitalt Sûreté”, innan allt är hopplöst förlorat..

Related Articles

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *