The truth – as I see it

På min, Peter Forsmans första anställningsdag (1 maj), så fanns det då ännu en anledning för mig att lägga lite energi på att ”förklara mig” , pga av en sida som lagts upp av någon ”ljusskygg filur” (se bild nedan) för att smutskasta mig, Peter Forsman och av att .SE anställt mig som ”registraransvarig”.

Jag, Peter Forsman / Internet Sweden gör det för att visa att det inte finns något bakåt som jag försöker dölja. ( Får mig att tänka lite på uttrycket ”Öppenhet istheshit” )

Sedan den 29-30/4 har jag känt till sidan (http:// sites. google. com/ site/ domanskojare/) som endast skapats för att gå lös på mig som person. Sedan har en ”Johansson” ställt flite frågor på http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/typos-en-vaxande-ekonomi-i-skuggan-av-internet
(Jag gissade att det skulle bli lite mer debatt ontopic än det blev, men tydligen uteblev detta tråkigt nog)

Jag Peter Forsman / Internet Sweden har naturligtvis abuseanmält sidan till Google, eftersom den tar upp personnummer, namn och adress osv. Sidan tar upp en lång rad felaktigheter och lögner och som jag alltid gör så listar jag dem efter varandra:
Jag börjar på startsidan (http:// sites. google. com/ site/ domanskojare/)

1. Begreppet ”Fulregistreringar” myntades av NIC/IIS i mars 2005 och var då riktat mot de ca 1500 domäner som då registrerats av 4-5 utländska aktörer och placerats i parkeringsprogrammet DomainSpa
.SE valde då att pga av en miss i registreringsförfarandet avregistrera dessa domäner.

Naturligtvis kan jag endast tala för mina egna registreringar och jag har som privatperson eller på min birma ”Internet Sweden” registrerat en rad domännamn genom åren som av vissa kan klassas som ”fulregistreringar” – visst, så är det.

Det viktiga här är dock avsikt och verkan – eller åtminstone hur regelverken (och jag) ser på detta.
Ett domännamn under de toppdomäner jag registrat är fria för alla att registrera utan förprövning. Hur man sedan använder sin domän är helt avgörande.
Jag har använt min egna domänregistreringar på ett sätt som inte stört eller inkräktat på de verksamheter som domänerna riskerat att inkräkta på.

Mao har jag inte inkräktat på registrerade varumärken eller inarbetade tjänster genom det jag använt domännamnen till – jag har relaterat dem till andra ämnesområden hos lite olika domänparkeringsprogram – mycket för att mäta skillnaden dessa program emellan.
Men åter igen – jag har medvetet gjort detta och framförallt för att hitta de mest frekventa felstavningarna och hitta större trafikströmmar.

Däremot ska väl sägas att av de domäner som exemplificeras så registrerade jag ica.nu för att jag hade planer att starta upp en Svensk variant av ICA, Internet Commerce Association (www.internetcommerce.org), men valde sedan att själv gå med i en annan organisation DNOA.org, Domain Name Owners Association.

Men ”ica” är en förkortning och det skulle absolut inte ge ica.se någon automatisk rätt till denna.nu-domän. Detsamma gäller naturligtvis dn.nu som jag hade planer på att göra något kul med för DomänNamn/DomainNames.

Men av de domäner som listats, så ser det ut så här:
en9m.com – inte min domän
wwwlmicrosoft.com – inte min domän
breddbandskollen.se – inte min domän
bahnhof.nu – inte min domän
skype.nu – inte min domän
ica.nu – inte min domän
bankgirot.mobi – inte min domän
bentley.nu – inte min domän
caterpillar.nu – Ledig
colgate.nu – Ledig
dn.nu – inte min domän
logitech.nu – Ledig
lovefilm.nu – inte min domän
macintosh.nu – inte min domän
mrjet.nu – inte min domän
symantec.nu – inte min domän
bilddagboken.de – Ledig

2. ”Backsnapparen”
Backsnapping, Snapback eller frisläppning som det egentligen heter på Svenska handlar om domännamn som varit registrerade och av en eller annan anledning inte förnyats av tidigare innehavare och därför görs möjliga att nyregistrera.
Anledningarna till varför man ser värden i dessa domännamn är flera – endera för att det är ett bra namn (generiskt eller värdeladdat/värdeadderande) eller att det har många eller bra inlänkar vilket kan ge ”gratis” ranking och trafik.
Jag har registrerat ett 15-20 tal .se-domäner vid frisläppningstillfällen (åt mig själv eller till bekanta) och jag ser inte det som något iögonfallande eller det minsta oetiskt att registrera ett domännamn vid frisläppning. .nu-domäner däremot har jag vid frisläppningstillfällen registrerat frekvent.

3. ”Domain-tastern”
Textförfattaren verkar inte direkt uppdaterad med vem som stått bakom tastingen, vilket har varit de ackrediterade registrarerna (och verksamheter bakom registrarerna) själva som gjort ICANN WIKI
Så här kommer den första riktiga lögnen – Jag, Peter Forsman / Internet Sweden har ALDRIG varit involverad i domaintasting, däremot upplyst och kritiserat fenomenet sedan 2006:
Kiting
Tasting

4. ”Domänsäljaren”
Här råkar textförfattaren ut för begreppsförvirring – då texten som skrivs handlar om registreringstjänster som defacto inte säljer domäner, utan utför ett registreringsuppdrag åt kunder – detta är stor skillnad eftersom dessa ombud/registrarer inte själva står som innehavare, så har de inget att sälja, däremot agerar de ombud för de kunder som vill registrera en ledig domän.
Här har jag ingenting att säja om kostnadsbilderna, mer än att jag personligen anser att det är bra att det finns en spridning utbuds- och prismässigt.
Däremot är det intressant att den anonyme textförfattaren tar upp 4 stycken domänaktörer som alla har relation till varandra (på ett eller annat sätt).
Av aktörerna som påstås syssla med ”fulmetoder” så stämmer endast 1 av 5 av dessa som räknas upp
– och det lustiga är att just den aktören har en ”viss” relation till ovan.

Exemplet på det som framställs som ”fulförsäljning” är även det felaktigt – textförfattaren har manipulerat datumen – den aktuella domänen registrerades av mig (enligt egen logg) efter att jag fick besked om att de inte var intresserade av domänen.

Vidare är det inte tal om en försäljning, utan ett ”erbjudande” där det dessutom uttryckligen står att ”Ni är naturligtvis fria att avstå vår förtur kan helt bortse från detta erbjudande”.
– Men jag kan tillstå att jag kunde uttryckt mig på ett annat sätt.

Att jag skulle ”spammat” är dessutom felaktigt och länken det hänvisas till existerar inte, så jag har svårt att veta vad som åsyftas. Och även om defenitionen av spam förändras allteftersom så är detta en hyfsad beskrivning och för Svenskt vidkommande så gäller följande.
(eftersom jag vänt mig till specifika kontaktpersoner för domäner på företag med en enda fråga, -utan press eller krav, så har dessa haft tre möjligheter; strunta i det, kontakta mig eller kontakta annan)

Det är inte heller relevant med säljsamtalet/youtube-klippet som det länkas till, då det handlar om IT-verket (Sellnet/Colvento) som jag defenitivt inte har eller haft något med att göra.

Däremot har jag, Peter Forsman / Internet Sweden tydliggjort att jag INTE har med dessa aktörer att göra:
Varning för Sellnet
Inlägg om Sellnet av mig

6. ”Domänsamlaren”
Warehousing eller lagerhållning som det heter på Svenska handlar naturligtvis om att i likhet med en aktieportfölj inneha de domännamn som man anser sticka ut och vara värdefulla eller växa i värde.
Detta är en investering som vilken annan som helst och inte alls regelvidrigt, mer än när registrarerna själva eller indirekt sysslar med detta.

Sen hänger jag inte med i slutsatsen om vad en domänskojare är, eftersom det är registrarerna Loopia och Binero som omnämns i det stycket.
Vidare i stycket efter om vem som är skojare, så har jag inget defenitionssvar, utan det står var och en fritt att avgöra, jag har säkert hamnat där enligt vissa – andra inte.

Vidare vem jag är, stämmer en hel del som namn och ålder, sen ser jag väl själv det som att jag under ett antal år gjort mitt bästa i att upplysa om domäner och dess användning:

Talare på Internetdagarna 2006

1700+ inlägg på Webmaster Network med bla denna tråd tillägnad mig

— Varit medgrundare till Sveriges enda domänfokuserade forum, där jag gjort ca 300 inlägg.

— Varit engagerad av och anställd hos flera .se-ombud i Sverige och även i eget namn agerat subregistrar (haft domänregistreringsverksamheter) till andra registrarer världen över.

— Tror mig också ha hjälpt ett mycket stort antal privatpersoner och verksamheter/företag genom rådgivning och mina inlägg.

— Men vidare är det mycket riktigt så att jag aldrig försökt dölja något jag gör av just den enkla anledningen att jag vill vara kontakt- och nåbar.

Beträffande .SE´s varning så stämmer det som som ni kan se att domändirekt under en tid fanns med på denna lista (.SE har LAGT TILL Domän Direkt och TAGIT BORT Domän Direkt från listan – helt utan kontakt med mig).
Orsaken vet jag heller inte, men har fått det förklarat på annat håll – men kan inte svara för vad .SE gjort i det förgångna.

Men ett vet jag med säkerhet – det är felaktigt – Domän Direkt har aldrig nykundsbearbetat per telefon.

Det jag faktiskt ser som riktigt komiskt på hela denna site är listan på ”Peter Forsmans fulregistreringar”  eftersom någon har gjort sig besvär att spindla fram väldigt gammal data och presenterar någon mycket märklig ”mishmash” av domäner.

Som jag endera registrerat i syfte att använda befintlig länktrafik (som 1-800-idwatch.com som vid registreringstillfällena var en PR6:a med mycket inkommande trafik) – hur mycket ”fulregistrering” det finns i det vet jag inte, men visst jag utnyttjade ”gratistrafik”.

Sen listas – jag vet inte riktigt – men säkert en 15-20% som avregistrerats sedan minst ett år tillbaka och som nu har helt nya innehavare världen över.

Men om textförfattaren gjort den minst kontroll av denna lista hade han sett att över 30% är lediga domäner.

Sen finns det ett bra antal domäner som jag verkligen stått som innehavare för men som numera har helt nya innehavare däribland det som textförfattaren fått för sig om ”A-domains”, som är en helt annan person än jag själv, som dessutom har en helt annan ålder än jag själv, men jag vill av hänsyn till honom inte namnge honom, men en hint kan dock vara att göra en namnslagning på a-domains.net.
Jag har iaf ingen som helst koppling till honom, mer än att han numera står som innehavare av ett antal domäner som jag tidigare haft.

I listan hittas även flera av mina ”internetsweden”-domäner som fulregistreringar men även en stor del av kunders domäner som jag aldrig – jag repeterar aldrig försökt stå som innehavare för.

Sen om vi går vidare till http:// sites. google. com/ site/ domanskojare/ peter-forsmans-engagemang så är det även här lite skojigt:

– A-domains är som jag sagt inte jag, Peter Forsman. Internet Sweden är inte ett nickname, utan min registrerade enskilda firma Internet Sweden, ISW och min bifirma Internet Sweden Development (Bolagsverket gillade inte bara ”Internet Sweden”)

– Strigo AB var mitt AB som jag startade -02 och som erbjöd en rad tjänster som importverksamhet av diverse pc-tillbehör:
http://www.fragbite.com/?articleID=159
http://www.fz.se/artiklar/20040209/eluminix-tangentbord/
http://www.idg.se/2.1085/1.70002

”domändirekt.se” var en tjänst till Strigo precis som flera andra.
Under 2006 startade jag en enskild firma och flyttade domän direkt till min enskilda firma.

Strigo AB såldes sedan i januari 2007 och försattes i KK 2007-11-05 för de nya ägarna.
Bolaget finns alltså inte ens som bolag sedan 1½år och kan väl då näppeligen syssla med vad de anklagats för.

Vad ”Domän Direkt” sedan beträffar så har den verksamheten inte haft någon utgående försäljningsverksamhet sedan 2006 och verksamheten är heller inte längre min.

Men sen går vi vidare till http:// sites. google .com/ site/ domanskojare/ intressanta-laenkar-1

DomänDirekt /InternetSweden/Strigo AB – gör varumärkesintrång
– Den som orkar läsa igenom den tråden förstår ganska snart att det inte alls handlar om något varumärkesintrång och det är väl värt att upprepa att en domänregistrering i sig själv inte kan göra intrång på ett varumärke!
Det är hur innehavaren använder sin domän som är avgörande för detta.

Nätskojare utnyttjar Swedbanks namn – fulregistrerar bank-domäner
– Denna länk har jag nyligen tagit upp här på bloggen https://www.internetsweden.se/trakad-av-gammal-nonsensartikel/

Företagsnamn länkas till porrsajt – länkar till Porr
– Har jag redogjort för bla i följande tråd http://www.webmasternetwork.se/f16t17802hl-st0.html
Men det var dumt gjort och även om detta var under en mkt begränsad tid, så var det ”valpigt” av mig att bli så förbaskad som jag blev.

Företag luras köpa domäner för upp till 14.000 kronor plus moms – lurar företag
– Den artikeln handlar om Euweb/Europaweb/Juristfirman Mårtensson
Beträffande listningen som påstås komma från Dick på Svensk Handel, så hänvisar jag igen till vad Dick skrev till mig https://www.internetsweden.se/trakad-av-gammal-nonsensartikel/

Domänskojarna lurar av företagare 50 miljoner kronor om året – inkomster
– Denna artikel handlar om Sellnet med tips från Prodocons VD Daniel Kjellén.
Listningen på bolag enligt ovan, själv undrar jag om ”Tyska mässan” ringt och försökt sälja domäner till Svenskar..

Domän Direkt faxar – blåser företag via fax utskick
– ingen har blivit blåst utan jag skickade ut ”erbjudanden”

Domän Direkt = buffel & båg – lurar företag med bluff faxar
– inga ”bluffaxar”, utan ”erbjudanden”

Oseriösa metoder vid domännamnsregistrering – ”IIS VARANNAR FÖR Domän direkt”
– ja, detta har jag redan tagit upp.

.SE ger handfasta tips om domänskojeri – IIS:s guide på hur man undviker domänskojare  (ironiskt)
– Detta är en guide mot telefonskojeri per telefon varav jag bara vet att Colvento/Sellnet/IT-verket är aktiva numera. Euweb tror jag är bort sedan 2005-2006 och Domän Direkt har aldrig nykundsbearbetat per telefon.

Det som jag inte får att gå ihop är att textförfattaren hävdar att den andra whois-slagningen på http:// sites.google. com/ site/ domanskojare /a-domains
är gjord den 2009-02-19 – vilket är föga sannolikt eftersom samma slagning visar att den är modifierad och flyttad den 2009-04-01
Kan ju vara ett misstag av textförfattaren iofs, men faktum kvarstår: A-domains är och har aldrig varit jag eller en verksamhet jag varit involverad i.

Så där tror jag att jag är klar där.

—————————-

Vem är då som har modet att stå för denna sida?
Det har jag naturligtvis ingen aning om, men har noterat följande:

– Textförfattaren kallar sig själv ”Daniel” och uppenbarligen anser sig kunna mer om domäner än jag.
– Intressant är att i texten står ett speciellt ord som jag med säkerhet vet att jag inte hört någon i branschen använda eller förstår innebörden i: ”domänteknologi” – så jag googlar..
– Googlar jag på ”domänteknologi” så får jag ett resultat, som handlar om typ ”Arkitekturprinciper för återanvändning av programmeringskod” – vilket känns som en ”nitlott” för det är ju inte vad som avses.
– Men googlar jag däremot på ”domänteknologin” – så får jag en helt annan träff..

Jag har som sagt ingen aning om det är mer än ett sammanträffande, och jag vill inte spekulera mer kring det, kanske är det bara någon som sökte den utlysta tjänsten, men som inte nådde ända fram och nu är bitter – jag vet inte… Textförfattaren vill ju iaf inte själv blotta sina egentliga avsikter han har av att förvanska och ljuga om mig.

Men visst har jag gjort ett par saker som jag är mindre stolt över, men jag försöker stå för öppenhet och gömmer mig inte som andra under första bästa trollsten.


Jag har gjort mitt beslut

(https://www.internetsweden.se/mitt-kanske-storsta-stallningstagande/ ) och ska göra mitt bästa för att omvandla den (ringa) erfarenhet och kunskap jag har med mig, till något som gynnar min arbetsgivare (.SE) och naturligtvis också .SE´s registrarer.

Tillägg:
Jag vill tydliggöra att jag inte har brutit mot .SE´s regler och villkor, vare sig som ombud eller registrant.

Eftersom jag aldrig har varit ett ackrediterat ombud, har jag inte ens haft möjlighet att kunna bryta mot .SE´s avtal, regler och villkor för ombud.
Som registrant har jag registrerat lediga domäner, vilket inte bryter mot några som helst villkor – oavsett om det skett under frisläppningstider eller under andra tider.

Lagerhållning av domäner är tillåtet, såvida det inte handlar om att det är ett ombud/registrar som registrerar på sig själv eller på personer som har stark anknytning till ombudet/registraren.

Sk typos/felstavade domäner är inte avtals- eller regelvidriga. Dessutom faller en stor del registrerade typos in som ”skyddsregistreringar”. Vare sig registrarer eller .SE gör någon förprövning av .se-domäner, utan det är ”först-till-kvarn” som gäller för samtliga lediga domännamn under .se.

Anser en part sig ha mer rätt till ett domännamn så erbjuds tvistlösningsförfarandet, ATF hos .SE. Vilket inte är något annat än den instans där det utreds om vilken tvistande part som har mest rätt till ett domännamn.

Skrivet av:
Peter Forsman / Internet Sweden

Related Articles

11 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Martin , söndag 3 maj 2009 @ 21:58

  Mycket intressant läsning Peter. Det var ett väldigt noggrann redogörelse från din sida.

  Att personen bakom siten inte vågar träda fram tyder på feghet för en ev konfrontation.

  Önskar dig lycka till Peter.

 • N!cklas , söndag 3 maj 2009 @ 22:31

  Imponerande redogörelse – som vanligt!

 • Kristofer , måndag 4 maj 2009 @ 9:13

  Vågar man inte skriva vem man är, är det svårt att ta det ”han” har skrivigt på alvar.

 • Torbjorn Ahlberg , måndag 4 maj 2009 @ 17:09

  Det skulle ju kunna vara så att skribenten är ett ombud (en Registrar) till .SE.
  Eftersom Peter nu tydligen lyckats få en ledande roll, för att se efter just dessa Registrarer, skulle jag ha full förståelse om skribenten ville förbli anonym.
  Det spelar väl ingen roll om skribenten är anonym eller ej, för all fakta om Peters förehavanden, verkar ju finnas tillgänglig i artikeln: http://sites.google.com/site/domanskojare

 • Björn , måndag 4 maj 2009 @ 23:52

  Dessa troll verkar dyka upp lite överallt. Kanske förknippat med den svenska jantelagen. Ska man slänga ur sig så mycket anklagelser och få någon trovärdighet i det så får man se till att våga stå för det också med sitt namn. Tycker du har gett svar på tal iaf! Bra!

 • internetsweden , onsdag 6 maj 2009 @ 14:34

  @Torbjörn Ahlberg – Jag tror bestämt att jag redan länkat till den URL som du anger. Men visst är det naturligtvis så att det ”kan vara” som du skriver en av ombudens /registrarernas representanter – gör det saken bättre att det skulle vara en registrar som ljuger menar du?

  //Peter

 • Fredrik Näs , söndag 17 maj 2009 @ 0:27

  Oerhört bra uppklarning i ämnet.

  MVH Fredrik

 • internetsweden , söndag 17 maj 2009 @ 11:17

  @Fredrik Näs – tack!

 • […] Och även om det börjar bli ganska tjatigt vid det här laget, så hänvisar jag till det svar jag skrev när jag först såg sidan: https://www.internetsweden.se/the-truth-as-i-see-it/ […]

 • […] läsare känner till, själv utsatts för en förtalssida som jag i det skedet bemötte med ett eget inlägg, då personen visade sig vara en unken liten tomte (Hej GP!) som inte vet något om domäner, utan […]

 • […] När jag blev uppmärksammad om den så kom den verkligen som en blixt från klar himmel – Jag förstod verkligen inte alls vem eller varför. Jag svarade så fort jag kunde med det här inlägget https://www.internetsweden.se/the-truth-as-i-see-it/ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *