Ty de dumma äro legio

För en tid sidan skrev jag om Nigeriabrev på Varningslista.se

Jag refererade då till en krönika skriven av Anders Nyman på Cint för något år sedan. Men eftersom jag blev lite intresserad av detta ursprung så ville jag själv förvissa mig om texten och framförallt om jag kunde lära mig något mer nyttigt av denne Franske detektivchef  MarieFrançois Goron (f.1847 – d.1933) som var chef för Sûreté under 7 års tid (1887-1894).

Och som förutom sina memoarer som jag alltså fått tag på även skrivit ett antal noveller, varav åtminståne en har filmatiserats.

Boken ska ha utgivits på franska 1898, men översatts till Svenska och utgivits av Albert Bonniers boktryckeri 1899.

Jag funderade först på om jag skulle använda OCR-mjukvara, men det skulle ta bort den autentiska känslan, så jag valde istället att skanna in de sidor som berör ämnet, för jag tycker att det är fascinerande att han alltså för över 110 år sedan skriver att:

detta klassiska bedrägeri, som härstammar från början af vårt århundrade och som tusentals tidningar ha afslöjat, men som ändå alltid lyckas..

Vidare skriver han att

Det märkligaste är, att dessa tiggarebref skickas ut på måfå och att addressaternas namn äro hämtade ur adresskalenden

och

Dessa operationer erfodra … ett visst rörelsekapital, ty det händer ibland, att flera tusen bref afsändas utan resultat, men tjuvarna drabbas sällan af denna otur, ty de dumma äro legio

Om detta ”klassiska bedrägeri” fanns i början av 1800-talet och tusentals tidningar avsöjat det när boken utgavs för ca 110 år sedan, så kan man smått fråga sig vad människan lärt sig de sista 100 åren.
Uppenbarligen är vi lika naiva och låter oss luras att någon från ingenstans kommer och ska göra oss till miljonärer i dagens informationssamhälle som man var när det kördes runt med häst och vagn på gatorna.

Ty de dumma äro legio..

Related Articles

10 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *