sd.de – vem kliar vems rygg och varför?

Jag uppdaterades under kvällen om att ”SD” nu valt att agera mot sd.de-sidan på internet och gjort ett pressmeddelande via Newsdesk kring detta:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sverigedemokraterna/pressrelease/view/sverigedemokraterna-agerar-mot-varumaerkesintraang-391037
(Jag vill inte ens ge newsdesk en länk kring detta, utan du får själv kopiera länken)

Det står för mig iaf tydligt att ”SD” nu valt att utnyttja denna publicitet som ”sd.de-sidan” inneburit.

På sidan Nikke Index ställs frågan huruvida det handlar om varumärkesintrång eller inte och jag håller med Nikke om att frågan egentligen är två;

– Dels om det är frågan om varumärkesintrång
– Dels en tvistlösning rörande vem som har största rätten till det aktuella domännamnet.

Jag tänker inte ge mig in i att spekulera i hur tvistlösare och Tingsrätt skulle resonera, utan bara konstatera att det är frågan om en domäntvist, där det behöver finnas en svarande vid en tvist. Om detta inte finns, så är risken överhängande att den sökande tilldelas domänen på ”walk-over”, eftersom tvistlösaren då bara har möjlighet att höra den ene partens version. Så om tvisten sätts igång så är det uppenbart en stor risk att domänen överlåts till SD, eftersom innehavaren till sd.de är fiktiv och därmed inte nåbar.

Skulle detta ske, vilket då är troligt innebär sd.de-kampanjen att ”SD” stärkt sin placering i SERPen avsevärt.

Vad gäller frågan om ”varumärkesintrång” så vill jag länka till min favoritlänk på PRV:s hemsida:
http://www.prv.se/Varumarke/Forvalta-dina-varumarkesintressen/Forsvara-ditt-varumarke/Varumarken-pa-Internet/
Min poäng är att ett varumärke inte behöver vara registrerat, utan kan även vara frågan om ”av allmänheten känd som” dvs ”inarbetat varumärke”, men återigen jag vill inte spekulera i något utfall för detta.

———–

Vad som däremot fick mig att reagera var namnet på ”SD”:s jurist enligt pressmeddelandet Mikael Viborg och tänkte direkt att ”det namnet känner jag igen” och googlade och hittade http://www.friatider.se/kampanj-mot-sd-var-kriminellt-varumarkesintrang och http://www.friatider.se/sverigedemokraterna-agerar-mot-varumarkesintrang

Vad jag reagerar på är alltså att Mikael Viborg under en betydande tid var The Pirate Bay, TPB:s juridiska ombud. TPB som man väl trots allt får säga är ett viktigt frö till att idén om partiet Piratpartiet, PP föddes.
Mikael Viborg är också uttryckligen PP-anhängare http://wp.nu/MVPP

Men det är inte det enda som jag reagerar på i min sökning kring Mikael, utan också VAR jag hittar dessa artiklar – Alltså jag hittar denna nyhet i artikelform BARA här och ingen annanstans; alltså i nättidningen ”friatider.se”. En nättidning som jag inte ens kände till förrän ikväll och den kan inte ha funnits speciellt länge eftersom domänen är registrerad 2009-12-07

Som ansvarig utgivare för ”friatider.se” hittar vi Widar Nord, som är ytterligare en PP-anhängare http://wp.nu/WNPP
Jag har känt till ganska lite om Widar, men det lilla har varit positivt på alla plan – en ”bright kille”.
Det som dock ger mig en syrlig eftersmak i munnen är att majoriteten av innehållet på ”friatider.se” (iaf i mina ögon) genomsyras av främlingsfientlighet.

Det får mig faktiskt att börja fundera på..att sd.de-initiativet först var kraftigt NaziTyskland-inspirerat i färgval, teckensnitt, namn (Göran Goebbels) och bild (morphad bild  av Joseph Goebbels).
Sen skickas (som jag skrivit om) länktips via twitter till två ledande personer i PP och sedan tonar man ner Nazitonen på sd.de och väljer då att använda PP:s partifärg lila på sidan tillsammans med ”SD”:s teckensnitt.

Jag kan inte säga annat än att jag får märkliga vibbar av detta..

Som jag pekat på i mina två tidigare inlägg så finns det ett antal PP-sympatisörer som tydligt gett sin ”blessing” till sd.de-initiativet. här och här
Men sen har vi PP-sympatisörererna Viborg och Nord som väl får anses gå emot den ”blessingen”.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro..
samarbetar SD och PP?
överlöpare?
falanger? 
en djävulsk PR-kupp á la ”tyck synd om mig”?

Om så skulle vara fallet, så är det ju extra intressant att se tidningar som SVD och DN som låtit sig manipuleras på  vägen
– äsch nu blir jag bara löjligt konspiratorisk..men oavsett så verkar detta initiativ mycket riktigt komma att få en del uppmärksamhet – frågan är dock åter igen – till gagn för vem?

Related Articles

13 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Johan / City Network , torsdag 1 april 2010 @ 7:22

  Jadu – något som kändes relativt enkelt har blivit, eh, mindre enkelt. Oavsett hur turerna går och om .de sajten var till för att uppmärksamma, vad de tycker, är de negativa sidorna av SDs politik – så har det nu skapat enorm uppmärksamhet till dem på ett sätt som jag inte tror var tänkt.

  Om dina konspiratoriska tankar är rätt – ja då får man ju trots allt säga att det var väl planerat och någonstans har de lyckats med sin PR-bit? Och kanske bara starten till en mer uppmärksamhet? Timingen är dessutom snyggt planerad.

  All reklam är bra reklam.

 • Internet Sweden , torsdag 1 april 2010 @ 8:18

  @Johan – jag vet inte om man behöver ha speciellt konspiratoriska tankar.. jag menar – oavsett – vilken uppfattning jag än må ha, så är det lite märkligt att de personer som synts kring detta initiativ – så är de alla medlemmar i PP. Jag tycker att det är märkligt kort och gott..

 • Johan / City Network , torsdag 1 april 2010 @ 9:25

  Kan bara hålla med. Jag höll mig lite generellt men absolut. Sammanträffande? Eh? Så låt oss hålla oss vid ordet märkligt. 🙂

 • nikkelindqvist , torsdag 1 april 2010 @ 10:35

  Nog för att jag har en smula svårt för att förstå Fria Tider, men även om många sverigedemokrater verkar ha missuppfattat innehållet i den (om man ser till deras kommentarer) så är det knappast en SD-produkt. Läs den här utmärkta kolumnen till exempel: http://www.friatider.se/darfor-rostar-du-pa-sve

  Själv söker jag just nu kontakt med Vidar för att få höra hans bild. Jag brukar göra så. Prata med de berörda innan jag skriver. 🙂

 • Urban , torsdag 1 april 2010 @ 11:08

  Välskrivet och informativt som vanligt av dig Peter.
  Jag tror att hela kampanjen kommer gynna SD. De har så ofta framfört att de sitter inne med sanningen och inga andra törs debattera med dem och alla andra motarbetar dem.

  de-sidan är så att säga ytterligare en bekräftelse på att ingen törs argumentera mot dem och att de smutskastas. Det lär stärka övertygelsen hos SD-sympatisörerna ännu mer. När de nu också får fram det här med varumärkesintrånget.
  Det har där inte så stor betydelse om det är ett reellt intrång och hur en tvistelösning kommer gå.
  Bra det faktum att det hos sympatisörerna uppfattas så kommer stärka dem i sin teori om utanförskap och tystade sanningssägare.

  De är på det sättet rätt så lika den lösa grupperingen som går under namnet sanningsrörelsen, som jag haft en del duster med. Motstånd stärker dem bara.

 • Internet Sweden , torsdag 1 april 2010 @ 12:16

  Du får ursäkta mig Nikke, men jag har lite svårt att se relevans för inlägget om jag skulle frågat Widar om vad han anser om att jag tycker att han är en ”bright kille” eller att jag anser att majoriteten av innehållet på friatider.se i mina ögon, genomsyras av främlingsfientlighet – Det är jag fullt kapabel till att själv tycka till om och anse, utan hans kommentar till det hela, lika lite som jag efterfrågar en kommentar från Mikael Viborg om det faktum att han är SD:s juridiska ombud.

  – Det är så jag brukar göra..men tack för din input..

  //Peter Forsman

 • glenn , torsdag 1 april 2010 @ 14:09

  SKulle säga att sverigedemokraterna är lika inarbetat varumärke som socialdemokraterna.

 • Internet Sweden , torsdag 1 april 2010 @ 16:05

  Tack Urban – Uppskattas!

 • David , måndag 12 april 2010 @ 22:00

  Det är iofs ett par år sedan men då jag började använda Google Webmaster Tools (eller verktyg för webbplatsansvariga som det heter på svenska) så listade Google även ”avlänkade” länkar under sektionen för inkommande länkar. Alltså ser antagligen Google utskrivna URLer som länkar så du länkar nog till sidorna du nämner i posten, avlänkningen till trots.

  Edit: Jag noterar att SD inte är rutinerade nog att länka till sin egen sida från pressreleaserna. Jag kanske inte borde nämna det här 😉

 • David , måndag 12 april 2010 @ 22:06

  Att SD och PP skulle samarbeta är förresten inte särskilt troligt. Att sd.de har skapats av personer med mer eller mindre starka sympatier för PP skulle det inte vara något konstigt i alls. Att en eller flera personer som är intresserade av politik och sökmotoroptimering samtidigt har koll på representanter för PP på twitter är knappast konstigt heller.

 • Anders Berg , tisdag 4 maj 2010 @ 16:06

  Så långt har det väl förhoppningsvis inte gått…

 • […] i mitt inlägg https://www.internetsweden.se/sd-de-vem-kliar-vems-rygg-och-varfor/ pekar jag på att The Pirate Bay´s tidigare juridiska företrädare Mikael Viborg extraknäckade […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *